Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bunlara Dikkat

Laboratuvar ortamında döllenmiş bir embriyonun anne rahmine transfer edilmesi, tüp bebek tedavisinde döllenme sürecinin önemli bir parçasıdır. Embriyo transferi öncesinde ve sırasında bilmeniz gereken önemli noktalar ve göz önünde bulundurmanız gereken bazı risk ve önlemler olabilir. Bu yazıda, sürecin nasıl ilerlediğine ve embriyo transferinden kimlerin yararlanacağına göz atabilirsiniz… 

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp Bebek Tedavisinde, Embriyo Transferi Öncesindeki Süreç Neden Önemlidir?

Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin son bölümüdür. Tedavi süresince kadınlar, yumurtalıkları sağlıklı yumurtaları salmaya teşvik etmek için doğurganlık ilaçları kullanmaktadır. Elde edilen sağlıklı yumurtalar, yumurtalıklardan çıkarılır ve laboratuvar ortamında döllenme sağlanır. Döllenen yumurtalar çoğaldığında ise, embriyolar anne rahmine transfer edilmektedir. Gebeliğin başlayabilmesi için, embriyonun rahim ya da rahim duvarına tutunması gerekir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisinde embriyo transferi öncesindeki süreç oldukça önemlidir. 

Embriyo transferinin gerçekleşmesinden 2-3 gün önce, en kaliteli yumurtalar rahim için seçilmektedir. Bu noktada, seçimin yapılmasını etkileyen invaziv olmayan yöntemler de vardır. Bu yöntemler, daha sağlıklı yumurtaların seçilmesini kolaylaştırır. Yumurtaların seçilmesi sırasında, çok sayıda kaliteli embriyo gelişirse, transfer edilmeyenler dondurularak daha sonraki potansiyel tedavilere ertelenebilir. 

Hormon Seviyelerine Dikkat!

Kaliteli yumurtaların seçilip döllenmesinden sonra rahme transfer edilmesi sürecinde, seçilen embriyonun anne rahmine tutunabilmesi için, transfer öncesi süreçte anne adayının hormon seviyelerinin kontrol altında tutulması önemlidir. 

Bu, rahmin embriyoyu kabul edecek özelliklere sahip olup olmadığını da göstermektedir. Hormon seviyeleri, aslında bakılırsa tüp bebek tedavisinin tüm süreçlerinde oldukça önemlidir. Özellikle progesteron hormonu seviyelerindeki ani yükselmeler, rahmin embriyoyu kabul etmesini zorlaştırabilir ve tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. 

Rahim İçi Zarının Kalınlığı Önemlidir

Tüp bebek tedavisinde, rahme transfer edilen embriyonun tutunabilmesi ve hamileliğin gerçekleşebilmesi için, rahim zarının yeterli kalınlıkta olması gerekmektedir. Rahim içi zarının yeterli kalınlıkta olmaması durumunda, embriyonun rahme tutunması ve yerleşmesi de zorlaşır.

Rahim içi zarı kalınlığı için önerilen sınır ortalama 7.5 milimetredir. Zarın bundan daha ince olması durumunda uzmanlar, embriyonun transferinin ertelenmesini önermektedir. 

Yumurtalıklar Fazla Uyarılmamalı

Yumurta gelişimini teşvik etmek için, tüp bebek tedavisi süresince anne adayına çeşitli hormon takviyeleri verilmektedir. Bu ilaçlar, bazen yumurtalıkların fazla uyarılmasına neden olabilir. İlaç kullanımı sürecinde, anne adayında mide bulantısı, kusma ya da karın bölgesinde gerginlik durumları ile karşılaşılırsa, yumurtalıkların aşırı uyarılıp uyarılmadığını anlamak için muayene edilmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda, embriyo transferinin biraz daha ertelenmesi gerekebilir. 

Annenin Psikolojisi Tedaviye Uygun Olmalı

Tüp bebek tedavisinde, gebelik elde edilebilmesi için, tedavi öncesi süreçte ve tedavi boyunca, hem anne hem de baba adayının psikolojik durumunun buna uygun olması önemlidir. Özellikle de, embriyo transferinin yapılacağı gün; gerginlik ve stresten uzak durulması gerekmektedir. Stres, rahimdeki kasılmaları arttırarak, embriyonun rahme tutunmasını olumsuz etkileyebilir. Tüp bebek tedavisi görüyorsanız, sizi psikolojik olarak olumsuz etkileyen ve stresli hissetmenize neden olan durumlardan uzaklaşmak ve hayatınızdaki stresi yönetebilmek için bir uzmandan yardım almanız da iyi olacaktır. 

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Edinilmeli 

Beslenme şekliniz, genel olarak tüm vücut sağlığınızı etkileyen bir durumdur ve aynı durum, üreme sağlığı için de geçerlidir. İster doğal yolla, isterseniz de tüp bebek tedavisi ile gebelik elde etmeye çalışıyor olun, embriyonun rahme tutunma kabiliyetini arttırmayı etkileyen faktörlerden biri de genel vücut sağlığı olduğundan, beslenme bu noktada oldukça önemlidir. 

Protein; sadece kaslar için değil, üreme sağlığı ve tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sırasında embriyonun tutunmasını kolaylaştırmak için de önemlidir. Uzmanlar; protein ve kaliteli yağlar yönünden zengin, düşük karbonhidrat içeren, aynı zamanda vitamin, mineral ve lifler yönünden zengin bir beslenme programı önermektedir. 

Sigara ve Alkolden Uzak Durulmalı

Yukarıda da söylediğimiz gibi, embriyo transferi tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Bu aşamaya gelinene kadar geçen süre, transferin sonucunu doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, bu süreçte nasıl beslendiğiniz, nasıl bir hayat sürdüğünüz de oldukça önemlidir. Sigara ya da alkol bağımlılığınız varsa, gebe kalmayı düşündüğünüz ilk andan itibaren azaltılmalı, hatta bırakılmalıdır. 

Tüp bebek tedavisinden ortalama 2-3 ay önce bu alışkanlıklardan kurtulmak, üreme sağlığınızı iyileştirecek ve gebeliğin de olumlu etkilenmesini sağlayacaktır. Sigara ve alkol, anne adayının yumurtalarının kalitesini ve sayısını düşürebilir. 

Kaynak:

Bülent Tıraş 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.