Tutunamayan Embriyo Vücuttan Nasıl Atılır?

Embriyo Neden Tutunamaz?

Embriyonun anneye tutunmasını engelleyen etmenlerin sayısı oldukça fazladır. Bazen genetik faktörler veya yaş neden olurken bazen de hormonal dengesizlikler nedeniyle yaşanabilir. Bunun için embriyonun rahme tutunamama nedenini tek bir nedene bağlamak yanlış olur.

Tutunamayan Embriyo Vücuttan Nasıl Atılır?

Yumurta ve spermin bir araya gelmesi ile birlikte döllenme gerçekleşir. Döllenen canlıya embriyo adı verilirken fetüs olmaya adım adım ilerlendiği anlaşılır. Hamileliğin ilk dönemlerinde kullanılan bu isim zaman içinde zigot ve fetüs adını alır. Bu yolculuğu çeşitli nedenlerden dolayı tamamlayamayan embriyo yani döllenmiş yumurta ve sperm vücuttan atılır.

Sağlıklı şekilde gelişimini sürdüremeyen embriyonun vücuttan atılması gerekir. Rahme tutunamayan ve düşmek zorunda kalan embriyo çoğu zaman adet kanaması şeklinde bir kanama ile vücuttan atılır. Tutunamayan ve düşen embriyo için halk arasında düşük yapıldığına dair yorum yapılır. Yanlış tutulma olduğunda dış gebelik oluşacağından bu da oldukça tehlikeli bir durumdur.

Embriyo Neden Tutunamaz?

Embriyonun anneye tutunmasını engelleyen etmenlerin sayısı oldukça fazladır. Bazen genetik faktörler veya yaş neden olurken bazen de hormonal dengesizlikler nedeniyle yaşanabilir. Bunun için embriyonun rahme tutunamama nedenini tek bir nedene bağlamak yanlış olur. Bazı nedenler ise şu şekildedir:

  • Embriyonun kaliteli olmaması en temel nedenler arasında bulunur,
  • Embriyonun kromozom kaynaklı sorunlarının olması nedeniyle yaşanabilir,
  • Pıhtılaşma sorunları nedeniyle tutunma olmayabilir,
  • Tüplerde iltihaplanma veya farklı sorunlar neden olabilir,
  • Rahim ve rahim zarının tutunmak için uygun olmamasından kaynaklanır,
  • Tüplerin tıkalı olması tutunmayı engelleyebilir,
  • Hormonal sorunlar engelleyebilir.

Bunların tamamı veya birkaç tanesi bile rahme tutunmayı engelleyebileceğinden tek nedene bağlamak eksik bir tanımlama olacaktır.

Tutunamayan Embriyonun Vücuttan Atılması

Embriyonun tutunmasını gebelik kesesinin görüntülenmesi ve uzman doktorun kontrolü ile anlamak mümkündür. Bu durum ilk 10-12 hafta boyunca riskli şekilde olsa da kontrollerle devam edilen bir süreci kapsar.

Tutunmanın çeşitli nedenlerden dolayı bu süre içerisinde başarısız olması ile embriyonun atılması gerçekleşir. İnsan bedeni herhangi bir sorun olma ihtimali taşıyan, çeşitli nedenlerden dolayı sağlıksız tanısı koyulan bir embriyo olduğunda da vücuttan atmaya çalışır. Bu sayede embriyo için vücuttan dışarı atılma süreci başlar.

Tutunamayan Embriyonun Atılma Şekli

Embriyo tutunma sorunu yaşadığında adet kanaması veya adet kanamasına benzer bir kanama ile rahimden atılmaya başlar. Rahimden atılmaya başlanması temelde rahmin yeniden bir gebeliğe hazır olması için yapılan hazırlıklardır. Kanama ile döllenen yumurta ve spermden meydana gelen embriyonun dışarı çıkması sağlanır.

Kanama ile içeride oluşan yapı ve kalıntıların tamamen dışarıya çıkması sağlanır. Bazı durumlarda kanama yoğun veya ağrılı olduğunda embriyonun kürtaj işlemi ile bedenden çıkarılması gerekir. Yani müdahale ile alınması anne sağlığı açısından zorunluluk oluşturur.

Tutunamayan Embriyo İçin Kürtaj İşlemi Yapılması

Embriyonun tutunmamasından kaynaklanan durumda vücut doğal yapısı gereği embriyoyu dışarıya atmak için çalışır. Dış gebelik veya embriyonun tutunduğu yerden kaynaklanan durumlar bazen müdahale edilmesi anlamına gelir. Bu durumda kürtaj yani embriyonun uterus duvarından alınması işlemi yapılması en sağlıklısıdır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.