Tekrarlayan Düşük ve Nedenleri

Habitüel Abortus

Kadınlar için korkulu bir rüya olabilen tekrarlayan düşükler günümüzde pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Çiftlerin % 1 ila 2’si hamileliğin 20. haftasından önce gerçekleşen iki ya da daha fazla sayıda düşük, habitüel abortus olarak adlandırılır. Bu vakalar incelendiğinde yaklaşık % 50’sinde tekrarlayan düşükler bazı nedenlere bağlanabiliyor. Ancak % 50’sinde de herhangi bir neden bulunamıyor.

Tekrarlayan Düşük ve Nedenleri

Tekrarlayan Düşük Nedir?

Kadında tekrarlayan düşükten söz edebilmek için iki ya da daha fazla sayıda arka arkaya düşük yapmış olması gerekir. Gebeliğin 139. gününden önce düşüğün gerçekleşmesi ya da bebeğin henüz anne karnında 500 grama ulaşmamış olması gereklidir. Tekrarlayan düşükler her daim gebeliğin 15 ila 20. haftası arasında meydana gelmez. Gebeliğin ilk günlerinde de düşük yapılabilmektedir. Ancak kadınların büyük bölümü sadece kanamanın ve ağrının her zamankinden biraz daha fazla olduğu bir regl dönemi geçirdiklerini zanneder. Oysa fetüs adet kanaması ile birlikte atılır ve düşük gerçekleşir.

Tekrarlayan Düşükler Neden Olur?
Tekrarlayan düşükler pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. En yaygın neden ise genetik faktörler ile fetusun gelişimiyle ilgili olan anormalliklerdir. Ayrıca pek çok rahatsızlık da kadınlarda tekrarlayan düşüklere sebebiyet verebilir.

Tekrarlayan Düşükte En Yaygın Nedenler

  • Genetik Faktörler

Genetik faktörler aslında bebeğim kromozom sayısı ile birlikte ortaya çıkabilir. Bilindiği gibi bebekler 23 kromozomu anneden, 23 kromozomu babadan alır. 46 kromozom ile bir embriyo oluşur. ancak bu esnada bazı anormallikler meydana gelebilir. Genetik faktörler ve genetik hastalıklar bu noktada düşüğe sebebiyet verebilir. Ayrıca translokasyon da bir diğer genetik faktör olarak kabul edilir. Bu sorun kromozom sayısının normal ancak diziliminin sorunlu olduğu bir durumdur. Tekrarlayan düşüklerin genetik faktörlerden meydana gelip gelmediği anne ile babaya yapılacak genetik inceleme ile kolaylıkla anlaşılabilir.

  • Anatomik Faktörler

Anatomik faktörlerde rahimdeki şekil bozuklukları ya da anormallikler etken olmaktadır. Tekrarlayan düşük yapan kadınların yaklaşık % 12 ila 15’inde anatomik faktörler etken olmaktadır. Rahim içerisinde bölme bulunması, iç dokuda yapışkanlık olması, çift rahim olması, rahim ağzında yetmezlik ya da myomlar en yaygın anatomik nedenler arasında sıralanabilir.

  • Endokrin Faktörler

Bazı unsurlar progesteron hormonunun yetersiz olmasına sebebiyet verebilir. Luteal faz yetmezliği gibi unsurlar buna örnek gösterilebilir. Bu hormonun olması gerekenden daha düşük seviyede olması ile düşüğe neden olur. Bu nedenle tekrarlayan düşükler arasında yaygın görülen sebepler arasında endokrin faktörler de mevcut.

  • Polikistik Over Sendromu

Rahimdeki yumurtalıklarda çok sayıda kist bulunması genel olarak polikistik over sendromu olarak adlandırılır. Bu sendrom kısırlık ya da gebelik kaybı gibi pek çok soruna sebebiyet verebildiği gibi tekrarlayan düşüklere de yol açabilir.

  • Tiroid Bezi Rahatsızlıkları

Tiroid bezi vücut fonksiyonları açısından büyük önem taşır. Yetersiz çalışması durumunda onlarca farklı sorun yaşanabilir. Bu sağlık sorunları arasında erken menopoz ve kısırlık ile birlikte tekrarlayan düşükler de bulunuyor.

  • Şeker Hastalığı

Oldukça yaygın bir şekilde görülen şeker hastalığı maalesef tekrarlayan düşüklere sebebiyet verebiliyor. Bunun nedeni kan şekerinin kontrol altına alınamamasıdır. Hamilelikten yaklaşık 2 ay öncesinde kan şekerinin kontrol altına alınması düşüğü önleyebilir.

Tekrarlayan Düşükler Ne Zaman Olur?

Tekrarlayan düşük yaşayan kadınlarda düşüklerin yaklaşık % 75’i gebeliğin 16. haftasından önce, yaklaşık % 62’si de hamileliğin 12. haftasından önce meydana gelir. Ancak bunların tamamının mevcut istatistiki bilgiler olduğu unutulmamalıdır. Çok erken dönemde de tekrarlayan düşük yaşanabilir.

Tekrarlayan Düşük Riskleri

Bir defa düşük yapan kadının ikinci hamileliğinde yine düşük yapma riski % 25 olarak belirtilir. İkinci kez düşük yapan kadınların üçüncü gebeliklerinde düşük yapma riski ise bu durumda % 30’a yükselir. Dördüncü hamilelikte ise düşük yapma riski bu defa % 40’a çıkar.

Anne Yaşına Göre Tekrarlayan Düşük Riskleri

30 yaş altında olan kadınların tekrarlayan düşük riski % 7 ila 15 arasındadır. Yaş 30 ila 34 arasındaysa bu durumda risk % 8 ila 21’e yükselir. Yaşın 35 ila 39 arasında olması halinde risk oranı % 17 ila 28 arasındadır. 40 yaş üzerinde ise risk % 34 ila 52 arasında olur.

Tekrarlayan Düşük Belirtileri

Tekrarlayan düşükler aslında bazı belirtiler gösterebilir. Ancak bu belirtilerin fark edilmesi ve bir hekime müracaat etmek çoğu zaman düşük yapılmasını önlemeyi sağlamaz. Annenin sağlığı açısından yine de mutlaka hekime danışılması gerekir.

  • Kasık Ağrısı ve Kanama

En yaygın görülen belirti kasıklarda meydana gelen ağrı ve buna eşlik eden kanamadır. Düşük kanamasında kanın rengi açık olabileceği gibi koyu tonlarda da olabilir. Bu nedenle çoğu erken düşükte kadınlar adet kanaması ile düşük kanamasını birbirine karıştırabilir. Kanamaya eşlik eden kramplar da belirtiler arasında yer alır.

  • Mide Bulantısının Kesilmesi

Gebelikle birlikte ortaya çıkan mide bulantısının çok ani bir şekilde kesilmesi, düşük belirtileri arasında yer alır. Çünkü mide bulantısı gebelikle birlikte salgılanan hormonlardan kaynaklanır. Bu hormon seviyesi aniden düşme eğilimine girdiğinde bulantılar da kesilir.

  • Göğüs Hassasiyetinin Geçmesi

Hamilelikle birlikte ortaya çıkan göğüslerdeki hassasiyet aniden geçebilir. Bu da düşük belirtileri arasında yaygın görülen bir unsurdur.

Beslenmenin Tekrarlayan Düşükle İlgisi Nedir?

Sağlıklı beslenme sağlıklı bir hamilelik için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Hem yumurta hem de sperm kalitesini etkileyen bir unsur olduğundan hamile kalmaktan bebeğin rahimde tutunmasına kadar her aşamada beslenmenin doğrudan bir etkisi olur. B12 vitamini bu noktada büyük önem taşır. B12 eksikliği başlı başına düşük nedeni olabilmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması da bu konuda önem verilmesi gereken bir husustur. Daha önce düşük yapmış olan kadınların bir sonraki gebeliklerinde düşük olmaması için bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar tüketmesi, dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir.

Tekrarlayan Düşük Tedavisi

Tekrarlayan düşüklerin yaklaşık yarısında, nedeni bilinemediği için herhangi bir tedavinin uygulanamaması söz konusudur. Nedeni bilinen tekrarlayan düşük durumunda bu sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi şekli izlenir. Örneğin pıhtılaşma bozukluğu varsa ve bundan kaynaklanan tekrarlayan düşük durumu söz konusu ise tedaviye yönelik iğneler kullanılarak düşük yapılmasının önüne geçilmeye çalışılır.

Benzer Konular:

Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Daha Mı Fazla?

Kimyasal Gebelik Ve Sessiz Düşük Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.