YAPAY TATLANDIRICILAR HAMİLELİK ŞANSINI AZALTIYOR

Yapay Tatlandırıcıların Hamileliğe Etkisi

Günümüzde yapay tatlandırıcı maddelerinin birçoğu yaygın olarak yediğimiz besin maddeleri ve paketli gıdalarda tüketilmektedir. Peki bunun hamileliğe etkisi nedir?

YAPAY TATLANDIRICILAR HAMİLELİK ŞANSINI AZALTIYOR

Artık günümüzde birçok kadın kilo kontrolü ya da şekerin zararları nedeniyle tatlandırıcı ve benzeri ürünler kullanmaktadırlar. Buna bağlı olarak günlük hayatlarında düzenli olarak yapay tatlandırıcı tüketen kadınların gebe kalma şansının azaldığı bilinmektedir. Çünkü yapay tatlandırıcılı içecekler tüketen kadınlar zaman içerisinde kötü yumurta ve embriyo kalitesine sahip oluyor. Sıcak içeceklere konan şeker benzeri tatlandırıcılar ise embriyolarda deformiteye yol açıyor.

Günümüzde yapay tatlandırıcı maddelerinin birçoğu yaygın olarak yediğimiz besin maddeleri ve paketli gıdalarda tüketilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı gebe olmayan kişilerde güvenlidir. Gebelik döneminde yapay tatlandırıcılar ve bunları içeren ürünlerin mümkün olduğu kadar az tüketilmesi önerilir.

Pek çok yapay tatlandırıcının içinde farklı bileşenli madde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda bu maddelerin doğum defektlerine neden olduğu gösterilememiştir. Aspartam  adı verilen bileşen vücutta metabolize edildiğinde metanol, aspartik asit ve fenil alanin adı verilen proteinin yapı taşı olan aminoasitler de ortaya çıkar. Bilinen bu maddenin gebelik döneminde bilinen bir zararının olmamasıdır.

Yapay tatlandırıcıların öncülerinden olan sakarin ise günümüzde artık çok daha az kullanılmaktadır. Sakarinin doğum defektlerini artırdığına dair bir bulgu olmamakla birlikte hem annede hem de bebekte mesane kanseri riskini artırdığı bilinmektedir.

Yapılan araştırmalarda tüketimi yapan kadınların yumurtaların da şekil bozukluğu olup olmadığına ve sperm tarafından döllenen yumurtadaki değişime bakıldı. Diyet ve şekerli içecek tüketen kadınların yumurta üretme kapasitesin de azalma ve problemler saptanmıştır. Bu kadınların embriyolarında da bozukluklar olduğu ve özellikle tüp bebek tedavilerinde bu embriyoların rahme yerleştirme işlemlerinin genellikle başarısızlık olduğu gözlemlendi.

Bu bilgiler ışığında yapılması gerekenler;

  • Mümkün olduğunca işlenmiş olmayan şeker tüketmek ve bunu az miktarda tüketmek, yapay tatlandırıcılardan ve tatlandırıcı içeren ürünlerden tamamen uzak durmak.
  • Fazla kilo alımından kaçınmak, gerekirse uygun kiloda kalmanızı sağlamak için bir diyetisyene danışmak.
  • Sebze-meyve ağırlıklı beslenmeye ve her türlü vitamin-minerali beslenme programınıza dahil etmeye çalışmak
  • Doktorunuza herhangi bir gıda takviyesi almanıza gerek olup olmadığını mutlaka danışmak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.