Uterin Septum (Rahim İçerisinde Perde)

Uterin Septum (Rahimde Perde, Bölme) Nedir?

Tıbbi literatürde uterus olarak geçmekte olan rahim, içerisi boş olan bir organdır. Septum ise rahimdeki boşluğu sağ ve sol olmak üzere ikiye ayırma işlevine sahip olan oluşum olarak bilinmektedir.

Uterin Septum (Rahim İçerisinde Perde)

Konjentinal olarak da geçmekte olan doğumsal anomali durumu uterusun en sık görülen halidir. Uterus isimli perdeye benzeyen oluşum, rahimin en üstünden rahim ağzına kadar uzanmaktadır. Bazı kadınlarda rahimde septum olmayıp yalnızca rahimi ayırmakta görevli septumun görülmesi durumu olasıdır.

Uterin Septum Neden Görülür Ve Belirtileri Nelerdir?

Rahim, bebek anne karnındayken oluşmaya başlar. Anne karnında olan bebeğin rahim oluşumu sırasında rahim ağzı ve vajina iki parça olarak gelişir, daha sonra birleşip tek parça haline gelir. Bu birleşme sırasında herhangi bir problem yaşandığı takdirde septum meydana gelmektedir. Bu duruma rezorpsiyon defekti adı verilmektedir.

Uterin septum varlığı görüldüğü takdirde kadınlarda birtakım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Cinsel ilişki sırasında zorlanma
  2. Ağrı ve sancılı adet görme
  3. Doğumda zorlukların görülmesi
  4. Vajinal tampon yerleştirilmesine rağmen adet kanının dışarı sızması

Uterin septum teşhis ve tedavisi nasıl gerçekleşir?

Rahim içerisinde perde görevi görmekte olan uterin septum durumunun birtakım sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Uterin septumun tekrarlayan düşük gebeliğe (gebelik kaybı) sebebiyet verdiği bilinmektedir.

Uterin septum durumu, kısırlık problemlerinde görülebilen nedenler arasında yer almaktadır. Bazı araştırmalar sonucunda uterin septum haricinde kısırlığa neden olacak bir belirtisi bulunmayan kişilerde, gebe kalma ihtimalinin septum rezeksiyonu sonrasında artış gösterildiği tespit edilmiştir.

Uterin anomaliler şu sıklık sırasıyla görülmektedir:

  1. Septum (en sık)
  2. Bikornus
  3. Arkuat
  4. Unikornus
  5. Didelfis

Uterin septum tanısında HSG, ultrasonografi ve MR kullanılabilmektedir. Ultrason çeşitlerinden transvajinal ultrason kullanılması tanı için oldukça faydalı olacaktır.

Uterin septum tedavisinde en sık kullanılan yöntemin histeroskopik rezeksiyon olduğu bilinmektedir. Histeroskopik rezeksiyon, vajinadan rahime uzatılan kamera aracılığıyla septumun kesilmesi sonucunda gerçekleşir. Histeroskopik rezeksiyon sonrasında, ameliyatı geçiren kadının gebe kaldığı takdirde normal doğum gerçekleştirmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Histeroskopik rezeksiyon sonrasında genel olarak kadınlarda gebe kalma olasılığının arttığı ve düşük (gebelik kaybı) ihtimalinin azaldığı bilinmektedir. Birden fazla kez düşük gebelik görülmüş olan kadınlarda histeroskopik rezeksiyon sonrasında canlı doğum gerçekleştirme ihtimalinin arttığı bilinmektedir.

Septum rezeksiyonunun histeroskopik rezeksiyon ile gerçekleştirilemeyeceği durumlarda ise laparotomi uygulanmaktadır. Laparotomi uygulandığı takdirde, operasyon sonrası kadının gebe kalma ihtimali gerçekleştiği takdirde sezaryan doğum gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Septum rezeksiyonu sonrasında HSG aracılığı ile kişinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu işlemin ameliyattan iki ay sonra yaptırılması tavsiye edilmektedir. Kontrol sırasında 1 santimden büyük rezidü septum olduğu takdirde kişinin durumuna göre ameliyatın tekrar gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.