Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Tüp bebek tedavisindeki aşamaları öğrenerek bu sürece hazırlıklı olmak elinizde!

Tüp bebek tedavisindeki aşamalar, çiftler tarafından bilindiği takdirde daha bilinçli bir tedavi şekli sağlanabilmektedir. Bu konuda okuyarak bilinçli hale gelen çiftler, ileriki dönemlerde karşılaşacakları durumları bildikleri için tedavi aşamaları daha rahat ve sağlıklı seyredebilmektedir. Her konuda olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de bilinçlenmenin önemi büyüktür. Tüp bebek tedavisi aşamaları 5 farklı bölümde ele alınarak incelenir. Çiftler bu aşamaları göz önünde bulundurarak tedaviye başlamaktadırlar. İşte tüp bebek tedavisindeki aşamalar.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Tüp bebek yöntemi, kadının yumurtalıklarından labaratuvar ortamında özel yöntemler ile alınan yumurtaların erkeğin spermi ile laboratuvar ortamında döllenmesinin sağlanması ve gerçekleşen döllenme neticesinde meydana gelen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi olarak ifade edilmektedir. Rahip içerisine yerleştirilen embriyo zamanla gelişerek bebeğe dönüşecektir. Tüp bebek yöntemi, 2 farklı şekilde gerçekleştirilmektedir:

  1. Klasik tüp bebek uygulaması (IVF – in-vitro fertilizasyon
  2. ICSI (Mikroenjeksiyon – İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu)

Kullanılan bu yöntemlerden ikincisi günümüzde daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İkinci yöntemin uygulanmasının avantajlı yönü sperm sayısı az olan ve spermiogram neticesinde kötü olan hastalarda avantajlı durumda olmasıdır. Yazımızın devamında belirttiğimiz tüp bebek aşamaları iki yöntemde de büyük oranda aynıdır. Aralarındaki tek fark şu şekilde özetlenebilir:

IVF ve ICSI Yöntemleri Arasındaki Fark

Uygulanan IVF yönteminde kadının yumurtalıklarından alınan yumurtanın etrafına laboratuvar ortamında özel bir ortamda binlerce sperm hücresi konur ve bu spermlerden bir tanesi kendi başına yumurta hücresini döller.
Kısaca ICSI ifade edilen mikroenjekssiyon uygulamasında ise yine labarotuvar ortamında tek bir sperm hücresi kullanılarak mikroskopik yöntemler doğrultusunda yumurtanın içine verilir. Yani gerçekleştirilen bu uygulamada sperm yumurta hücresinin içerisine kendi başına girmez. İki yöntem arasındaki bu fark haricinde diğer aşamalar iki yöntemde de aynı şekilde uygulanmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Aşamalar

Çeşitli kaynaklarda tüp bebek tedavisinde uygulanan aşamaların sayısı farklılık gösterebilir hatta bazı kaynaklarda bazı aşamalar birleştirilmiş halde tek basamak seklinde anlatılmış olabilir. Buna rağmen tüp bebek uygulamasında her merkezde aynı aşamalar izlenir. Bu yazımızda aşamaları 5 bölüme ayrılarak anlatmaya çalıştık.

I. Aşama: İlk Muayenenin Gerçekleştirilmesi ve Eşlerin Değerlendirilmesi:
Bu ilk safhada çiftin geçmişte başından geçen tedaviler, hamilelik, düşük, doğum gibi hikayelerin olup olmadığı dinlenir. Daha önce gerçekleştirilen tahliller ve film sonuçlarının değerlendirilmesi yapılır. Bu değerlendirme sonuçlarına göre tüp bebek tedavisinin nasıl yapılacağı planlanır ve tedavi sürecine hangi gün başlanacağı belirlenir.

II. Aşama: Yumurtalıkların Uyarılarak Yumurta Meydana Getirilmesi:
Gerçekleştirilen bu aşamada yumurtalıkların uyarılması sağlanarak çok sayıda yumurta meydana getirmek amacıyla hastaya yumurta geliştirici ilaçlar uygulanır. Bu uygulama ile çok sayıda yumurta meydana getirilmek istenmesinin amacı çok yumurta ile çok embriyo oluşturulmasını sağlamak ve kaliteli embriyoların seçilerek rahme yerleştirilmesini sağlamaktır. Bundan dolayı çok sayıda yumurta oluşturma yoluna gidilir.

III. Aşama: Yumurta Toplama Aşaması:
Bu safhaya gelindiğinde gelişen yumurtalar toplanır ve laboratuvar ortamında döllenmeyi gerçekleştirmek üzere saklanır. Bu sırada erkekten de sperm hücresi alınır. Eğer erkek sperm veremiyor ise mikro TESE adı verilen yöntemi uygulanarak sperm alınır.

IV. Aşama: Döllenmenin Sağlanması (IVF ya da ICSI Yöntemi):
Bu aşamaya gelindiğinde yumurtalar ve alınan spermler dış ortamda birleştirilerek döllenme işlemi tamamlanır. Daha sonra döllenen bu yumurtalar laboratuvar ortamında saklanır.

V. Aşama: Embriyonun Anne Rahmine Yerlestirilmesi:
Uygulanan bu son aşamada laboratuvar ortamında saklanan döllenmiş yumurtalar uterus (rahim) içine 5-10 dakika devam eden, ağrısız bir işlemle yerleştirilmesi sağlanır. Döllenmenin gerçekleştirilmesinden sonra yumurtalar 2-3 gün laboratuvarda bekletilmesinin ardından rahim içerisine transfer edilirler. Bu işlem gerçekleştirildikten 12 gün sonra anneye gebelik testi uygulanarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol altına alınır.

2 yorum

  • Firdevs Y. dedi ki:

    Gerçektende yapılan 5 aşama sonucunda kesin ve net bir sonuç elde etmek mümkün gibi gözüküyor.Böyle bir uygulamanın stabil ortamlarda gerçekleştiğini umut ediyorum.Hassas bir dönemden geçicek olan biz anne adayları duygusal açıdanda çok zayıf olduğumuz için doğacak çocuğumuzu ön planda tutmak isteriz hep.

  • arzu B. dedi ki:

    tüp bebek tedavisi için gercekten de iyi bilgi edinmek ve anlatılanı dinlemek lazım ve aşamalarda ki herseyi uygulamak lazım 5 asamayı da eksiksiz yerine getirirsek gercekten güzel sonuclar alıyoruz arkadasımın ikizleri var şu an

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.