Yeni Doğan Bebekler Anne Babayı Ne Zaman Tanır?

Bebeklerin Gelişimi Nasıl Olur?

Bebekler son derece kısa sürede karşısındakine sorunlarını bildirebilir hale gelmiş olur. Örneğin 5 aylık bir bebek ismini tanır ve konuşmada adını duyduğunda tepki gösterir. Anne ve babasını tanıyarak onlara gülümser. 6 aydan sonra ise bazı bebekler destek almadan oturabilir, her yöne doğru dönebilir.

Yeni Doğan Bebekler Anne Babayı Ne Zaman Tanır?

Bebeklerin daha doğar doğmaz etrafını tanımaya başlaması epey merak edilen bir unsurdur. Yavaş yavaş anneyi ve babayı tanıyan çocuklar davranışlarını da buna göre şekillendirirler. Peki yeni doğan bebekler anne babayı ne zaman tanır?

Bebekler Ne Kadar Sürede Etrafı Ayırt Edebilir?

İlk birkaç ay bebeğin gelişimini tamamlaması için oldukça önemlidir. Hareketli bir bebeğe dönüşüm yalnızca 12 ay sürer. İletişimi gelişen bebekler başlangıçta ağlama ve gülümseme yollarını kullanırlar ve bu durum oyuncak tutabilmeye kadar gider. 4 ay sonunda ise anne ve babasını tanıyacak duruma gelir.

Etrafını iyi şekilde analiz edebilen çocuklar gelişim süresince herhangi bir zorluk yaşamayacak ve etrafında bulunan kişilere güven duyabilecektir. İletişimin en etkili olduğu bu dönemde bebekler açısından karşıdaki kişiye güven duyabilmek son derece önemlidir. Bebeğinizin çok geç tepki verdiğini düşünüyorsanız bilen kişiler tarafından destek alabilirsiniz.

Bebek Anne Babayı Tanımadığında Ne Yapılmalı?

Öncelikle bebekler anne babayı daha erken ve daha geç sürede de tanıyabilir. Tanımadığında ise endişe etmemeli, ona zaman tanımalısınız. Her birey aynı olmayacağı gibi her bebek de aynı olmayacaktır. En geç 6 ayda bebekler çevresini tanıyacak ve tepki vermeye başlayacaktır.

Bu süreçte her konuştuğunuzda kim olduğunuzu ve onu sevdiğinizi belirtmeli, sevginizi hissetmesini sağlamalısınız. Bebekler sevgilerini en çabuk hisseden kişilerle ilk iletişimi kurmaya çalışırlar. Bu yüzden ona karşı nazik ve sabırlı olarak şans tanımalısınız.

Bebeklerin Gelişimi Nasıl Olur?

Bebekler son derece kısa sürede karşısındakine sorunlarını bildirebilir hale gelmiş olur. Örneğin 5 aylık bir bebek ismini tanır ve konuşmada adını duyduğunda tepki gösterir. Anne ve babasını tanıyarak onlara gülümser. 6 aydan sonra ise bazı bebekler destek almadan oturabilir, her yöne doğru dönebilir.

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebeklerin ilk kelimelerini söyleme yaşı 12 ve 18. aylarda ortaya çıkar. Bu sürece gelmeden önce konuşabilir hale gelmek için adeta hazırlık yaparlar ve çevrelerini dikkatle dinlerler. Bu sebepten dolayı konuşmaları iyi ayarlayabilmek, onlarla sıcak ve samimi tonlarla konuşabilmek gelişimleri açısından önem arz eder. Konuşma gelişimi yaş olarak ise 1.5 ve 3 yaş aralarını kapsar. Kullanılan kelimeler her geçen gün daha anlaşılır duruma gelecektir.

Bazı Aylarda Bebeklerin Gelişimi

Bebekler bütün canlılar üzerinde öğrenmeye en istekli varlıklardır. Bu bitmek bilmez merakları sayesinde gelişimlerini en kısa sürede tamamlayabilirler. Peki, hangi aylarda ne kadar gelişmiş olurlar?

  • 3.aylık bebekler oyuncaklara uzanabilir. Göz renkleri değişebilir ve saçları çıkabilir.
  • 5. aydan itibaren yeni dişler çıkabilir, anne ve babasını tanımaya başlayarak onlara gülümseyebilir.
  • 8 aylık bebekler mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir, heyecanlandığında ellerini çırpabilir.
  • 10 aylık bebekler korkularını fark edebilir, iletişimi geliştiği için çevresine gülücükler saçabilir.
  • 12. aydan itibaren ise bebekler sözlü komutları anlayabilir, dolabın kapı ve çekmecelerini kurcalayabilir, bazı tehlikeli işleri merak edebilir.

Bu süreçte bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için onların daha fazla yanında durmalısınız. Kaba davranmamalı, kendisini geliştirebilecek oyuncakları satın almalısınız. Yeni yeni kelimeleri öğrenebileceği, mutlu anlarını arttırabileceği bir ortam hazırlayarak bebeğinizin gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Nesneleri atmaktan ve onlara vurmaktan hoşlanacağı için sert köşeli ürünler almamaya özen göstermelisiniz.

Bu Süreçte Onlarla Nasıl İlgilenmelisiniz?

Anne babasını tanıyan, kelimeleri yavaşça öğrenen ve çevresine tepki vermeye çalışan bebeklere daha canlı ve ilgisini çekecek eşyalar alabilirsiniz. Birçok oyuncak kelime dağarcığını ve yaratıcılığını geliştirecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.