Tüp Bebek Tedavisinde Hamilelik Testi

Tüp Bebek ile Nasıl Hamile Kalınır?

Tüp bebek tedavisi ile oluşturulmuş olan embriyo hücreleri anne rahmi içerisine konularak bebeğin gelişmesine sağlanır. Hücreler üzerinde yapılmakta olan işlemler oldukça hassas olduğu için tedavi sürecinde doktorların oldukça dikkatli olması gerekir. Anne ve babadan alınmış olan yumurta ile sperm hücreleri başarılı bir şekilde döllenirse bebek sahibi olma ihtimali önemli ölçüde artar.

Tüp Bebek Tedavisinde Hamilelik Testi

Hamilelik Testi Nasıl Nedir ve Çalışır?

Hamile bayanların, ilk zamanlar gene olup olmadıklarını anlamaları açısından yapılmakta olan testlere, hamilelik testi adı verilir. Bu testler sayesinde adet dönemi gelmeden önce veya ağrılı süreçler başlamadan önce gebe olup olmadığınız konusunda bilgi alabilirsiniz. Uygulaması oldukça kolay olan hamilelik testlerini satın almak için etrafta bulunmakta olan eczaneye gidebilir ve bu testlerden satın alabilirsiniz. Testlerin sonuçları genellikle çizgi olarak ortaya çıkmaktadır. Testlerin üzerinde de yazıyor olduğu gibi eğer test bittikten sonra tek çizgi varsa gebelik olmadığı, çift çizgi varsa gebelik olduğu anlamına gelmektedir. Hamilelik testini yapmak için satın almış olduğunuz testin üzerine birkaç damla idrar damlatmanız, testin tamamlanması için yeterli olacaktır. Daha sonra ortaya çıkan sonuca göre hamile olup olmadığınızı hakkında kesin olarak bilgi alabilirsiniz. Her ne kadar yapılmış olan bu testler genel olarak doğruyu gösteriyor olsa da yine de olumlu sonucu testte çıkarsa doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ediyoruz. Tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik testinin olumsuz çıkması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Eğer tüp bebek tedavisinde daha yeni başladıysanız ve yapmış olduğumuz test olumlu olarak görünüyorsa çok şanslı olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Test Ne Zaman Yapılır?

Eğer tüp bebek tedavisi uygulanıyor ve hamile kalıp kalmadığını konusunda testler yapmak istiyorsanız döllenmiş olan hücreler rahim içerisinde yerleştirildikten sonra yaklaşık olarak 12 gün boyunca beklemeniz gerekmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu 12 gün süre içerisinde vücut, içerisinde bulunan hücrelerin tam olarak ne olduğunu kavrayacak ve bu şekilde bir tepki verecektir. Eğer vücudunuz yerleştirilmiş olan hücreleri kabul ederse ve duvar içerisinde tutulmasına izin verirse hamile kaldınız anlamına geliyor. Fakat az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi işlemler tamamlandıktan sonra en az 12 gün sonra testleri yapmak gerekiyor. Yaklaşık olarak 12 gün sonra testleri yaptıktan sonra eğer bir olumlu sonuç ile karşılaşıyorsanız tekrar doktora giderek kontrollere devam edebilir veya yeniden tüp bebek tedavisini deneyebilirsiniz. Tüp bebek tedavisi sırasında başarı oranının yüksek olması için anne vücudunda bulunmak olan hormonların seviyesi oldukça büyük önem taşıyor. Defalarca kez denemenize rağmen yine de hamile kalamıyorsanız kanın vücutta bulunmakta olan hormon seviyesini kontrol ettirmeniz işe yarayabilir. Durumu kısaca özetlemek gerekirse eğer tüp bebek tedavisinden sonra hamilelik testi yaptırmak istiyorsanız iki hafta içerisinde hücrelerin gelişmesini bekleyin ve daha sonra testleri yaparak kesin sonuçlara ulaşın.

Kandan Test Yapılır Mı?

Hamile kalıp kalmadığınız konusunda kan yolu ile doktorlar tarafından uygulanmakta olan testlerden de bilgi almanız da mümkün olacaktır. Bahsetmiş olduğumuz kan testi, hamilelik testine göre çok daha kesin sonuç verecek olan bu işlemler idrar yapmaktan daha zor olduğu için tercih yapmak tamamen size kalıyor. Eğer bebek sahibi olup olamayacağını hakkında kesin olarak bilgi edinmek istiyorsanız hastanelerde uygulanan kan testlerini deneyebilir ve böylece daha kesin sonuçları elde edebilirsiniz. Kan testi yapmak için herhangi bir hastaneye giderek kan vermenizi ve vermiş olduğunuz kan içerisinden hamile olup olmadığını bakılmasını istemeniz yeterli olacaktır. Hamile kalan kişilerde kan içerisindeki hormon miktarı kısa süre içerisinde değişiklik göstereceği için doktorların ilk bakacakları kriter bu hormonların seviyesi olacaktır. Eğer hormon seviyesi normal bir kadından farklı ise ve bebeğin gelişimine yardımcı olacak FSH hormonu kan içerisinde artmaya başlamışsa doktorlar sizin hamile olduğunuz konusunda kesin olarak karar verebilecektir. Aynı zamanda kan yolu ile kontrol yaptırmanız, meydana gelebilecek olan çeşitli sorunlara karşı erkenden tedbir almanıza da yardımcı olabilir. Hamileliğin ilk zamanlarında hormon seviyesi yeterli seviyede olsa da zaman içerisinde düşüş gösterebilir. Eğer hormon seviyesi azalmaya başlarsa ve bu sırada doktor kontrolünde olursanız kısa süre içerisinde dışarıdan yapılan müdahalelere sayesinde hormon seviyesindeki yeterli miktarda geri çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra kan içerisinde çıkmakta olan değerler idrarda görünmeyecek kadar erken gebelik süreci hakkında da sizlere bilgi verir. Yani idrar testleri eğer bebek yeni oluşmaya başladı ise olumlu sonucu vermezken, kan testleri bu durumun meydana geldiğini size detaylı olarak aktaracaktır.

Gebelik Testi Nerede Yapılmalıdır?

Hamilelik testleri yaklaşık olarak tüm laboratuvarlarda yapabilecek olan basit işlemler arasında yer almaktadır. Bu yüzden de etrafınızda bulunmakta olan herhangi bir sağlık kuruluşunun ziyaret ederek bahsetmiş olduğumuz testere uygulayabilirsiniz. Yapmış olduğunuz testinin sonuçlarını asla kendiniz yorumlamaya çalışmayın. Çünkü özellikle tüp bebek tedavisi sırasında hamilelik testinde çeşitli sonuçlar ortaya çıkabilir. Profesyonel olarak fikir almak için doktorlardan yardım almanızı tavsiye ediyoruz.

Negatif Test Sonuçlarında Ne Yapmak Gerekir?

Tüp bebek tedavi sonrasında hamilelik başarılı bir şekilde sağlanamamış ise vajinal ve ağız yoluyla tedavi boyunca almış olduğunuz ilaçların kesilmesi gerekmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu ilaçların kullanımının bırakılmasının ardından zaman içerisinde çeşitli kanamalar meydana gelebilir. Genellikle bahsetmiş olduğumuz bu durum âdet kanamalarından kısa bir süre sonra yumurtalıklar ve rahimden kaynaklanmakta olacaktır. Bu süre boyunca sağlıklı bir şekilde tedavi olmak istiyorsanız mutlaka olsun kontrolünden geçmeniz de tavsiye ediyoruz. Tedavi sonrasında yaşamakta olan hayal kırıklığı ne yazık ki kadınların peşini bırakmıyor. Fakat sahip olduğunuz umut asla mutsuzluğa dönüşmemelidir. Eğer psikolojik olarak zaman içerisinde çöküntü yaşamaya başladığınızı hissediyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktor kontrolünden geçebilir ve bu şekilde psikolojik destek almaya başlayabilirsiniz. Belli bir süre boyunca tüp bebek tedavisine ara verdikten sonra kanamalar azalmaya başlayacak. Yaklaşık olarak 3 ay boyunca ara verdikten sonra tekrar tedaviye başlayabilir ve bebek sahibi olma şansını bir daha deneyebilirsiniz.

B-HCG Değeri Kaç Olmalıdır?

B-HCG hamile olmayan bayanlarda 0’a oldukça yakın bir değerde bulunur. Hamilelik süreci başladığı zaman ise annelerin üretmiş oldukları hormonlar sayesinde bahsetmiş olduğumuz bu değerler 10, 50 hatta 100’e kadar ulaşabilir. Değerlin ne kadar yüksek olduğu, o kadar sağlıklı bir bebek sahibi olacağınız anlamına gelmiyor. Yükselmeler hamilelik süreci boyunca devam edebilir fakat mutlaka profesyonel bir doktor tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Unutulmamalıdır ki gebe kadınlarda düşük ihtimali meydana geldiği zaman yine bahsetmiş olduğumuz HCG değer artış gösterecektir. Vücutta meydana gelen bu değişikliklerin tam olarak ne anlama geldiğini merak ediyorsanız doktorunuza danışmak gerekiyor. Genellikle hamilelik sırasında bebeğe zarar vermemesi açısından yapılan kontroller ultrason ışınları ile yapılmaktadır. Her ne kadar ışın olarak tanımlanıyor olsa da aslında ultrason bir ses dalgasıdır ve göndermiş olduğu ses dalgaları sayesinde rahim içerisindeki bebeğin fiziksel bir görüntüsünün elde edilmesine yardımcı olur. Elde edilmiş olan bu görüntü doktorlar tarafından yorumlanarak bebeğin sağlıklı olup olmadığı konusunda birçok konuda bilgi verilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.