Yalancı Gebelik

Yalancı Gebelik, gebeliğin tüm belirtileri olmasına rağmen gebelik görülmemesi durumudur

Yalancı gebelik durumunda, kişi kendisini hamile olan biri gibi hissetmektedir. Bu kişilerde gebeliğin tüm belirtileri görülür. Fakat gerçekte hamile değildir. Bu sorun insanlarda ruh sağlığının vücut üzerindeki etkisinin ne kadar önemli olduğunu gösteren önemli bir etkendir. Yalancı gebelik teşhisi sadece yapılacak gebelik testi sayesinde konulabilir. Normalde pozitif çıkacak test sonucu negatif çıktığında, kişinin yalancı gebelik durumu yaşadığı belirlenebilir.

Yalancı Gebelik

Yalancı gebelik belirtileri kişilerde oldukça belirgin şekilde yaşanır. Anı gerçek bir gebelik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu şekilde doktora gidenler, anlattığı yakınmalarla doktorun bile gebelik testinden önce kadının gebe olduğunu düşünmesine neden olur. Test yapılmadığı sürece, ultrason tetkiki yapılmadığı sürece kadın 9. aya gelse bile de, gebe bir kadın görünümünde olur. Fakat rahimde gebelik kesesi içinde bebek olmaz. Yalancı gebelik en fazla anne olmayı isteyen, ancak gebe kalamayan kadınlarda görülür.

Yalancı gebelik durumunda kadınlar bunu ifade ederken, ruhen gebe olduklarını hissettiklerini belirtirler. Ruhsal olarak kadının bedeni bir anlamda şekillenmektedir. Psikolojik açıdan gebe kalmayı arzulayan, fakat çeşitli sebeplerden kaynaklı gebe kalamayan kadınlarda gebelik şüphesiyle doktora gitme durumuna sıkça rastlanır. Bunun çok istenmesi halinde, ruhsal etkilerle kadın yalamcı gebelik durumunu yaşayabilir.

Yalancı gebelikte normal gebelikte görülen belirtiler

  • Adet görmemek
  • Karnın gebeymiş gibi büyümesi
  • Göğüslerde büyüme, meme uçlarının emzirmeye hazırlık için değişmesi
  • Kilo alınması
  • Yalancı gebeliği yaşayan kadının bebeğin hareketlerini hissetmesi

Yalancı gebelik bazı kişilerde 1-2 ay etkili olurken, bazı kişilerde gebeliğin normal süresi olan 9 ay boyunca devam edebilir. Bazı hastalarda ise, bu durum kendisini yıllarca etkisine alabilir. Hatta normal doğum sancısı çekiliyormuş gibi doktora giden hastalarda bulunmaktadır.

Yalancı gebelik tedavisi nasıl yapılır?
Yalancı gebelik durumunu yaşayan kişilerde uygulanacak tedaviyi hem jinekolog doktor, hem de bir psikiyatrist birlikte yürütmelidir. Tedavi için gerekenler birlikte planlanmalıdır. Kadının gebelik kuşkusuyla gittiği doktorda yapılan test sonucunda, negatif bir sonuç alınması halinde kadının yalancı gebelik bulgularını göstermesi durumunda, doktor tarafından uygun bir yaklaşımla durum açıklanmalıdır.

Yalancı gebelik sorunu bulunan kadınlar açısından bunun psikolojik etkileri de göz önüne alınmalıdır. Bunun oluşma sebepleri yapılacak psiko terapi seansları içinde değerlendirilmeli, bu sebeplerin ortadan kaldırılarak kadının yaşamındaki etkileri giderilmelidir. Yalancı gebelik sorunu olduğu belirlenen hastalarda tedavinin uygulanamaması halinde, hasta yine de psikolojik değerlendirilmeye mutlaka alınmalıdır. Doktorun uygun görmesi halinde, hastaya antipsikotik ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde, hasta yalancı gebelik etkisinden kısa sürede kurtulabilir.

Yalancı gebelik testlerle anlaşılır mı?
Yalancı gebelik sorunu bulunan kişilerde bunu tespit etmek için en uygun yöntem ultrason tetkikinin yapılmasıdır. Normalde anne adayları kontrole gittiklerinde bu görüntüleme yöntemine başvurulur. Ancak yalancı gebelik sorunu bulunan kadınlarda ultrasonda bebeğin kalp atışları belirlenemez, gebelik kesesinde fetus izlenemez. Bu durumda doktor rahatlıkla yalancı gebelik tanısı koyabilir. Yapılacak gebelik testi sayesinde de, yani kan ve idrar örneğiyle yapılan testlerde negatif sonuç verir.

Yalancı gebelik neden olur, kimleri etkisi altına alır?
Yalancı gebelik sorununun neden olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu durumun kişinin psikolojik durumuyla alakalı olduğu düşünülmektedir. Ruhsal halinin beyinle işbirliği yaparak, kadında gebelik hislerinin uyanmasında etkili olduğu kabul edilir.

Yalancı gebelik en fazla gebe kalmayı çok arzulayan, ancak kısırlık nedenlerinden gebe kalamayanlarda görülür. Bazen menopoza giren kadınlarda bile gebeliğe olan özlemden yalancı gebelik gelişebilir. Evlenmeyi isteyen, evlenemeyen kadınlarda da olduğu belirlenmiştir. Bunlardan yalancı gebeliğin bebek sahibi olmayı isteyen kadınlarda beynin oyunu olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Bu hislerin ardından kadında hormon dengesi değişmekte ve gebeliğe ait olan belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Bazı araştırmalarda eğitim eksikliğinin, yoksulluğun, erken yaşlarda tecavüze uğrama gibi sorunları bulunan kadınlarda da yalancı gebelik olgularının bulunduğunu belirlemiştir. Kadınlar yalancı gebelikte yaşadıklarını taklit etmemekte, aksine gebeliği birebir yaşamaktadır. Kendileri gerçekten gebe olduklarına inanırlar. Toplumda yalancı gebelik vakalarına her 22.000 kadından birinde rastlanmaktadır. Bu oran oldukça düşük olmasına rağmen, kadınları etkileyen bir sorundur. Nadiren de olsa, erkeklerde bu durumdan etkilenmektedir. Özellikle kendi eşi hamile olan erkekler eşleri gibi gebelik belirtilerini yaşayabilir.

Benzer Konular:

Gerçek Ve Yalancı Doğum Sancıları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.