Tüp Bebekte ERA Testi

Tüp Bebek Rahmin Embriyo Kabulü İçin En Doğru Zamanı Tespit Eder

Tüp bebek uygulaması, yumurta ile sperm hücrelerinin normal yollarla döllenme gerçekleştiremediği zamanlarda başvurulan en bilindik yöntemdir. Tüp bebek uygulamalarında en büyük etkenlerden birisi rahimde yer tutacak embriyoyu elde etmek olduğundan tüp bebekte ERA testi, embriyo kalitesinin tespitinde oldukça etkili bir yöntem olarak uygulanır ve tüp bebek tedavisine doğrudan etki eder.

Tüp Bebekte ERA Testi

Tüp bebek tedavisi sonucunda gebeliğin elde edilmesi yumurta hücresiyle spermin laboratuvar ortamında döllendirilmesiyle olur. Gebelik için kaliteli bir embriyo elde edilmesi ve bunun rahme transfer edilmesi yeterlidir. Gebelik için ilk aşama budur. Daha sonra embriyonun rahimde tutunması ve burada gelişimine devam etmesi sağlıklı bir doğum için önemlidir. Buna yardımcı olan en önemli unsurlar embriyo ile rahim içi yapısıdır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tedaviden önce embriyonun ve rahmin içinin kontrol edilmesi mümkün olmaya başlamış, kaliteli embriyo seçimiyle, rahmin içinde olabilecek sorunların tespitiyle embriyonun rahme tutunması sağlanmıştır. Bunlar tüp bebek tedavisinde başarının ve gebeliğin oluşturulmasının önemli unsurlarıdır. Çeşitli testler sonucunda tedavi gören çiftlerin bebe sahibi olması sağlanmıştır. Tüp bebekte ERa testi geçmişte embriyo kalitesi nedeniyle yaşanan tüp bebek başarısızlıkların azaltılmasına, sorunların belirlenmesine yardımcı olmuştur.

ERA Testi ne demektir?

Endometrium receptivity assay açık adı olan ERA testi rahmin embriyonun yerleşmesi için en uygun zamanı tespit edecek, ileri seviye moleküler biyoloji tabanlı olan bir testtir. Test sayesinde rahimde olan ortalama 239 farklı gen analiz edilmekte ve rahme embriyo transferinin uygunluğu tespit edilmektedir.

ERA Testi kimlere nasıl uygulanır?

Test daha önceden tekrarlayan implantasyon başarısızlığı yaşamış olan yani 3 kez tüp bebek denemesiyle en az 4 kaliteli embriyo transferi sonucunda gebe kalamamış olanlara yapılabilir. Bunlarda rahim kalınlığının 6 mm ve üzerinde olması, embriyonun burada tutunmasını önleyebilecek miyom, polip, sub muksal, hidrosalpinks gibi problemlerin bulunmaması gerekir. Hastalardaki yumurta rezervinin de normal düzeylerde olması gerekir. ERA testinden önce tedavideki çiftlere karyotiplemesi yapılarak, embriyonun rahim içinde tutunmasını önleyecek faktör V leiden mutasyonu, homosistein, protein C mutasyonu gibi testlerden geçmesi gerekir.

ERA Testi uygulanacak çiftlerde tüp bebekte elde edilen 3-5 günlük blastosist dönemi embriyolarının rahim içine transferinden önce vitrifikasyonla dondurulması yapılır. Tedavi sonrasında 2 ay içinde de rahmin kalınlaştırılması amacıyla doğal siklus luteinizasyon hormonundaki yükselmeyle birlikte 7 gün sonrasına ya da hormonla uyarılan siklus dönemindeyken progesteron hormonunun verilmesinden 5 gün sonrasında rahim fundus kısmından özel bir alet yardımıyla doku biyopsisi yapılır. Dokular özel bir tüp içine alınarak, genetik merkezine gider. Embriyonun rahmin doğal siklusunda ya da hormonla uyarılan siklusta rahme tutunmasının uygunluğu ortalama 20 gün içinde tespit edilir. Belirlenen günde rahim embriyo nakli için uygunsa, sonraki mens döneminde kadın için embriyo çözme nakil tedavisi planı yapılır.

Eğer sonuçlar negatif çıkarsa yani embriyonun bu günlerde rahme tutunması olanaksız ise, farklı günlerde rahimden alınan biyopsi örneğiyle test tekrarlanır. Bu sayede en uygun zaman tespit edilir. Elde edilen sonuç duyarlılık öncesi, duyarlılık sonrası şeklinde yorumlanırsa, biyopsiden önce tespit edilen günlerden 1-2 gün öncesinde ya da 1-2 gün sonrasında embriyo nakli yapılır. ERA Testiyle tekrarlayan başarısızlıkları olan çiftlerde % 40 oranında sorunlar çözümlenmekte ve gebelik oluşturulmaktadır.

Tüp bebekte ERA Testinin avantajları nelerdir?
ERA Testi sayesinde rahmin transfer edilen embriyoyu kabul edip etmeyeceği, embriyonun, rahmin nakil için yeterli olup olmadığı, bunun zamanı tespit edilebilir. ERA Testi gebeliği elde edilmesinde % 80 başarı elde edilmesini sağlar. Alınan sonuçlara göre embriyonun transfer edileceği günde, tedavide değişikliğe gidilebilir. Bununla önceki tüp bebek başarısızlıklarının nedeni de tespit edilebilir. ERA Testiyle kadınların gebe kalma başarısızlığının altındaki gerçek nedenin rahim içi yapısı olduğu, bunun kalitesiz embriyo yüzünden gerçekleşmediği tespit edilebilir. Tüp bebekte ERA testi ancak başarısızlığın doğru teşhis edilmesiyle faydalı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.