Yeni Doğan Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür

Yeni Doğan Bebeklerin Ateşi

Yeni doğan bebeklerin ateşlerinin çıkması özellikle ilk kez anne baba olmuş ebeveynlerin büyük telaşlar yaşamasına sebep olabilmektedir. Yeni doğan bebeklerin bünyeleri yetişkinlerden bir hayli farklı olduğundan dolayı ateşlerinin düşürülmesi de biraz farklı yöntemler gerektirmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür

Yeni doğan bebeklerde ateş çıkması normal olmakla birlikte bazı enfeksiyonlar ve hastalıklardan kaynaklı da olabilmektedir. Yeni doğan bebeklerin vücut sıcaklıklarını ayarlaması yetişkinlere kıyasla zor olduğundan dolayı yenidünyaya uyum sağlamaları bir süre zamanlarını alacaktır. Bu süre zarfında da ateşleri düzenli olarak çıkışı yükselebilmektedir. Ancak sorun her ne olursa olsun yüksek ateşlerde bir doktora başvurmakta yarar vardır.

Yeni Doğan Bebeklerin Ateşi En Fazla Kaç Derece Olmalıdır?

Yeni doğan bebeklerin ateşleri en fazla 38 ila 38,5 derece olmalıdır. Daha fazla olması durumunda acilen önlem almakta yarar bulunmaktadır. Ateş oldukça tehlikeli olmakla birlikte en kısa sürede önlem alınması durumunda kesinlikle tehlikeli olmaktan çıkmaktadır. Ateşin yükselmesi halinde doktora başvurma şansı varsa eğer en kısa sürede doktora gitmekte yarar vardır. Ancak çevresel şartlardan ve bazı durumlardan dolay doktora başvurmak gibi bir durum söz konusu olamazsa eğer ebeveynler kendi şartlarıyla da birtakım önlemler alabilmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Ateş Düşürme Yöntemleri

Bebeklerde ateş ebeveynler için başlı başına bir problem teşkil etmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde ateş çıkması ebeveynleri oldukça huzursuz edebilmektedir. Hele ki ilk kez çocuk sahibi olan ve henüz yeterince deneyimi olmayanlar bu konuda kendilerini fazlasıyla yetersiz hissederler. Ancak bebekler de ateş düşmesi durumunda kesinlikle paniğe kapılmadan soğukkanlı bir şekilde müdahale yapılması gerekmektedir. Ateş bazen bir hastalık veya enfeksiyon durumu sonucunda ortaya çıkarken bazen de ortada hiç bir sebep yokken çıkabilmektedir. Bunun sebebi ise yeni doğan bebeklerin henüz yenidünyalarına uyum sağlayamamalarından kaynaklanıyor olabilmektedir. Ancak bu sebeplerden dolayı meydana gelen ateşler bebeğin yeni bulunduğu ortama uyum sağlayabildikleri zaman son bulmaktadır. Bu süre içerisinde ebeveynlerin serinkanlı bir şekilde davranması ve bebeğin ateşinin daha fazla yükselmesine olanak sağlamamaları gerekmektedir. Özellikle üstlerinde kalın kıyafetlerle bekletilmemeleri gerekmektedir. Bu durum bebeğin ateşini daha fazla yükseltebilir ve ortada ciddi bir sorun yokken durumu daha ciddi bir konuma getirebilmektedir. Bu yüzden oldukça dikkatli ve soğukkanlı davranılması gerekmektedir. Yeni doğan bebekler içinde bulundukları odanın ısısından etkilenerek bile ateşleri çıkabilmektedir. Bu yüzden hemen her şeyde endişe etmek de bir hayli yersizdir. Böyle bir durum sonucunda meydana gelen ateşlerinin düşmesi için de yapılabilecek en güzel yöntem bebeğe ılık bir duş aldırmak olmaktadır. Bebeğin ateşinin çıkması durumunda kesinlikle üzerinde ki kıyafetlerin büyük çoğunluğu çıkarılmamalıdır. Aksi takdirde bu kez de bebek üşüyebilir ve durum daha kötü bir hale gelebilir. Ilık bir duş aldırdıktan hemen sonra bebeği havluya sararak kısa süre içerisinde giydirmek gereklidir. Bebeklerin her anlamda sağlığı için de kesinlikle pamuklu yumuşak kıyafetler tercih edilmelidir. Aksi halde içerisinde naylon karışımı olan kıyafetler de bebeğin tahriş olmasına ve sıkıntıya gelerek ateşinin çıkmasına sebep olabilmektedir.

Eğer ateşle birlikte bebeklerde ishal de varsa kesinlikle durumu hafife almamak gerekir. Bu durum bir enfeksiyonun ya da hastalığın göstergesi olabilmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan ebeveynlerin acilen doktora gitmeleri gerekmektedir. Kesinlikle kendi başlarına yöntemlerde bulunmamaları gerekmektedir. Geçirilen her dakikanın bebek için oldukça büyük önemi olabilmektedir. Evebeynlerinin kendi bildikleri yöntemleri uygulamaları bebeğe zarar gelmesine neden olabilmektedir. Özellikle sirkeli su yöntemi kesinlikle yeni doğan bebeklere uygulanmaması gereken yöntemler arasındadır. Yeni doğan bebeklerin ateşlerini sirkeli su ile düşürmeye çalışmak bebeğin cildine zarar verebilmektedir. Sirke bebeğin vücudu ile temas ettiğinde sirkenin asidik özelliği bebeğin cildinde tahrişlere bile sebep olabilmektedir. Eğer bebeğin ateşi çok yükseldiyse ve acil olarak düşürülmesi gerekiyor ise ilaçlara yönelmekte yarar ardır. Aksi halde doktora giderken vakit kaybı yaşamak bebeğin zarar görmesine sebep olabilmektedir. Doktora götürmeden önce ateş düşürücü şurup içirilerek bebeğin ateşi düşürülebilir. Ateş düşürücü ilaçların etkisi fitillere kıyasla daha kısa sürede etkisini göstermektedir. Eğer bebeğin ateşi çok fazla yükselmişse ve doktora gitmek biraz fazla zaman alacaksa böyle durumlarda fitil kullanmak en akıllıca durumu olmaktadır. Aksi halde bebeğin ateşi daha da yükselebilir ve durum havale geçirmesine bile sebep olabilmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Ateş Çıkması Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan bebeklerin ateşlerinin çıkması durumuna en çok sebep olan durumlardan birisi geldikleri dünyaya henüz uyum sağlayamadıklarından kaynaklanmaktadır. Bu süreç içerisinde bebeklerin ateşlerine oldukça fazla dikkat etmek gerekmektedir. Ancak bu durumlarda endişe etmek kesinlikle yersizdir. Ayrıca bilinçsiz şekilde ilaç kullanmak yeni doğan bebekler için özellikle büyük risk taşımaktadır. Her ne kadar bilindik bir ilaç olarak düşünülse bile kullanılacak olan ilaç kesinlikle doktor kontrolü dışında ilaç kullanımı oldukça riskli ve tehlikelidir. Özellikle bilinçsiz antibiyotik kullanılması bebeğe büyük ölçüde zarar verebilmektedir. Daha önceki bir sorunda alınan bir antibiyotiğin nasılsa daha önceden kullandım düşüncesiyle yeniden kullanılması çok sakıncalıdır. Zira bu kez yaşanılan sorun bir öncekinden farklı olabilir ve bu durum da bebek açısından ciddi anlamda risk taşımaktadır. Eğer bir antibiyotik kullanılacaksa bile bunun kesinlikle doktor kontrolünde verilmesi gerekmektedir. Yine dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli durumda bebeğin kesinlikle ateşinin 39 dereceyi geçmemesidir. Daha yüksek olan ateşlerde kaybedilen her saniye bebek için sorun teşkil etmektedir. Bu durumlarda acilen fitil veya şurup içirilmesi ve ateşin acilen düşürülmesi gerekmektedir. Tabi ilaç kullanmadan önce alınabilecek en güzel önlem ise bebeğin ılık bir duş almasıdır. Duştan sonra da ateşte bir azalma olmazsa acilen fitil veya ilaç kullanılması gerekmektedir. Tabi durum her ne olursa olsun imkanlar dahilinde bebeğin derhal doktora götürülmesi yapılabilecek en güzel yöntemdir. Bebeğin ateşi ister yüksek ister düşük olsun ebeveynlerin hiç panik yapmadan soğukkanlı davranması da oldukça önemlidir. 

Yeni doğan bir bebeğin eğer sürekli olarak ateşi çıkıyorsa bu durum bebeği alışma sürecinden de başka bir sorundan da kaynaklanıyor olabilir. Bir bebekte enfeksiyon ya da hastalık ateşin çıkmasına sebep olabilmektedir. Ancak ateşin çıkması demek bir hastalığın ya da enfeksiyonun belirtisi de olmayabilmektedir. Ama yine de genel olarak hastalıkların göstergesi olarak ateş önemli bir göstergedir. Bu sebeplerden dolayı da bebeğin ateşinin kesinlikle hafife alınmaması gerekmektedir. Derhal gerekli önlemler alınmalı ve bebeğin ateşi bir şekilde düşürülmesi gerekmektedir. Tabi ki de sadece ateşin düşürülmesi yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda bebeğin yine de hastaneye götürülerek sorunun ne olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir. Aksi halde sorun daha da fazla büyüyebilir ve her neyse bebek için risk teşkil edebilmektedir. Ebeveynlerin en çok merak ettiği şeylerden birisi de bebeklere yüksek ateş durumunda enjeksiyon yapılıp yapılamayacağıdır. Bebeklere ağrı kesici ateş düşürücü enjeksiyonların yapılması normal bir durumdur. Ancak yapılacak olan enjeksiyonun kesinlikle doktor kontrolünde ve bir sağlık kuruluşunda yapılması gerekmektedir. Eğer doktor enjeksiyon verilirse de bir sakınca görmemiş ya da yapılması gerektiğini söylemişse bir hastanede veya sağlık ocağında enjeksiyon yapılmasının bebek üzerinde kesinlikle bir sakıncası bulunmamaktadır. Bebeklerin bu durumlarını gözler önüne alarak onların ateşlenmesi ya da farklı durumlarla karşı karşıya gelmemesi için gerekli önlemlerin alınarak korunmasının sağlanması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.