Tüp Bebek Hastaları Normal Doğum Yapabilir Mi?

Tüp Bebek Hastalarında Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Tüp bebek hastalarında doğum sonrası iyileşme ve kontroller daha uzun sürebilmektedir. Bu süreçte anne ve bebeğin durumu iyice değerlendirilmelidir.

Tüp Bebek Hastaları Normal Doğum Yapabilir Mi?

Tüp bebek tedavisi uzun süreler deneyen ve çocuk sahibi olmak isteyen fakat başarısız olan çiftlerin tercih ettiği bir operasyondur. Tüp bebek işlemi için anneden alınan yumurta ve babadan alınan sperm laboratuvar koşulları altında birleştirilerek embriyo elde edilir.

Dış ortamda elde edilen embriyo anne rahmine yerleştirilerek gebeliğin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu süreçte anne adaylarının merak ettiği birçok soru vardır. Bunlardan biri normal şekilde doğumun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğidir. Aslında tüp bebek tedavisinde gerçekleşen doğumlar normal doğumlara oranla daha riskli olarak adlandırılabilir. Fakat bu süreçte normal bir gebelik ve normal bir doğum gerçekleştirilebilir.

Yani herhangi bir sıkıntı görülmediği taktirde anne adayı vajinal bir doğum gerçekleştirilebilir. Fakat doktorun uygun görmediği durumlarda normal doğumda ısrarcı olmamak gerekir. Aksi taktirde anne ve bebek risk altına atılmış olur. Gebeliğin sonlanması veya annenin hayatının riske atılması gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Tüp Bebek Hastalarında Sezaryen Doğum

Genellikle tercih edilen doğumlardan biridir. Sezaryen doğum anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Tüp bebek hastalarında doğum planlanmakta ve uygun görülen zamanda bebek ameliyat ile alınmaktadır. Genellikle tüp bebek hastalarında bu süreç 39. haftada gerçekleştirilir. Fakat bazen bu süreçlerde değişiklikler görülebilir.

Acil durumlarda daha erken haftalarda sezaryen işlemi yapılmaktadır. Akciğerlerin iyice gelişmesi ve işlevini kazanması için en az 34. hafta beklenmelidir. Bu süreçlerde sezaryen olarak doğumlar gerçekleşebilmektedir. Zamanında önce doğan bebeklerin bakımları yenidoğan ünitesinde yapılmalı ve takip edilmelidir.

Normal Doğumda Karşılaşılabilecek Riskler Nelerdir?

Her doğumda meydana gelebilecek bazı riskler ve komplikasyonlar mevcuttur.

Karşılaşılabilecek riskler şunlardır:

  • Vajina bölgesinde ağrılar gerçekleşebilir.
  • Vajinada yırtılmalar görülebilir.
  • Anne idrarını tutmada zorluklar yaşayabilir.
  • Normal doğumun stresi ile anne ve bebekte stres meydana gelebilir.
  • Strese bağlı bebekte sinirsel bozukluklar meydana gelebilir.
  • Bebek normalin dışında ters şekilde gelebilir ve buda anneyi ve bebeği zor durumda bırakır.
  • Bebek havasız kalabilir.
  • Zor doğumlarda bebekte kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
  • Bebeğin hayatı dahi sonlanabilir.

Bu riskler doğum sırasında oluşabilecek komplikasyonları da içerir. Bebek ve annenin sağlığı için uygun doğum şekli belirlenmeli ve planlanmalıdır. Riskli gebelik durumlarında doktorun uygun gördüğü ameliyat tipini seçmek daha doğru olacaktır.

Tüp Bebek Hastalarında Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Tüp bebek hastalarında doğum sonrası iyileşme ve kontroller daha uzun sürebilmektedir. Bu süreçte anne ve bebeğin durumu iyice değerlendirilmelidir. Anne hastanede bir takım kontrollerden geçmelidir. Bu kontroller bebek için de gereklidir. Bu yüzden doğum sonrasını hastanede geçirmek anne ve bebeğin sağlığı için oldukça gereklidir. Tüp bebekler zamanından önce doğabilmektedir. Zamanından önce gerçekleştirilen doğumlarda bebek sıkı gözetim altında tutulmalıdır.

Tüp Bebek Hastalarında Normal Doğum Ne Zaman Gerçekleştirilir?

Normal doğumun gerçekleşmesi için en uygun zaman bebeğin gelişimini tamamladığı zamandır. Anne karnına yerleştirilen embriyonun genellikle 38 hafta sonrasında doğması planlanmaktadır. Bu haftalarda gerçekleştirilen doğumlar bebeğin gelişimini tamamlaması için daha uygun olacaktır. Erken doğumlarda bebeğin durumu risk altına girebilmektedir. Erken doğan bebeklerin yaşama oranı zamanında doğan bebeklere oranla daha düşüktür. Gebelik sürecinde ve sonrasında anne gözetim altında tutulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.