Tüpleri Bağlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Tüpleri bağlatmak geri dönüşü olmayan, çiftlerin birlikte karar vermesi gereken ciddi bir konudur. Yan etkileri yoktur.

Tüpleri bağlatmak demek, kadındaki yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Tüp bağlatmak işleminden sonra spermler yumurtaya ulaşamayacağından gebe kalma riski ortadan kalkar. Tüp bağlatmak bir çeşit doğum kontrol yöntemidir de denilebilir.

Tüplerin bağlanması ile erken menopoza girilmez. Bunlar birbirlerinden farklı durumlardır. Yani; tüpleri bağlatmak kadın hormonları ile ilgili bir ameliyat olmadığından, erken menopoza neden olmaz.

Tüp bağlatma ameliyatı, basit ve kolay bir ameliyattır. Her ameliyat için geçerli olan risk bu ameliyat için de geçerli olsa da bu risk sadece anesteziye bağlı olarak kaynaklanabilecek risklerdir. Yani tüp bağlama konusunda bir risk söz konusu değildir. Tüp bağlatma işlemi hem üreme organlarında hem de vücuttaki diğer organlarda olumsuz bir etki oluşturmaz.

Tüpleri bağlatmak cinsel hayatı ve adet düzenini etkiler mi?
Tüp bağlama ameliyatından sonra hasta adet düzensizliği yaşamaz. Ameliyat öncesinde adet düzeni nasıl ise ameliyat sonrasında da aynen devam eder. Tüp bağlatma işlemi; karın, kasık ve bel ağrılarına sebep olmaz. Bilinenin aksine cinsel hayatı olumsuz etkilemez. Çünkü tüp bağlatma ameliyatı vajina ile ilgili bir ameliyat değildir.

Tüplerin bağlatılması gebe kalmayı engeller mi?
Tüp bağlatma işlemi çoğu zaman doğum kontrol amaçlı yaptırılmakta yani gebe kalmayı engellemektedir. Çoğu zaman hamilelik gerçekleşmemesi için yapılmakta olup, çok zayıf bir ihtimal de olsa tüp bağlama ameliyatı olduğu halde hamile kalan kadınlar bulunmaktadır. Bu yüzden döllenme işlemi % 99 garantilidir diyebiliriz. % 1 bile olsa hamilelik riski istemeyen çiftler için bu oran önemlidir.

Tüp Taktırmak Cinsel İlişkiyi ne Kadar Etkiler?
Tüp takma işlemi yumurtalık ile alakalı bir konudur. Yani spermlerin döllenmemesi için yumurtalığa giden yolların kesilmesi işlemi demek de mümkündür. Bu nedenle de vajina ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Tam aksine cinsel ilişki sırasında ki bazı endişeleri ortadan kaldıracağından eşlerin daha rahat davranması için zemin oluşturacaktır.

Tüp bağlatma işlemi için çok detaylı düşünülerek karar verilmelidir. Çünkü tüp bağlatma işlemi fikir değiştirme konusunda geri dönüşümü zor bir durumla sizi karşı karşıya bırakabilmektedir. Ayrıca tüp bağlatma işlemine eşler birlikte karar vermelidir. Yani birlikte çocuk istemek kadar, bir daha çocuk sahibi olmak istemedikleri konusunda da ortak karar almalı, ileride fikir değiştirme şansının olmadığını düşünerek karar verilmelidir. Şayet 2. veya 3. Çocuğu yapmaya karar veren çift tekrar tüpü çıkartma ameliyatını göze alsa da, tüplerin açılması durumunda bile hamile kalma oranı çok düşüktür.

Önemli olan bir diğer konu ise bazı uzmanların, tüp bağlatma işleminde yapılan çalışmalara göre; Tüplerini bağlatan kadınların, yumurtalık kanserine yakalanma oranlarının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu tez son derece mantıklıdır çünkü vajinal yol ile giren kanserojen maddeler tüplerin bağlanması ile yumurtalıklara ulaşamamaktadır.

Tüp taktırma işlemi geri dönüşümü zor hatta imkânsız olma durumları ile de karşılaşılabileceğinden, eşler birlikte karar vermeli hatta bunu bir danışmanlık hizmeti alarak yapmalı ve her iki eş tarafından tüpleri bağlatma konusunda rıza formu doldurarak imzalamaları gerekmektedir. Form doldurup imzalama işlemi çoğu zaman gereksiz, hatta saçma gibi görülse de ileride olması muhtemel aksilikleri ve anlaşmazlıkları önlemek açısından gereklidir.

Çok nadir görülse de tüplerini bağlatan kadında bağlatma işleminden sonra şiddetli ateş, kanama ve sancı gibi şikâyetlerin bulunması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

4 yorum

  • merve B. dedi ki:

    ben yaptırdım gercekten cok rahat ım tıp iyi ki ilerlemiş huzur a erdik resmen çünkü endişe korku denen bişi kalmadı artık rahatız tesekkürler tıp ve Açelya kartal tesekkürler sana güzelşeyler paylaşıyorsun

    • Arzu islamoglu dedi ki:

      Merhabalar tüp baglatmissiniz acaba pisman oldunuzmu merak ediyirum bende 2 gun sonra ameliyat olucam cevao verirseniz sevinirim

  • Özlem dedi ki:

    Merhabalar bende tüplerimi baglattım.3 tane oğlum var üçüncü çocuğuma spiralle kaldım sonra tüplerimi baglattım ama doğumda degil daha sonra yaptırdım bu işlemi 4 sene olacak ama bu ay adetimde üç dört günlük bi gecikme oldu bu ara ilaç ve iğne kullandım bunların bi etkisi olabilir mi acaba çok strese girdim sağlık ocağı hemşiresi 4-5 sene sonra hamilelik olabiliyo dedi kafam karıştı acil cevap verirmisiniz??

  • Serpil dedi ki:

    Merhaba ben u3 doğum yaptım enson doğumda tüpleri bağlantım kızım 6. Ayına girecek ve ben hala adet gormedim normal midir zaten iji cocugumun arasında 13 ay var oğlumun kırkı çıktıktan hemen sonra hamile kalmışım hiç farketmedim şüpheye düştüm sordum doktora gittim süt korur 6 aydan sonra yada yaşında bile görebilirsin diye yanlış yonlerdirdiler öğrendiğimde 72 gunluktu kızım şimdi de adet gormedigimden çok korkuyorum acaba mi diye test yaptim negatif çıktı ebeye sordum normal dedi bana yardımcı olur musunuz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.