Yumurtalık Kistinin Patlaması Yırtılması Over Kist Rupturu

Yumurtalık kistinin patlaması olayı, içerisinde bulunan sıvı kist gelişimi ile meydana gelir.

Over kist rüptürü olarak adı ile bilinen yumurtalık kistinin patlaması veya yırtılması, yumurtalık kistlerinin içinde bulunan sıvının artması ile gerçekleşir. Çünkü yumurtalık kistleri geliştikçe içindeki bu sıvılar da miktar olarak artar. Bir yerden sonra söz konusu sıvıların kisti gerdirdiği ve kistin etrafında yırtılmalara neden olduğu görülebilir.

Yumurtalık Kistinin Patlaması Yırtılması Over Kist Rupturu

Anne adayları için oldukça önemli bir konu olan yumurtalık kistinin yırtılması, doğru şekilde öğrenilmesi ve iyi anlaşılması gereken konuların başında gelir. Çünkü pek çok anne adayı bu gelişmeyi bilmediği için kendinde bir sağlık sorunu olup olmadığından şüphelenemez, gereken ciddiyeti ya da iç ferahlamasını konu hakkında hissedemez.

Yumurtalık Kistinin Patlaması Neyi İfade Eder?

Kadınlarda bulunan yumurtalık kistleri, zaman içinde elbette ki gelişecektir. Bu kistlerin içinde bir de sıvı bulunur. Gelişen kistlerin içindeki sıvı da miktar olarak zaman içinde artacak ve kisti gergin bir yapıya dönüştürecektir. Bu şekilde ise kistin etrafında patlama olarak da söylenebilen yırtılmalar görülebilir. Over kist rüptürü bu duruma verilen isimdir.

Yumurtalık Kistinin Patlama Belirtileri
Çoğu zaman bu kistin patlaması büyük çaplı sıkıntılara yol açmaz. Kimi zaman ufak çaplı bir kist yırtıldığında hasta bu durumu fark bile etmeyebilir. Bu şekilde normal günlük yaşam sürdürülür. Kimi zaman ise yırtılan kist bölgesi kanayabilir. Kanamanın bazen kendi kendine durduğu ve hiçbir soruna yol açmadığı gözlemlenebilirken, kimi zaman ise kanama durmayabilir ve karın içinde fazla miktarda kan birikir. Biriken fazla miktarda kan hastada bulantı, göz kararması, ağrı ve bayılma gibi sıkıntılara da yol açar. Her ne kadar sıkça rastlanmasa da, bu tarz sıkıntılar kimi zaman hayati tehlike yaratacak kadar ilerleyebilir. Acil sağlık müdahalesi ve ameliyat bu tür durumlarda gerekecektir. Bu nedenle de, yumurtalık kistinin farkında olan hastaların mide bulantıları, şiddetli ağrılar, göz kararmaları gibi durumlar yaşamaları takdirde doğrudan doktora gitmeleri şarttır. Kist yırtılmış, yani rüptüre olmuş olabileceği gibi burkulmuş da olabilir. Burkulma durumu ise torsiyon olarak bilinir.

Yumurta kistlerinin nasıl ve ne şekilde rüptüre olacakları standart bir şekilde açıklanamaz. Zamana zaman kendiliğinden yırtılan kistler, bazen cinsel ilişki sırasında, bazen ise günlük rutin işlerin yapıldığı esnada rütüre olabilir. Kadının şiddetli bir biçimde kasıklarının ve karnının ağrıması, bir yandan da bulantı ve kusma belirtilerinin olması da rüptüre olma duruma işaret olarak değerlendirilebilir.

Öte yandan sadece yumurta kistlerinin yırtılmasının belirtileri değil, aynı zamanda karın içine çok miktarda kan birikmesi de bazı sıkıntılı belirtilere yol açar. Halsizlik, göz kararması, baş dönmesi ya da bayılma gibi sorunlar kan birikiminin fazla olmasından kaynaklanır.

Yumurta kistinin yırtılması kimi zaman hiçbir belirti vermeden de gerçekleşebilir. Kanamanın görülmediği bu tarz durumlarda hasta yırtılmayı fark etmez. Herhangi bir şiddetli ya da sancılı belirti olmadığı için de söz konusu durumun belirtileri de görülmez.

Nasıl Tanı Konulur?
Doktorların ultrason muayenesi ve normal muayene ile rahat bir şekilde tanı koyabildikleri over kist rüptürü, bu konuda hiçbir zorluk çıkmadan kendini belli eder. Ultrason sonuçlarında yırtılan kistler, akan sıvı ve kan ortaya çıkabilir. Kanama çok fazla olmuş ise, hastanın kan değerleri ve tansiyonu çok düşük çıkacaktır. Doktorların tanı koyarken karın ağrısına başka diğer hastalıkların da sebep olacağını düşünerek dikkat ettikleri bilinmektedir.

Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Yumurtalık kistinin yırtılması ile ilgili tedaviler, kitin yırtılmasının şiddeti ve kanama durumu ile değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak çok hafif geçen ve neredeyse fark edilmeyen yırtılma durumlarında sadece gözlem altında tutmak tedavi için yeterli olabilir. Ya da buna benzer ve az kanamalı, kendiliğinden normale dönen vakalarda hem gözlem, hem de destek tedavisi uygulanabilir. Kistin belli bir süre sonra normale dönmesi, kanama ve sancıları da dindirecektir.

Fakat tehlike yaratan fazla kanama durumlarında hastaya acil tıbbi müdahale gerekebilir. Öyle ki kimi zaman aşırı kan kaybından dolayı hasta şoka da girebilir. Bu tür durumlarda hastaya destek tedavisinin yanı sıra doğrudan ameliyat gibi uygulamalarda da bulunulabilir.

Ameliyat yapılırken ilk olarak kistin kanama görülen bölgesine uygulamalar yapılır ve kanama durdurulur. Kanamanın durdurulması çok büyük bir oranda başarı ile sağlanır. Bazı hallerde ise söz konusu kistin yer aldığı yumurtalık komple alınabilir. Bu işlem zorunlu hallerde yapılmaktadır. Ameliyatın gerçekleşmesi ise laparoskopik ya da açık ameliyat olarak öne çıkabilir. Keza bu seçim de hastanın durumuna bağlı olarak değişecektir.

Özetle, yumurtalık kistinin yırtılması olarak ifade edilen patlama ya da over kist rüptürü olayı, her ne kadar genel anlamda büyük sorunlara yol açmasa da mutlaka ciddiye alınması gereken bir konudur.

2 yorum

  • Alev dedi ki:

    Benimde yeni başlamış sağ tarafta 5cmlik bı kistim var kanamam ve ağrım var ama doktora gittim tehlikeli deyil dedi bir zarar olurmu acaba

  • canan dedi ki:

    bende de adneksiyal sol lojda 4.5 cm kanamalı kist var.. karnımda şişlik var.. baş dönmesi mide bulantısı yapıyo.. acile gittim.. acil randevu alınıp mr ve kanda tümör istenmesi gerekiyo dedi.. randevuyla gittim onemsiz diyip yolladı.. hafif ağrılarım başladı.. önemsiz mi bu..?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.