Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık (Over) Kisti

Doğurganlık yaşında ki bayanlarda sıklıkla görülen bir kadın hastalığıdır. Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsız kistlerdir. Fakat bu kistler takip edilmesi gereken bir sürece sahiptir. Bundan dolayı doktorlar bu durumu yaşayan hastalarını periyodik olarak takibe alırlar. Küçük olan yumurtalık kistleri kadınlarda hiçbir belirti göstermez ve kendiliğinden patlar giderler. Kistiniz normalinden büyükse ve ağrıya neden oluyorsa, doktorunuz bu durumda size ameliyat veya hormon tedavisi olmanızı önerebilirler.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Kist Nedir?

İçi sıvı ile dolu olan ve vücudun her hangi bir yerinde oluşabilecek kitlelere verilen isimdir. Kist duvarı adı verilen özel bir doku ile vücudun içinde yer alan organlardan ayrılır.

Over yani yumurtalık. Yumurtalık kistlerine over ismi verilir. Over’in kelime anlamı yumurtalıktır.

Bu kistler kendi içinde iyi huylu ( selim ) ve kötü huylu ( kanserojen ) olmak üzere ikiye ayrılır.

Yumurtalık Kistleri Nasıl Tespit Edilir?

Hemen hemen her kadın hayatının belli bir döneminde yumurtalık kisti ile karşılaşır. Fakat bu kistler küçük olduğu zaman kendiliğinden yok olabilmektedir ve kadınlar bu durumu fark edemeye bilmektedir.

Yumurtalık kistinin belirtisi olmadığı için sadece ultrasyonla yapılan muayene de görülebilme şansı bulunmaktadır. Bundan dolayıdır ki kadınların kısa aralıklarla ultrasyonagrif muayene geçirmeleri çok önemlidir. Bu kontroller esnasında over kisti varsa doktorlar kolaylıkla tespit edebilmektedir.

Over Kistlerinin Diğer Organların Kistlerinden Farkı Nedir?

Bu tamamen yumurtalığın yapısından kaynaklanan bir farklılıktır. Yumurtalık yapı olarak, embriyolojik orijinleri açısından çok değişik türdeki hücreleri içinde bulundurabilen bir yapıya sahiptir.

Yumurtalıklarda bulunan kistler değişik hormonlara karşılık verebilir ve tepki olarak büyüme yapabilir. Bu kistler çok farklı türlerde olabilir.

Kist Nasıl Oluşur?

İnsan vücudunda bulunan hücrelerin tamamı kendini yeniler. Biri ölürken biri yeniden doğar. Bu hücrelerin her biri içinde değişik miktarlarda oluşan bir sıvı salgılar.

Hücrelerin arasında emilim vardır. Emilimden çok daha fazla sıvı salgılama durumu oluşursa, bu hücreler arasında sıvı birikimine neden olur. Bu biriken sıvılara genel olarak ödem adı verilir. Vücudun her hangi bir bölgesinde bu sıvı birikimine yani ödeme rastlayabilirsiniz.

Dokuların dışında tutulma sağlayan bu sıvıların etrafı bir zarla kaplanırsa ve dışarı ile sıvı alış verişi sonlanırsa, oluşan bu keselere ”Kist” adı verilir. İnsan bedenini göz önüne alınız, kalpten tutunda, ciğere, göze, beyne hatta yumurtalıklara kadar her organda bu kistler oluşabilir.

Yumurtalık kisti dışında kalan kistlerin tespiti çok daha kolaydır. Çünkü bu kistler tutundukları organın normal şekilde çalışmasına mani olurlar. Buda daha kolay bir şekilde tespit edilmelerine yol açar. Yumurtalık kistleri ise uzunca bir süre hiçbir belirti vermeden bedeniniz de kalabilir.

Yumurtalık Kisti ( Over ) Belirtileri

Yumurtalık kistlerinin en kötü yanı belirti vermemeleridir. Belirti verse bile çok hafif belirtiler olması ve hastanın bunu fark edememesi gibi durumlar söz konusu olmaktadır. 25 Santime kadar ulaşabilen bir yumurtalık kistinin tek belirtisi karında şişlik olabilmektedir. Şimdi size bu kistlerin anlaşılabilir belirtileri hakkında bilgi vermek istiyoruz;

  • Aylık adet döngünüzde oluşan düzensizlik (En sık rastlanan belirti budur),
  • Karın bölgenizde oluşan, rahatsız edici bir şişlik,
  • Karın ve kasık bölgelerinde sancılı ağrılar,
  • Normal bir sindirim sistemine sahipken, düzensizlik oluşması (Kabız, ağrılı dışkılama gibi),
  • Sık sık idrara gitme gibi idrar yolu sorunları yaşamak…

Bunlar zararsız basit kistlerde görülebilecek belirtilerdir. Birde kanser riski olan yumurtalık kistleri vardır ki onların belirtileri de çok daha farklıdır.

Yumurtalık Kisti Kanseri Belirtileri

  • İştah kaybı,
  • Karın bölgesinin sürekli olarak büyümesi ve içinde ki şişliğin hiç geçmemesi,
  • Midede oluşan sürekli olarak bulantı ve yanma durumları,
  • Yoğun bir şekilde oluşan kasık ağrısı durumu…

Yumurtalık Kisti Teşhisi

Bu kistlerin teşhisini doktorlar en iyi rutin kontrollerde koyabilmektedirler. Rutin kontrollerde yapılan ultrasyon muayenesinde kistler kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

  • Ultrsayon: Vücudun her hangi bir yerine ses dalgaları yollayarak tespit edilen görüntüye verilen isimdir.
  • Laparoskopi: Bu yöntemle hekimler hastanın vücudunda bulunan her hangi bir noktaya doğrudan bakma imkanına sahip olmaktadırlar.
  • Kan Testi Yöntemi: Bu yöntemde tanıyı koyabilmek için kanda ki bazı değerlerin miktarlarının ölçülmesi gerekmektedir. Yükseklik ve düşüklük derecesine göre yumurtalık kisti tespit edilebilmektedir.

Yumurtalık Kisti Çeşitleri

1. Fonksiyonel ( işlevsel ) Yumurtalık Kisti

Bu kistler genel olarak birkaç ay içinde yok olabilen ve en sık görülen yumurtalık kisti türüdür. İki farklı çeşidi vardır. Folikül (yumurta kesesi) kisti ve korpus luteum kisti olmak üzere iki türe ayrılır. Bu iki türde de hiçbir şikayet olmaz ya da çok az belli belirsiz şikayetler olur.

2. Dermoid Kist

Deri, kıl, diş ve yağ gibi farklı dokularda meydana gelebilen kistlerdir. Kadınların her iki yumurtasında da görülebilir. Bu kistler genellikle küçüktürler ve belirti vermezler. Fakat bu kistler büyüdüğü zaman belirti gösterebilirler.

3. Kistadenom Kisti

Yumurtalığın dış yüzeyini kaplayan bu kistler, çok büyüme yapabilir. Böyle durumlarda da karın içinde bulunan organları tahriş ederek, zarar verebilir ve çok ağrıya neden olabilir.

4. Endometrioma (Çikolata Kisti)

Bu kistler, rahim döşemesi dokusu yumurtalıklar içinde büyüdüğünde oluşurlar. Bu özelliğinden dolayı da doku aylık hormonel değişikliklere karşılık verir. Dokunun her ay kanama özelliği, onun her ay yumurtalık içinde büyümesine olanak sağlar. Büyüyen bu doku koyu kahverengi ve kırmızımsı bir kanla beslenir. Bu kiste sahip olan kişiler özellikle adet dönemlerinde ve cinsel ilişki esnasında sancılı ağrılar yaşayabilirler.

5. Çoğul Yumurtalık Kistleri

Düzenli olarak adet gören kadınlarda yaşanan bir kist türüdür. Bu durumda, yumurtalıklar büyüme yapar ve içinde birçok kisti aynı anda barındırır. Bu kistlerin en kötü sonuçları; kısırlık, düzensiz adet kanaması ve vücutta tüylenme sorununa yol açmasıdır.

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık kisti tedavisinde belirleyici olan bazı faktörler vardır. Bu faktörler;

  • Kişinin yaşı,
  • Yumurtalıkta ki kistin büyüklüğü ve tipi,
  • Çocuk sahibi olma isteğiniz,
  • Şikayetlerinizin boyutu.

Bu faktörler göz önüne alınarak ya hormon tedavisi ya da ameliyatla tedavi yolu izlenir. Burada belirleyici olan kıstaslar yukarıda sıraladığımız maddelerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.