Tüp Bebek Tedavisinde Kadının Yaşı

Yaş İlerlemesi Tüp Bebek Tedavisini Nasıl Etkiler?

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak östrojen hormonu zaman içinde azalacaktır. Bu yüzden de ileriki yaşlarda tüp bebek tedavisi uygularken başarı oranı, genç yaşlara göre çok daha düşük olacaktır. Tüp bebek tedavisine başlarken mümkün olduğu kadar genç yaşları tercih etmek bu yüzden çok daha mantıklı bir tercih olacaktır.

Tüp Bebek Tedavisinde Kadının Yaşı

Yumurta Üretim Yaşı

Kadınlarda bulunmakta olan üreme sistemi belirli bir yaşa geldikten sonra sağlıklı bir şekilde çalışmaya son verir ve bu yüzden de yumurta üretimi eskisi kadar verimli bir şekilde yapılamaz. Genel olarak bahsetmiş olduğumuz bu süreç içerisinde yer alan kişiler menopoz dönemine girmiş demektir. Yumurta üretiminin azalmasına etki eden en önemli sebeplerden bir tanesi kadınların vücudunda bulunmakta olan östrojen ve buna bağlı olarak gelişen hormonların seviyesindeki azalmadır. Hormon seviyesi düşmeye başladığı andan itibaren vücuttaki işleyen yumurtalık hücreleri zaman içerisinde işlevini kaybetmeye başlar. Bu yüzden de bebek sahibi olabilmek için belirli yaş aralıklarının olduğunu söylemek doğru olacaktır. Yumurta üretimi ilk defa ergenliğe girdikten sonra başlar ve ilk yumurta, âdet kanaması ile atılmaktadır. Bu süreçten sonra her ay düzenli olarak kanamaların görülmesi vücuttan birer tane yumurtanın atıldığını işaret eder. Ergenlik döneminde başlamakta olan bu döngü menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak devam eder. Eğer yumurta üretildikten sonra yumurta kanalından geçerken herhangi bir sperm ile karşılaşırsa döllenme meydana gelir ve bu şekilde hamilelik olayı ortaya çıkar. Kadınların doğurganlık yaş aralığı dışında her ne kadar rahim içerisinde sperm olsa da herhangi bir yumurta hücresi ile karşı karşıya kalmayacağı için döllenme olmaz ve gebelik durumu ortaya çıkmamış olur.

Tüp Bebek İçin Uygun Yaş

Tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için ilk olarak anne ve babadan alınan üreme hücrelerinin sağlıklı olması gerekiyor. Sağlıklı hücrelerin elde edilebilmesi için de genellikle anne ve babaların yaşı 20 ile 35 aradığında olmalıdır. Mümkün olduğu kadar genç olan kişiler tercih edilirse, elde edilen hücreler daha sağlıklı olacaktır. Tabii ki bahsetmiş olduğumuz hücrelerin sağlıklı olup olmama durumu kişilerin günlük hayattaki aktiviteleri, tüketmiş oldukları besinler ve genetik yapılarına göre değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak yaşlı kişiler yerine gençlerin tüp bebek tedavisi uygulaması başarı oranını ciddi anlamda artırıyor. Yapılan araştırmaların büyük bir bölümü gösteriyor ki menopoz dönemi yaklaşmadan önce anne vücudundan alınmış olan yumurtaların döllenme şansı diğerlerine göre çok daha fazla. Bunların yanında tabii ki menopoz dönemine girdikten sonra da tüp bebek tedavisi uygulamak için yumurta dondurma işlemleri yapılmaktadır. Yumurta dondurma işlemi yapmadan, tamamen doğal olarak üretilmiş olan hücrelerden bebek sahibi olmak istiyorsanız genellikle 20 ile 30 yaş aralığında tüp bebek tedavisini uygulamayı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda sahip olduğunuz üreme hücrelerinin sağlıklı olmasını istiyorsanız, günlük olarak tüketmiş olduğunuz besinlere de dikkat edebilirsiniz. Herhangi bir diyetisyen aracılığıyla sahip olabileceğiniz beslenme listesi sayesinde kendinize en uygun beslenme alışkanlıkları edinerek tüp bebekteki başarı oranını arttırmanız mümkün olacaktır.

Yumurta Dondurma Yaşı Var Mıdır?

Tüp bebek tedavisini uygularken belirli yaşın üzerindeki kişilerde sağlıklı yumurta hücrelerini elde etmek oldukça zor oluyor. Bu kişilerde eğer daha önceden dondurulmuş olan yumurta hücreleri tespit edilebilirse, eskiden elde edilen hücreler tekrardan kullanıma hazır hale gelebiliyor. Bildiğiniz gibi yumurta dondurma işlemleri için oldukça olağandışı saklama şartları gerekmektedir. Bu yüzden de yumurta dondurma tedavisi genel olarak yurt dışında daha çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Eğer tüp bebek sahibi olmak istiyor fakat yumurta üretim yaşını geçtiyseniz, yani artık menopoz dönemi içerisinde yer alıyorsanız daha önceden dondurmuş olduğunuz yumurtaları kullanmanız gerekecektir. Erkeklerdeki sperm üretimi bütün ömür boyunca devam ettiği için tüp bebek sahibi olmak isteyen babalar, yaş konusunda önem taşımıyor. Fakat anneler için aynı durumu söylemek mümkün değil. Eğer anneler yumurta üretimini tamamen durdurmuşsa, daha önceden saklamış oldukları dondurulmuş yumurtalara ihtiyaç duyarlar. Bu yumurtalar sayesinde menopoz dönemine girdikten sonra bile bebek sahibi olmak mümkün hale gelecektir. Yumurta dondurmak için hangi yaş aralığında sahip olmanız gerektiği konusunda birkaç şey söyleyebiliriz. Öncelikle dondurma işlemlerini yapmak için sağlıklı bir şekilde yumurta üretiyor olmanız gerekmektedir. Yani bu yaş aralığı da yaklaşık olarak ergenlik ile 35 yaş arasında yer almaktadır. Eğer bu aralıkta yer alıyorsanız ve yumurtalarınızı saklamak istiyorsanız başarılı bir şekilde tüm işlemleri uygulamanız mümkün olacaktır.

Hormonlar ve Yaş Bağlantısı

Vücudumuzda hayati fonksiyonları veya günlük olarak uygulanmakta olduğumuz aktiviteleri kontrol eden birçok farklı hormon bulunmaktadır. Bu hormonların hangi zaman aralıklarında aktif bir şekilde çalıştığı konusunda yapılan araştırmalar gösteriyor ki aslında her hormon belirli zamanlarda aldıklarında etkili bir şekilde çalışıyor. Örnek vermek gerekirse heyecanlandığımız zaman adrenalin hormonu devreye girerken, sevdiğiniz bir kişiyle beraber otururken dopamin hormonu seviyesi ciddi anlamda artıyor. Buna benzer şekilde kadınlarda östrojen hormonu cinsel isteği ve yumurta üretimini destekliyor. Östrojen hormonunun aktif bir şekilde üretilebilmesi için ilk olarak kadınların ergenlik çağına girmiş olması gerekiyor. Bazı hormonlar ömür boyunca çalışmaya devam ederken, bazıları sadece belirli yaş aralıklarında çalışmasına devam edebiliyor. Östrojen hormonu da sadece belirli yaş aralıklarında çalışmakta olan hormonlar arasında yer alıyor ve menopoz dönemine girdikten sonra üretimine ara veriliyor. Dışarıdan uygulanmakta olan hormon tedavileri sayesinde hormonlar üretimi biraz daha uzatılabiliyor olsa da hormonlar, ömür boyunca çalışacak şekilde aktif hale getirilemiyor. Yani bu durum gösteriyor ki menopoz dönemine girmek istemeyen kişiler için herhangi bir tedavi yöntemi uygulamak mümkün değildir. Çünkü vücudumuzda bulunmakta olan hormonlar zamanı geldiği zaman işlevini kaybedecek ve üretimi tamamen duracaktır. Dışarıdan sürekli olarak hormon takviyesi yapmak, çok daha farklı yan etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Menopoz Dönemine Yaklaşan Kişilerde Gebelik Şansı

Menopoz dönemi kadınlarda ülkemizde ortalama 45 ile 47 yaşlar arasında ortaya çıkmaktadır. Bu süreç başladıktan sonra düzenli olarak görülmekte olan adet kanamaları son bulur. Dünya genelinde menopoza girme yaşı 49 iken ülkemizde daha erken olma ihtimalleri beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörlere bağlıdır. Menopoz dönemine 40 yaşından daha önce girmek ise erken bir süreç olarak doktorlar tarafından tanımlanmaktadır. Erken menopoza girmenin temel sebeplerinden bir tanesi yumurtalıklarda oluşmakta olan kistler, düzensiz bir yaşam sürmek ve bununla beraber sigara alışkanlığı gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. Eğer aile içinde daha önceden erken menopoza giren kişiler varsa büyük ihtimalle kan bağı olan kişilerin de bu durumla karşı karşıya kalması oldukça kuvvetli bir ihtimaldir. Çünkü menopoza girmek genetik olarak sahip olduğunuz yapı ile yakından alakalıdır. Erken menopoza girme riski özellikle bebek sahibi olma konusunda ciddi bir problemdir. Menopoza yaklaşan kadınlarda östrojen seviyesi zaman içerisinde miktarını azaltmaya başlar. Bu hormonun miktarı azalmaya başladığı zaman çeşitli fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda menopoz döneminde yaklaşmış olan kişilerde östrojen seviyesi eskisinden çok daha düşük olacağı için üretilmiş olan yumurtaların kalitesi ve sağlıklı bir bebek oluşturma ihtimali de düşüş gösterecektir. Özellikle erken menopoza girme riski taşıyan kişilerde yumurtaların daha önceden dondurulmuş olması sayabileceğimiz en mantıklı çıkar yollarından bir tanesidir. tüp bebek tedavisindeki başarı oranını sürekli olarak yüksek tutmak istiyorsanız menopoza girmeden önce mutlaka sağlıklı yumurtaları saklamalı veya genç yaşlarda bebek sahibi olmayı denemelisiniz.

Preimplantasyon Yöntemi İle Yaşa Bağlı Sorunlar Çözülebilir Mi?

İlerici yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen kişilere karşı çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaya çalışılıyor. Preimplantasyon yani genetik tanı ile bebek sahibi olmak isteyen anne adayına tam olarak transfer edilmeden önce ortaya çıkabilecek olan bütün sorunlar inceleniyor. Kromozomlardan elde edilen bilgilere göre ise normal genetiğe sahip olmayan embriyolar, anne rahmi içerisinde transfer edilmiyor. Genetik tanı yöntemleri sayesinde ileriki yaşlarda başınıza gelebilecek olan üreme ile alakalı sorunları çok daha erken dönemlerde test edebilir ve bunlara bağlı olarak tedbirler almaya başlayabilirsiniz. Menopoz dönemine girdikten sonra ne yazık ki genetik tanı yaptırmak herhangi bir işinize yaramayacaktır. Fakat özellikle 20 ile 30 yaş arasında bu yöntemi uygulayarak yaklaşık olarak menopoza girme yaşınızı tahmin edebilir ve tahmini bir değer ile öğrenebilir. Buna bağlı olarak geleceğinizi planlamaya başlayabilirsiniz. Eğer erken menopoza girme riskini çok fazla ise fazla vakit kaybetmeden sağlıklı olan yumurta hücrelerinizi saklamak için gerekli olan şartlar yerine getirebilir ve daha sonra bu hücreleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Yumurta dondurma teknikleri sayesinde saklamış olduğunuz hücreleri yıllar sonra bile kullanıldığı zaman sağlıklı bir şekilde sonuçlar alabilirsiniz.

Bağlantılı Konular:

Tüp Bebek Tedavisinde Hamilelik Testi

Tüp Bebek Tedavisine Ne Kadar Ara Vermek Gerekir?

Tüp Bebek Kimlere Uygulanır

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.