Vajina Kokusu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Vajina Kokusu Nedenleri

Her organın kendine has bir kokusu olur. Vajina da aslında kendine özgü bir kokuya sahiptir. Ancak vajinanın kendi kokusu rahatsızlık verecek bir koku olmamakla birlikte net bir şekilde hissedilebilecek düzeyde de değildir. Fakat vajinanın kapalı olması ve iç bölümünün sürekli nemli olması mevcut kokunun kötü bir kokuya dönüşmesi sonucunu doğurabiliyor.

Vajina Kokusu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Doğal Vajina Kokusu

Kötü koku sınıflandırmasına girmiyor olsa da bazı durumlarda kötü kokuya dönüşebilen doğal vajina kokusu vajina içerisinde salgılanan ve nemli kalmasını sağlayan sıvıdan kaynaklanır. Bu sıvı hormonlar vasıtasıyla salgılandığından çeşitli dönemlerde daha az ya da daha fazla salgılanması da söz konusu olabilir. Salgının artması doğal vajina kokusunun daha fazla hissedilmesini beraberinde getirebilir. Bu durumda çoğu zaman vajina içinin temizlenmesi yani vajinal duş alma yöntemi uygulanıyor. Ancak vajinal duş vajinanın doğal yapısında bozulmaya sebebiyet verebildiği için hekimler tarafından önerilmez.

Vajinal Kokuyu Belirleyen Etkenler

Her insanın ten kokusu kendine özgüdür. İç organların kokusu da kişiye göre değişebilir ve bu koku da kişiye hastır. Vajina da her kadında farklı bir kokuya sahiptir. Çeşitli nedenlerle kötü kokuya dönüştüğünde ise kadınlar bu kokuyu çiğ et kokusu ya da balık kokusu gibi rahatsız edici kokulara benzetir. Ayrıca söz konusu kokunun günden güne değişebileceği de unutulmamalıdır. Hormonlar, vajinal akıntı düzeyi gibi pek çok etmene bağlı olarak vajinada oluşan koku değişebilir. Az su tüketimi dahi vajina kokusunun bir gün sonrasında değişmesi sonucunu doğurabilir.

Vajina Kokusunun Nedenleri Neler?

  • Genital bölgenin temizliğinin ihmal edilmesi
  • Genital bölgenin uzun süre nemli kalması
  • Az su tüketimi
  • Regl dönemi
  • Mantar enfeksiyonu
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Pelvik inflamatuar

Vajinal Koku Belirtileri

Vajinal kokunun çok basit bir belirtisi vardır. Tuvalet dışında, günlük hayatta vajina kokusunun kişinin kendisi ya da yanındaki kişi tarafından hissedilebilmesi, vajinal koku problemi olduğunun net bir göstergesidir. Ayrıca kötü kokuyla birlikte genital bölgede kaşıntı, kızarma ve kuruluk da bir problem olduğunun habercisi olabiliyor.

Vajinal Koku Nasıl Geçer?

Bu sorunu yok etmeye yönelik pek çok kozmetik ve tıbbi ürün üretiliyor. Spreyler, pomadlar, kremler losyonlar gibi ürünlerin kullanımı doğal olmadığından hekimler tarafından da pek önerilmiyor. Bu yüzden vajinal kokuyu yok etmek için öncelikle bir hekime muayene olmak ve kötü koku oluşumunun nedeninin tespit edilmesini sağlamak gerekir. Şayet enfeksiyon gibi bir sağlık sorunu söz konusu değilse, doğal vajinal kokuyu yok etmek için doğal yöntemler uygulanabilir.

Vajinal Kokuyu Gidermenin 8 Yolu

– Bol Su Tüketimi

Günde 2 litreden daha az su içen kadınlarda vajinal koku oluştuğu bilinir. Bu nedenle kokuyu yok etmek için uygulayacağınız ilk yöntem bol miktarda su tüketimi olmalıdır. Günde 8 ila 10 bardak su tüketimi kısa sürede vajinal kokunun hafiflemesini hatta hissedilmeyecek seviyeye gelmesini sağlayabilir.

– Yoğurt Tüketimi

Evde yapılmış doğal yoğurt tüketimi vajinanın doğal pH dengesini korumaya yardımcı olacağı için günde 2 kase doğal yoğurt tüketimi ile vajinal kokudan kurtulmak mümkün olabiliyor.

– Sarımsak Tüketimi

Sarımsak doğal antibiyotik olduğundan vajinadaki iltihapları ve bakterileri yok etmek için tercih edilebilir. Ancak sarımsağın bu etkisinden faydalanmak için her gün düzenli olarak sarımsak tüketmek gerekir. Günde 1 ya da 2 diş sarımsak tüketerek diğer iç organlarınıza da fayda sağlamış olursunuz.

– Vajinaya Beyaz Sirke Sürmek

Bir bardak su içerisine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek bu karışımı vajinaya sürebilirsiniz. Antibakteriyel özelliği olan sirke vajina kokusunu yok etme noktasında sıklıkla tercih edilen bir yöntem olabiliyor.

– Narenciye Tüketimi

Narenciyeler içerisindeki C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücudun bakteri ve virüslerden temizlenmesini sağlıyor ve vajinal kokunun ortadan kalkmasını kolaylaştırabiliyor. Bu nedenle günlük olarak narenciye tüketimine özel gösterilmesi gerekir.

– Çay Ağacı Yağı

Güçlü bir antifungal olan çay ağacı yağı vajinal kokuyla mücadelede kullanabileceğiniz bir yağdır. Çay ağacı yağını su ile incelttikten sonra vajinal bölgeye sürün ve bir dakika bekledikten sonra bol su ile durulayın. Birkaç gün ara ile bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

– Kabartma Tozu

Kabartma tozunun etkisi ise cildin pH dengesini ayarlamasıdır. Bir kase sıcağa yakın su içerisine bir tatlı kaşığı kabartma tozu ekleyerek iyice karıştırın ve bu karışımı için. Her gün bir bardak içerek vajinal kokudan kurtulabilirsiniz.

– Hint Bektaşi Üzümü

Kanı temizleyen Hint Bektaşi üzümü kötü vajina kokusundan kurtulmanızı sağlarken aynı zamanda rahatsız edici beyaz akıntının azalmasına da yardımcı olur. Her gün az miktarda tüketebilirsiniz.

Vajinadaki Kötü Koku Nasıl Önlenir?

  • Dar kıyafetler ve hava almayan deri kıyafetler giymeyin.
  • İç çamaşırların pamuklu olmasına özen gösterin.
  • Kaşıntı, kızarıklık gibi durumlarda ihmal etmeden doktora başvurun.
  • Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılmasına özen gösterin.
  • Regl döneminde tampon ve pedleri 2 saatte bir değiştirin.
  • Vajinal kötü koku sorunu yaşadığınız dönemde şeker ve şekerli gıdalar tüketmeyin.
  • Her tuvaletten sonra vajina temizliğinizi yaparken ellerinizin temiz olduğundan emin olun.
  • Doktor önermedikçe eczaneden ilaç alarak kullanmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.