Suni Sancı Nedir, Nasıl Verilir, Doğum Nasıl Olur?

Doğal olarak gerçekleşen doğum sancısının yetersizliği durumunda, ilaç yardımı ile ağrının dozunu artırmak işlemine suni sancı denir.

Doğum sancıları başladığı halde, doğum gerçekleşmiyorsa suni sancı (İndüksiyon) verme işlemi uygulanır. Bu nedenle anneye serum bağlanır ve Oksitosin adı verilen ilaç seruma şırınga edilir. Böylece doğum daha kısa sürede ve hem anne hem de bebek için daha risksiz olur.

Suni Sancı Nedir, Nasıl Verilir, Doğum Nasıl Olur?

Beyinin hipofiz denilen bölgesinden salgılanır. Hipofiz hormonu ise rahim kasılmalarını başlatır. Ayrıca doğum sırasında ve sonrasındaki kanamaların kontrolünü de sağlamaya yardımcı olan “Oksitosin” bu nedenle çok önemlidir. Sancı arttıkça rahim çatısı açılır. Bu açılma 9-10 cm olunca doğum gerçekleşme aşamasına gelmiş demektir.

Hangi Durumlarda Suni Sancı verilmesi gerekir?

  • Suni sancı (İndüksiyon) her doğum yapan kadına uygulanmaz, bazı şartlar gerektirir.
  • Rahim içinde enfeksiyon tespit edilmesi
  • Gebelik süresinin 42. Haftayı aşması
  • Gebenin kronik hastalıklarının olması
  • Gebelik zehirlenmesi
  • Nöbet geçirme durumu
  • Ölü Fetüs
  • Fetüste doğru gitmeyen bir şeylerin görülmesi
  • Suyun erken gelmesi
  • Kan uyuşmazlığından kaynaklanan gelişmeler
  • Rahimde miyom olması
  • Bebekte gelişim geriliği
  • Majör Konjenital Anomali

Majör Konjenital Anomali ne demektir?

  • Bu terim bebekle ilgili olarak,
  • Annenin ileri yaş hamileliği söz konusu ise,
  • Akraba evliliği ile olan bir hamilelik ise,
  • Çevresel etkenler var ise,

Genetik hastalıklar söz konusu ise, suni sancı verilerek doğum daha da hızlandırılmalı, yani daha kısa sürede ve kolaylıkla bebeğin doğması sağlanmalıdır.

Suni sancı her ne kadar doğumu hızlandırsa da her doğuma hazır anneye uygulanmamaktadır. Çünkü bazı özel durumlarda suni sancı verilmesi başka sıkıntılara neden de olabilmektedir. Örneğin daha önce çok doğum yapmış veya sezaryen il doğum yapmış annelere uygulanması durumunda rahimin incelerek yırtılma riski de görülebilmektedir.
Bebeğin kilosunun fazla olması, kordon sarkması, bebeğin yan olması, bebek kafasının iri olması, annenin çatısının normal doğuma uygun olmaması gibi nedenler artırılabilir.

Suni Sancı Nasıl Uygulanır?
Normal sancı başladığında doğumdaki gelişmeler ve doğumun gidiş hattı bazı nedenlerle aksiliklerle karşılaşılması durumunda ya da evvelce bilinen ve gebenin dosyasına işlenen nedenlerden dolayı suni sancı uygulanır. Suni sancı uygulaması, direk olarak damardan verilen ya da gebeye bağlanan seruma eklenen oksitosin adı verilen ilaçla uygulanır. Bu ilaç gebenin daha kısa sürede doğumu gerçekleştirmesine ve doğum sonrasındaki kanamaları kontrolde tutmaya yaramaktadır.

Hamilelik döneminin 9 ayı, üç ayrı dönemlere ayrılarak incelenir. İlk üç ay, 2. Üç ay, 3. Son üç ay gibi ayrı ayrı takibe alınır. Bu dönemlerde gelişmeler not edilerek doğumda 9 ayın özeti, bir sorun olup olmadığı, doğum anında olması muhtemel aksilikler ve bu aksiliklerle ilgili alınması gereken tedbirler ve dahası bilgiler bulunmaktadır.

Doğumu yaptıracak olan doktor, ekibi ile birlikte ön hazırlıkların tamamlanıp gebenin takip dosyası seyrinde doğumu gerçekleştirir. Doğum devam ederken olması muhtemel olumsuzluklar hesap edilerek tüm tedbirler alınarak doğum gerçekleştirilir. Hem annenin, Hem de bebeğin sağlığı güvence altındadır. Bebek doğduğu an bebek hemşiresi ve bebek doktoru tarafından kontrole alınırken doğum doktoru anne ile ilgilenmeye ve doğum sonrasındaki tamamlanması gereken diğer konuları tamamlamaktadır.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Gebelik haftası, son adet günlerinin ilk gününden başlanarak hesaplanır. İlk dört hafta gebeliğin tam oluşmadığı haftalardır. 1 ve 2. haftalar spermlerin döl yatağındaki yaşam savaşıdır. 3. hafta döllenme gerçekleşir ve rahme giden yoldadır. 4. hafta döllenip rahime yerleştiği evredir. Yani ilk ay rahimde görmek mümkün değildir. Daha sonraki evrelerde (haftalarda, aylarda) ultrasonla hem kalp atışlarını duyarak hem de görsel olarak bebek gelişimi takip edilir. Bu dönemler aşılar, tahliller, testlerle geçen meşakkatli bir dönemdir.

Kontraksiyon Stress testi nedir?
Doğuma yakın haftalarda yapılması gereken bir testtir. (CST) (OCT) Bu testler anne rahmindeki kasılmalara, anne karnındaki bebeğin verdiği tepki ölçülür. Ölçümün yapılma nedeni, ortaya çıkarılan sancıların erken doğuma sebep olup olmaması konusunun anlaşılmasıdır. Fetüste sıkıntılı bir durum gözlemlenirse, OCT testi ile fetüs tekrar değerlendirilir. NTS aleti anne adayının karın kısmına bağlanarak suni sancı verilir, ya da meme uçları uyarılarak kasılmalar oluşturulur. Kısaca anne karnındaki kasılmalar ile bebeğin tepkilerinin analiz edilmesi durumu gerçekleştirilmiş olur. Bu testler sonundaki farklı gelişmeler farklı hamilelerde farklı uygulamalar yapılabildiğini de göstermektedir. Çünkü bu testler, her anne- bebek de değişik tepkiler verebilmektedir.

Hangi durumlarda CST Testi Yapılması Doğru değildir?

  • Evvelce miyomektomi veya sezaryen ameliyatı geçirmiş olmak
  • Bebeğin anne karnındaki eşinden erken ayrılması
  • Bebeğin eşinin önde olması
  • Erken doğum ihtimalinin bulunması
  • İkiz, üçüz bebek olma durumu
  • Rahim ağzı sorunu yaşayanlar

Bebek için ölüm oranı ise yok denecek değerdedir.

CTS testi sonucunda tüm tepkimeler gözlemlenerek annenin sezaryen olup olmayacağına, riskli durumlar olup olamadığına doğum esnasında suni sancıya ihtiyaç duyulup duyulmayacağına karar verileceğinden önemli bir testtir.

3 yorum

  • Esra Güvenilir dedi ki:

    Birkaç arkadaşım suni sancıyı özel hastanelerin para kazanmak için verdiğini söylediler, ne kadar doğru olduğunu bilemedim. Böyle bir durumla karşılaştığımda gerçekten gerekli olup olmadığını nasıl anlayabilirim

  • Derya dedi ki:

    Suni sancinin yersiz kullanilmasinin tehlikeli oldugunu ve cok zor oldugunu biliyorum… yanliz dogumun gerceklesmemesi gibi bir durumda suni sancinin sezeryandan daha uygun olmasi hekimlercede onerilen bir yontem … Umarim her anne adayi agrisiz ve mutlu bir sekilde bebeklerini kucaklarina almalari dilegimle…

  • Elif E. dedi ki:

    Henuz anne olabilmem için önümde daha zaman var ama konuyu gorunce okumadan gecemedim. Bilgi icin tesekkurler, anne adaylarinada simdide gecmis olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.