Tüp Bebekte Kaç Embriyo Transfer Edilir?

Embriyo Nedir?

Embriyo, sperm ve yumurta hücrelerinin birleşmesinden sonra zigotun gelişim basamakları sayesinde ortaya çıkan hücre olarak tanımlanmaktadır. Döllenme işlemleri tamamlandıktan sonra embriyonun bir boyuta ve şekle ulaşabilmesi için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu dönem içerisinde meydana gelebilecek olan mutasyonlar kalıcı olacağı için annelerin, hamilelik sürecinde dikkatli olması gerekmektedir.

Tüp Bebekte Kaç Embriyo Transfer Edilir?

Tüp Bebekte Embriyo Transferi

Tüp bebek tedavisi uygulanırken dış ortamda birleştirmiş olan yumurta ve sperm hücreleri zaman içerisinde embriyo hücresine dönüşür. Dış ortamda oluşturulmuş olan bu hücreler daha sonra annenin rahmi içerisine yerleştirilir ve bu şekilde büyümeye bırakılır. Tüp bebek tedavisindeki başarı oranını artırmak için anne rahmi içerisine yerleştirilmiş olan embriyoların sayısı mümkün olduğu kadar fazla tutulmaya çalışılır. Eğer siz de tüp bebek tedavisi uygulamak istiyorsanız ve başarı oranlarını nasıl artıracağınızı düşünüyorsanız bahsetmiş olduğumuz bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Embriyo hücrelerinin anne rahmi içerisinde transfer edilmesi, tamamen doktorların uzmanlık alanı içerisinde yer aldığı için oldukça hassas davranılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bahsetmiş olduğumuz embriyo sayısı ise tahmin ettiğiniz kadar fazla olmayabilir. Çünkü anne rahmi içerisine çok fazla embriyo yerleştirmek çeşitli problemlerin meydana gelmesine sebep olabilir.

Embriyo Sayısı Neye Göre Belirlenir?

Tüp bebek tedavisi sırasında anne adayının kaç yaşında olduğu en önemli kriterler arasında yer alıyor. Genelde 35 yaşından daha yaşlı kişilerde tedavi uygulanırken bir adet embriyo transfer edilmesi tercih ediliyor. Aynı şekilde daha küçük yaşlarda olan fakat tüp bebek tedavisini defalarca kez denemiş olan kişilerde de bir adet embriyo transfer edilmesi tercih ediliyor. Kimi zaman defalarca kez bu tedaviyi denemiş olan kişilerin bebek sahibi olma şansını artırmak için 2 adet embriyo transferi de yapılabilir. Eğer daha fazla embriyo transfer ederek bebek sahibi olma şansını artırmaya düşünüyorsanız yasal olarak 3 veya daha fazla embriyo transfer edilmesi mümkün değildir. Bahsetmiş olduğumuz bu yasal düzenlemeler dünyanın her yerinde aynı olduğu için sadece ülkemizde geçerli olan bir durum değildir. Eğer siz de tüp bebek sahibi olma şansınızı arttırmak istiyorsanız embriyo sayısını artırmak yerine beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek veya hormon tedavisi yaparak bebek sahibi olma şansınızı arttırabilirsiniz.

Embriyoların Saklanması

Tıp alanında oldukça ilginç bir şekilde uygulanmakta olan embriyo saklama teknolojisi hakkında birçok tartışma yapılmasına rağmen uygulamalar aktif bir şekilde devam ediyor. Tüp bebek tedavisi sırasında oluşturulmuş olan sağlıklı sperm ve yumurta hücrelerinin birleşmesi ile ortaya çıkan embriyo hücresi, uygun olan şartlarda dondurularak daha sonra kullanmak için saklanabilir. Saklanmış olan hücreler yaklaşık olarak 5 yıl boyunca görevini devam ettirebilir. 5 yıl süre dolduktan sonra ise saklanmakta olan embriyo hücrelerin genetik yapısı bozulacağı için tekrar kullanmak uygun olmayacaktır. Bunun yerine tekrar yeni embriyolar oluşturmak çok daha uygun bir tercih olacaktır. Embriyoların sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için hem anne hem de babadan gerekli olan yasal izinler alınmalıdır. Bahsetmiş olduğumuz bu izinler dışında yapılacak olan her türlü işlem hukuki olarak suç sayılmaktadır. Saklanmış olan embriyo hücreleri 5 yıl içerisinde tekrar anne rahmi içerisine yerleştirilerek gelişmeye bırakılabilir. Embriyoların saklanması için oldukça üst düzey şartlar gerekli olduğu için eğer siz de bu işlemler yaptırmak istiyorsanız belirli miktarlarda ücretler ödemek durumunda kalabilirsiniz. Embriyo saklanması için hastaneler tarafından temin edilmekte olan ücretler hastanelerin kendi belirledikleri fiyatları üzerinden değerlendirileceği için şehre göre değişiklikler gösterebilir. Sadece ülkemizde değil aynı zamanda yurt dışında da embriyo saklama işlemleri sayesinde uzun süre boyunca bebek sahibi olma şansınızı saklı tutmanız mümkün olacaktır. Son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmakta olan embriyo dondurma işlemleri yüksek maliyetli olsa da uygulama basamakları açısından oldukça kolay bir şekilde tamamlanabilir.

Daha Çok Embriyo Daha Çok Bebek Mi Demek?

Toplum arasında en sık karşı karşıya kalınan yanlışlardan bir tanesi tüp bebek tedavisi sırasında anne rahmi içerisine yerleştirilmiş olan en büyük sayısının artması ile beraber solacak bebeklerin ikiz, üçüz olma ihtimalinin artış göstermesidir. Anne rahmi içerisinde bulunmakta olan rahim duvarı yerleştirilmiş olan embriyonun tutunarak gelişmesi için gerekli olan uygun ortamı hazırlar. Bahsetmiş olduğumuz bu hazırlama işlemleri sırasında oldukça yoğun miktarda hormonlar kullanıldığı için genellikle fazla sayıda embriyo yerleştirilse bile sadece bir tanesi tutunmayı ve gelişmeyi başarır. Bu yüzden de daha fazla embriyo yerleştirmek ikiz bebek oluşması şansını arttırmaz, sadece rahim duvarına tutunabilecek olan embriyoların ihtimalini artırmış olur.

Embriyoyu Korumak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Anne rahmi içerisine yerleştirilmiş olan embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için belli başlı noktalarda hassas davranmak gerekiyor. İlk olarak anne rahmi içerisinde canlı bir hücre olduğu için fiziksel olarak vücudu zorlamamaya özen göstermek gerekmektedir. Annelerin yapacağı ağır hareketler sonucunda rahim kasları aniden kasılabilir ve bahsetmiş olduğumuz bu kasılmalar embriyonun vücuttan atılması için gerekli olan uyarıları sağlar. Böyle bir fiziksel uyarıda ise rahim içerisinde bulunmakta olan embriyo dışarıya çıkmak isteyecek ve halk arasında “düşük” adı verilmekte olan olay gerçekleşecektir. Bu yüzden de hamilelik süreci boyunca fiziksel olarak ağır işler yapmamaya ve kendini zorlamamaya ciddi anlamda özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda yediğiniz besinler ile de sağlıklı bir şekilde yaşamaya alışmak gerekiyor. Annelerin günlük hayatta tüketmiş olduğu besinlerin büyük bir bölümü kan yolu ile bebeğin vücuduna da geçeceği için dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek, sağlıklı bebek sahibi olabilmek için en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle protein, karbonhidrat ve yağ dengesini düzenli bir şekilde ayarlamak, bebeğin tüm fonksiyonlarının başarılı bir şekilde gelişebilmesi için vücuda alınması gereken besin değerleridir. Eğer beslenme alışkanlığı edinemiyorsanız, hızlı ve profesyonel bir şekilde destek almak istiyorsanız diyetisyenlere başvuru yaparak bu süreci çok daha kolay bir şekilde atlatmak mümkün olacaktır. Diyetisyenlerin size vermiş oldukları beslenme planı sayesinde günlük olarak ihtiyacınız olan besin değerlerini kolay bir şekilde ölçebilir ve buna bağlı olarak beslenme alışkanlıklarını kazanmaya başlayabilirsiniz. Yapılan bilimsel araştırmaların büyük bir bölümü gösteriyor ki dengeli ve düzenli beslenme yapmayı başaran annelerin büyük bir bölümü çok daha kolay bir hamilelik süreci yaşıyor.

Embriyo Transferi Nerede Yapılır?

Embriyo transferini gerçekleştirmek için ilk olarak bu konuda deneyimli olan doktorlar tarafından destek almanızı tavsiye ediyoruz. Bebeğin ilk hücrelerini oluşturmakta olan embriyo hücresi, genetik olarak insanların yaşamını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Embriyokarın dış ortamdan anne rahmi içerisinde transfer edilmesi sırasında meydana gelebilecek herhangi bir hata, kalıcı sonuçların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Olumsuz durumlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak istiyorsanız donanımlı hastaneleri tercih ederek, bahsetmiş olduğumuz olumsuz durumların meydana gelme riskini büyük oranda azaltabilirsiniz. İnsanların psikolojik durumu, dolaylı yoldan fizyolojik olarak da çeşitli etkiler ortaya koymaktadır. Embriyo transferinin başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi için aynı zamanda annenin ruhsal olarak bu duruma hazır olup olmadığı da büyük önem taşıyor. Eğer kendinizi psikolojik olarak bu tedavinin başarılı bir şekilde uygulanacağına inandırırsınız, vücudunuzda bulunmakta olan hormonlar buna göre değişiklik gösterecektir. Yazımızın başında belirtmiş olduğumuz yüksek sayıda embriyo transfer işlemini yapmadan önce psikolojik olarak kendinizi bu duruma hazırlamanız çok daha etkili sonuçların ortaya çıkması için yardımcı olabilir. Çünkü düşünceler, vücutta bulunmakta olan hormon seviyesinin değişmesine de sebep olur. Hormon seviyesi ise anne rahmindeki duvarın kalınlaşmasını sağlayarak embriyonun buraya tutunma ihtimalini arttırır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.