Yumurtalık Kistleri Gebeliği ve Doğurganlığı Etkiler Mi?

Yumurtalık Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık kistleri, gebelik takibi ve belirleme esnasında yapılan taramalar ve ultrason takipleri esnasında belirlenebilir. Kistin yapısına, büyüklüğüne ve yerine göre sağlık açısından riski ve önemi de değişiklik gösterir.

Yumurtalık Kistleri Gebeliği ve Doğurganlığı Etkiler Mi?

Yumurtalığın içinde görülen içi sıvı ile dolu kese veya keseciklerden oluşur ve buna yumurtalık kistleri denir. Fakat sıvı apse, kan ve benzeri sıvılarla doludur. Kistin yapısına, büyüklüğüne ve yerine göre sağlık açısından riski ve önemi de değişir. Gebelikte yumurta kisti veya oluşma olasılığı değişir. Gebelik takibi ve belirleme esnasında yapılan taramalar ve ultrason takipleri esnasında bu yumurtalıklar belirlenebilir. Gebeliğin ortasına denk gelen 18 haftalarda görülen ve çok büyük çapta olmayan yani ortalama 6-7 cm olan kistler doğal kendi fonksiyonunda oluşan kistlerdir.

Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Çoğu zaman, yumurtalık kistleri herhangi bir semptom göstermez. Bununla birlikte, kist büyüdükçe belirtiler ortaya çıkabilir.

Semptomlar şunları içerebilir:

– Karın bölgesinde şişlik

– Ağrılı bağırsak hareketleri

– Adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe

– Cinsel ilişki sırasında ağrı

–  Uykuluklarda ağrı ve alt sırt (pelvis bölgesi) ağrıları

– Göğüslerde hassasiyet

– Mide bulantısı ve kusma

– Ele kitle gelmesi

Derhal tıbbi müdahale gerektiren bir yumurtalık kistinin şiddetli semptomları ise şunlardır:

– Şiddetli veya keskin pelvik ağrı

– Ateş

– Baygınlık veya baş dönmesi

– Hızlı solunum

Her iki komplikasyon eğer erken tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir.

Yumurtalık kistlerinin oluşmasında ya da ortaya çıkmasında yaşınızın bir önemi yoktur. Genç yaşlardaki kızlarda çatlayamayan yumurtalar fizyolojik ya da normal kistler her döngüde büyüyerek 5-10 cm ye ulaşabildikleri gibi polikistik over diye adlandırdığımız kist birçok sayıda görülebilir. Bununla beraber bazı durumlarda ise iki taraflı kistlerde de gebelik görülebiliyor. Çünkü yumurtalık kistinin dışındaki dokular normal olduğu için yumurtalık işlevini sürdürmeye devam eder ve aylık çatlama dediğimiz yumurtanın atılması devam edebilir. Ancak polikistik over sendromu ve endometrioz    is nedenli çikolata kistleri gibi hormonal etkileşimle bağlantılı oluşan kistlerde çoğunlukla yumurtalığın hormon üretimi veya çalışması bozuk olduğu için yumurtlama gerçekleşemez ve kistler varken gebe kalma fonksiyonu engellenebilir.”

Bu yüzden gebelik düşünenlerin önceden muayene olup yumurtalıklarına rahmine ve rahim ağzına baktırmaları, gebelik sırasında tedaviyi engelleyecek bir hastalığın varlığını araştırmaları gerekiyor.

Genel olarak gebelikte ortaya çıkan kistlerin gebelik takibi esnasında büyümelerinin durduğu ve sorun teşkil etmediği bilinmektedir. Gebelikte oluşan iyi veya kötü huylu kistler genelde tek tarafta oluşmaktadır. Gebeliğin 16. haftasında durma ya da gerileme olmayan kistler tehlikeli olabilir. Gelişme ve büyüme gösteren kistler büyük risk teşkil ederler, gebelik süresinde kanam veya zor doğum, düşük tehdidi gibi komplikasyonlar oluşturabilir. Bu yüzden bu gibi kistleri takip eden hekimin operasyon zamanlamasını komplikasyon olmadan yapması çok önemlidir.

Gebelik sırasında kanama veya kistin reaksiyona geçmesi gibi durumlar halinde şiddetli ağrılar meydana gelebilir.

Yumurtalık kistinin büyüklüğüne bağlı olacak şekilde veya kistte meydana gelebilecek komplikasyonlar sebebi ile düşük tehdidi ya da erken doğum ağrıları başlayabilir. Gebelikte oluşan kistlerin bebeğe bir zararlı bulunmaz. Ancak erken doğum ya da düşüğe yol açarak dolaylı etki ile bebeğin erken doğması durumunda bebeğe yansıyacak olumsuz etkiler ortaya çıkabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.