TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE LUTEAL FAZ KANAMALARI

Tedavi Sürecinde Kanamalar Normal mi?

Tüp bebek tedavisinde embriyonun anne rahmine transfer edilmesinin ardından vajinal kanamalar oluşur. Peki bu durum normal mi?

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE LUTEAL FAZ KANAMALARI

Tüp bebek tedavisinde luteal faz kanaması embriyonun anne rahmine transfer edilmesinin ardından oluşan vajinal kanamadır. Kadınların normal olarak aylık döngülerinde yani yumurtlamadan sonra yumurtalıklarında bir yapı oluşur. Bu yapı belirli hormonları salgılayarak rahmi embriyonun tutulabilmesi için zemin hazırlar. İşte bu döneme, kadınların aylık döngüleri içerisinde luteal faz denmektedir.

Bu durum birkaç gün içerisinde geçmektedir. Hafif kanama şeklinde atlatılmaktadır. Tüp bebek esnasında yumurta topladıktan ortalama olarak 7 – 8 gün sonra hafif kanamalar görülecektir. Embriyo transferi yapıldıktan sonra hasta için bekleyiş zaman dilimi olacaktır. Bu bekleme zamanında faz oluşma zamanıdır.

Bu faz tamamlanmamış olsaydı hiçbir doğum zamanında olmaz ve düşüklerin yaşanmasına neden olurdu. Embriyo yeteri kadar güçlü bir şekilde anne rahminde tutunamaz ve gebelik gerçekleşemez. Bu nedenle luteal faz, kadınlar için son derece büyük önem taşıyan bir olay. Sağlıklı ve olumlu sonuçların alınması için bu yapının oluşması ve belirli hormonların salgılanması gerekir.

Normal gebeliklerin aksine, tüp bebek tedavilerinde yumurtalıkların iğne vb. etkenler ile uyarılması sonucunda corpus luteum olayında gerekli hormonların salgılanmaması, bebeğin gelişiminin plasenta oluşana kadar tamamlanmaması sonucunda gebelik devam etmez. Yumurtaların dışarıdan müdahale ile çatlatılması olayından sonra, aniden daha fazla salgılanan östrojen hormonu beyne uyguladığı baskıdan dolayı luteal faz hormonları azalarak görevini yerine getiremezler. Bundan dolayı tüp bebek uygulamalarında birden fazla yumurtaya müdahale edilmesinden sonra hormonların yeterince salgılanmasını sağlamak için luteal faz döneminde hormon desteği uygulanmalıdır.

Luteal faz, tüp bebek tedavisinin en başından sonuna kadar etkilemektedir. Bu sebeple doğru bir yöntem ve doğru ilaç, aynı zamanda tedavinin doğru zaman da yapılması gibi birçok etken önem arz etmektedir.  Aksi takdirde negatif gebelik testi ile karşılaşılır. Yeterli doz son derece önemlidir. Bunların yanı sıra luteal faz görülen her tedavinin de başarısız olacağı bir durum söz konusu değildir. Gerektiği dozda kullanılan ilaçlar ile birlikte kanama olasılığını azaltır, gebelik olasılığını yükseltmiş olursunuz. Ancak her kanama yetersiz bir tedavi demek değildir. Bazı durumlarda luteal faz destek ilaçlarına östrojen takviye edilir. Ancak bu da pozitif sonuç almaya bir katkı sağlamaz. Önemli olan yeterli destektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.