Yazın Bebeklerde Görülen İshal

Bebeklerde İshal

Yaz aylarında bebeklerde görülen ishal daha çok enfeksiyonlardan meydana gelmektedir. Sağlık açısından beraberinde birçok farklı sorunu teşkil edebileceği için doktor kontrolü altında olması gerekir. Farklı çeşitleri olan bebeklerde ishal sorununun ölüm ile sonuçlanması da söz konusu olacağı için dikkatli olmak gerekir.

Yazın Bebeklerde Görülen İshal

Yaz Aylarına Dikkat!

Genelde birçok hastalığın başlangıcı hep yazın görülmektedir. Bu durumdan tabi ki en çok bebekler etkilendiği için kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu tür hastalıkların en başında yazın bebeklerde görülen ishal gelmektedir.  Araştırmalara göre bebeklerde en sık görülen enfeksiyon hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra akut ishal olmaktadır. Ayrıca ishal, ciddiye alınmadığı ve ilerlediği zamanlarda ölüm gibi korkunç sonuçlar da doğurabilmektedir. Bu yüzden erken teşhis bir hayli önemli yapıdadır.

İshal Zamanı Sıvı Kaybını Telafi Etmek

Dışkı miktarının ve dışkılama sayısının artması ya da dışkı kıvamının yumuşamasıyla meydana gelen duruma ishal denmektedir. İshal sırasında önemli olan şeylerden bir tanesi ise, vücuttaki kaybedilen sıvının telafi edilmesidir. Sıvı kaybı çok olduğu için, sıvı telafisi yapılmadığı takdirde özellikle bebeklerde ishal hayati tehlikeler gerçekleşebilmektedir. Vücuttaki su kaybı arttıkça dudak ve ağız kuruluğu, uykuya meyil, göz kürelerinde çökme, gözyaşında azalma, el ve ayaklarda soğukluk, nabızda hızlanma, derin veya hızlı solunum, dalgınlık, idrar miktarında azalma, kan basıncında düşme veya şok görülebilir. Eğer ishal sırasında dışkınızda kan varsa ve aynı zamanda kusma, ateş gibi faktörler de eşlik ediyorsa kesinlikle doktora gidilmelidir.

Akut İshal

Tüm dünyada en yaygın olarak görülen enfeksiyon rahatsızlıklarından bir tanesi de akut ishal olmaktadır. Akut ishal, özellikle bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülebilen, hatta bazı durumlarda ölüme bile sebep olabilen bir hastalıktır. Eğer bebeğin sahip olduğu ishal virüs kaynaklı olur ise kendiliğinden bir süre sonra düzelir. Virüs kaynaklı ishallerde aynı zamanda ateş düşürücüler, antibiyotik ya da anti-paraziter ilaçlar da rahatlıkla kullanılabilir. Tedavinin asıl amacı kaybedilen sıvı ve mineral kaybının yerine konmasıdır.

Anne Sütünün İshale Etkisi

Bebeklerin ishalden korunmasını sağlamak için kesinlikle anne sütü gerekmektedir. Anne sütünün içinde bulunan bazı maddeler, bebeklerde ishalin çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Anne sütü almayan bebeklerde ise ishale çabuk yakalanma ve daha fazla ölüm riski görülmektedir. Fakat bazı aksi durumlarda anne sütü ile beslenen bebeklerde de ishal olabilir. Bu tür durumlarda ne olursa olsun anne sütüne devam edilmeli ve bebek daha sık emzirilmelidir. Normalde de anne sütü almayan bebeklerde ise, her zaman aldıkları süt veya mamalara devam edilmelidir. Bağırsak florasını düzenleyen probiotik içeren tozlar sayesinde, kusma- ishalle kaybedilen sıvı ve mineralleri, oral replasman sıvılarını geri kazanabilirsiniz. Bu sırada ise ishal kesici ilaçlar hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.  Eğer bebeğiniz mama ile besleniyorsa, mamanın hazırlandığı su mutlaka kaynatılmalıdır, biberon ve emzikler de mutlaka sterilize edilmelidir. Aynı zamanda pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Tükettiğiniz besinlerin uygun koşullarda saklanması gerektiğini, ellerinizi sık sık yıkamanız gerektiğini ve ishalli bireylerle temastan kaçınmanız gerektiğini unutmamalısınız.

İshalde Şeker-Tuz Karışımı

İshal olan bebeklerin vücutlarındaki su kaybı hafif veya orta derecede ise, belirli oranlarla tuz ve şeker içeren su karışımı ağız yoluyla verilebilir. Bazı durumlarda ise vücutta ağır sıvı eksikliği yaşanmasında, ağız yoluyla yeteri kadar sıvı alınamadığı zamanlarda damardan sıvı ve elektrolit takviyesi tedavisi uygulanmaya başlanılabilir. Bu tarz durumlarda ise bebeğin tedavisi kesinlikle hastanede yapılmaktadır.

Bakteriler Ve Havuz Suyu

Yazın hava sıcaklıklarının 30 dereceyi geçmesiyle birlikte bakteriyel enfeksiyonlar besinlerde daha hızlı ve kolay üremektedirler. İshal ve kusma şikayetlerinin en çok yapılmasının sebebi, besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonlardır (gastroenterit). Bu nedenle diğer mevsimlere göre yaz aylarında ishal sorunları daha fazla görülmektedir. Hele ki yaz aylarında, tatil bölgelerinde deniz ve havuz yüzünden birçok bakteri daha kolay bulaşmaktadır. Bu nedenle hem bebeğinizi hem de kendinizi havuzlara karşı korumalısınız.

Kaynağı Belli Olmayan İçme Suları Yüzünden İshal

Kaynağı belli olmayan ve uzun süre bekletilmiş sular bakteri biriktirdiği için ishale sebep olmaktadır. Özellikle bebeklerde bağırsak enfeksiyonları, bakteriler, virüsler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve tüketimi de ishal yapmaktadır. Ayrıca antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da bebeklerde ishale yol açmaktadır.

İshal Ve Kusma Şikayeti

Genellikle karın ağrısı, ateş, mide bulantısı ve kusma şikayetleri bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı yaz aylarında daha çok ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerden ötürü vücut ateşi 39 dereceye kadar çıkabilmektedir. Bu dönemlerde bebekler için en tehlikeli olay kusma ve ishaldir. Çünkü ishal olduğu zaman vücutta yüksek derecede sıvı kaybı olmaktadır. Bu nedenden dolayı ebeveynler, bebeklerindeki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat etmelidirler. Bebekler ishalle kusma olayını aynı anda yaşadığı zaman yeterince beslenemez ve yeterli sıvıyı alamadığı için vücudundaki gerekli sıvı miktarı da azalarak dengelenemez. İshallerde ilerleyen zamanlarda ise önlem alınmadığı sürece kişide akut böbrek yetmezliği görülebilir. Bu nedenle ishal olan bebeğinize bolca su, meyve suyu vb içecekler vererek vücuttaki kaybedilen sıvının dengelenmesini sağlarsınız.

İshal Sırasında Antibiyotik Kullanımı

İshaller farklı nedenlerden çıkabilmektedir ve genelde hepsine benzer tedavi yöntemleri uygulanır. Bebeğiniz ishal olduğu zaman, doktora başvurmadan hiçbir şekilde antibiyotik kullanımına başlamamanız gerekmektedir. Bebeklerde ishal sırasında kusma da eklenirse ciddi boyutlarda sıvı kaybı yaşanabileceği için, özellikle 5 ila 7 gün içinde düzelebilecek olan bağırsak enfeksiyonlarından ötürü yeterli sıvı verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu tür olaylarda bebeklerde hayati risk ortaya çıkabilmektedir.

İshalde Risk Faktörleri

  1. Mevsim Faktörü: Özellikle yaz aylarında bakteriyel ishaller daha çok görülürken, rotavirüse bağlı ishaller ise daha çok kış aylarında görülmektedir.
  2. Anne Sütü Faktörü: Anne sütü ishale karşı en büyük tedavilerden bir tanesidir. Emzirilen bebeklerde ishal daha nadir görülüyor ve daha az tehlikeli durumlar gözlemlenmektedir.
  3. Biberon ve Emzik Faktörü: Bebeklere en çok mikrop geçen eşyalar arasında, bebeklerin en çok kullandığı biberon ve emziklerinden geçtiği için devamlı temiz tutulmalı ve sterilize edilmelidir.
  4. Kreş Faktörü: Kalabalık alanlarda mikropların daha çok olmasından dolayı, ishal tehlikesi de daha çoktur.
  5. Beslenme Faktörü: Bebeklerin dengesiz beslenmesi ve bağışıklık sisteminin yetersiz kalmasından ötürü ishal olayı daha fazla görülebilmektedir.

Bebeklerde İshal Tedavisi

İshal fazla önemsenmediği sürece ölüm riskleri arttığı için tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. En büyük ishal tedavisi, ishal sırasında vücuttan kaybedilen sıvının geri getirilmesini sağlamaktır. Eğer bu durum beslenme yüzünden gerçekleşiyor ise, bebeğin beslenme durumu düzeltilerek kontrol altına alınmalıdır. Ancak uzun ve şiddetli bir ishal yaşanıyor ise geç kalınmadan direkt doktora gidilmelidir.

İshal türlerinin nedenleri farklı olsa da genellikle tedavi yöntemleri aynıdır. İshal olan bebeğe kesinlikle doktor bilgisi olmadan antibiyotik tedavisi başlanmamalıdır. En önemli tedavilerden bir tanesi de, vücuda sıvı takviyesi yaparak vücuttaki sıvı oranını dengelemektir.

Aynı zamanda ishalle birlikte kusması olan bebeklere de bol su içirmek ilk tedavi yöntemidir. Bebekte ishal başladığı zaman annenin bebeği daha çok emzirmesi gerekmektedir. Eğer ishal olan bebek normalde mama ile besleniyor ise, normal mamaya devam edilmelidir. Genelde on iki aydan küçük bebekler ishalden oluşan susuzluk bakımından daha çok risk altında bulunmaktadırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.