Tüp Bebek ile Mikroenjeksiyon Arasındaki Farklar?

Tüp Bebek Tedavisi Tarihi

Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 35 yıldan bebek sahibi olamayan anne babalar için en önemli çözüm yolları arasında yer alıyor. Tüp bebek tedavisinin gelişmesiyle beraber ortaya çıkan yeni yöntemler ise son zamanlarda tüp bebek tedavisini popülerliğini biraz da olsa düşürmüş durumda. Bugünkü konumuz ise mikroenjeksiyon ve tüp bebek tedavilerinin aralarındaki farkları anlamak.

Tüp Bebek ile Mikroenjeksiyon Arasındaki Farklar?

Sperm Yarışı

Sperm ve yumurta hücresinin birleştirilmesi için normal döllenme sırasında yumurta hücresinde doğru milyonlarca sperm hücresi gitmeye başlar. Yumurta hücresinde doğru gitmekte olan spermlerin genetik yapıları birbirinden farklı olduğu için meydana gelecek olan bebeğin hangi genetik özelliklere sahip olacağı döllenmeden önce belli olmaz. Milyonlarca sperm hücresi arasında sadece bir tanesi yumurta hücresine girmeyi başarır. Herhangi bir sperm hücresi, yumurtayla döllendiğinde ise yumurta kendini koruyucu bir zar ile çevirerek diğer spermlerin içeriye girmesine engel olur. Yumurta hücresinin yapmakta olduğu bu koruyucu sayesinde sadece bir adet zigot hücresi oluşur ve bir bebek olarak büyümeye başlar. Çift yumurta ikizi olarak bilinmekte olan durumun ortaya çıkma sebebi ise bir yumurta hücresine birden fazla spermin girmesi ile oluşmaz. Çift yumurta ikizlerinin dünyaya gelmesinin sebebi annenin bir ay içerisinde iki adet yumurta üretmiş olmasıdır. Üretilmiş olan bu iki yumurta, iki farklı sperm hücresi ile döllendiği için iki farklı zigot hücresi meydana gelir ve bu şekilde hücreler büyümeye başlar.

Mikroenjeksiyon Nedir?

Mikroenjeksiyon adıyla bilinmekte olan yöntem 1990 yılından itibaren uygulanmakta olan ve spermin özel mikroskoplar altında çeşitli işlemlerden geçirilmesi sonucunda yumurta hücresi içerisine yerleştirilmesi olayı olarak tanımlanabilir. Günümüzde hala bilimsel olarak tam olarak açıklanamamış birkaç farklı biyolojik mekanizma vücut içerisinde döllenmeyi sağlar. Mikroenjeksiyon yöntemleri kullanılırken spermler arasında yumurtaya ulaşmak için herhangi bir yarış meydana gelmez. Çünkü sperm hücreleri tamamen doktor kontrolü altında ve seçilmiş olarak yumurta hücresine gönderilmek için emir alır. Mikroenjeksiyon yöntemi kullanılırken tüp bebek tedavisinden farklı olarak yumurtanın hangi sperm birleşince tam olarak belirlenmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu durum ülkemizde ve dünya genelinde çeşitli tartışmaların yaşanmasına sebep olmaktadır. İnsanların büyük bir bölümü dünyaya gelecek olan çocuğun daha önceden seçilmiş özelliklere sahip olmasının doğru bir yöntem olmadığını savunuyor. Tüp bebek tedavisinde uygulanmakta olan yöntemlerde döllenme için alınan sperm sayıları çok fazla olduğu için, doğal yöntemlerle döllenme ve tüp bebek arasında çok büyük farklılıklar meydana gelmiyor. Bu yüzden de dünya genelinde tüp bebek tedavisi mikroenjeksiyona göre daha çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor.  Mikroenjeksiyon yönteminin avantajlarından bahsedecek olursak da seçilmiş olan sperm hücreleri direk yumurta içerisinde bırakıldığı için döllenme ihtimalinin tüp bebek tedavisine göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Mikroenjeksiyon Yaygınlaşıyor

Ülkemizde tıp alanında yapılmakta olan çalışmaların hız kazanmasıyla beraber tüp bebek ve mikroenjeksiyon yönteminde de çeşitli gelişmeler sağlandı. Mikroenjeksiyon yöntemi diğer bebek sahibi olma tedavilerine göre çok daha kesin sonuç verdiği için yapılan araştırmalara göre son yıllarda tercih edilme oranı daha fazla. Bahsetmiş olduğumuz tedavilerin maddi olarak belirli bir bütçeye hitap ettiğini biliyoruz. Mikroenjeksiyon yöntemi normal tüp bebeklere göre maddi olarak biraz daha fazla para ödemeniz gereken tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.

Tüp Bebek ve Mikroenjeksiyon Farkları Nelerdir?

Mikroenjeksiyon yöntemi uygulanırken babanın sperm hücreleri arasından en kaliteli olanı seçilir. Genetik özellikleri güçlü olan sperm hücresi seçildiği için de genellikle yumurta ile döllenme olasılığı diğer sperm hücrelerine göre daha fazla olur. Tüp bebek tedavisinde ise bir adet sperm hücresi seçmek yerine birçok sperm hücresi tercih edilir ve yumurta ile rastgele bir tanesinin döllenmesi beklenir. Bahsetmiş olduğumuz bu tüp bebek tedavisinde kalite oranı düşük olan spermler yumurta ile de döllenebileceği için zaman zaman başarısızlıkların meydana gelmesi oldukça normaldir. Hamile kalmak konusunda işini şansa bırakmamak istemeyen eşler ise genel olarak son zamanlarda mikroenjeksiyon yöntemini uygulamayı daha çok tercih ediyor. Mikroenjeksiyon yöntemleri sayesinde hamile kalabilme ihtimali çok daha fazla oluyor. Eğer siz de maddi olarak mikroenjeksiyon tedavisini uygulayabilecek ve sadece bir adet sperm hücresi seçmenin etik olup olmadığı hakkında karar verdiyseniz, mikroenjeksiyon yöntemini deneyebilir veya bundan vazgeçerek tüp bebek tedavisine başlayabilirsiniz. Bu iki yöntem arasında seçim yapmak tamamen anne ve babanın kararına kalmış bir durumdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.