Hamileliğin 30. Haftası

Son On Haftalık periyotta doğum hazırlıkları ve heyecanı tüm aile fertlerinde etkisini göstermeye başladı mı?

Ailenize yeni katılacak birey için heyecanlandığınızı hisseder gibiyiz. Normal süreci devam eden, spor vb. aktivitelere özen gösteren anne adaylarının bu dönemde yaklaşık olarak 12-16 kilo arasında kilo almaları normaldir. Bunun daha üstünde kilo alan anne adayları, doktor tavsiyesiyle spor yapmalı, fazla kilolardan dolayı doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle diyet yapmamalıdırlar. Bebeğin daha fazla büyümesinden dolayı anne adayının idrar kesesine uyguladığı baskı sürekli idrara çıkma isteğini beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı anne adayının sıvı tüketimine özen göstermesi gerekir.

Son on haftaya girdiğiniz bu dönemde anne adaylarını minik bebeği ile tanışma heyecanı sarmıştır. Gebeliğin her haftasında duygusal sendromlar yaşamış olsanız bile otuzuncu haftada bu daha da fazlalaşır. Örneğin basit bir haber ya da izlenilen bir film anneyi gözyaşlarına boğabilir. Tırnakları otuzuncu hafta itibariyle uzayan bebeğiniz artık kendini çizebilir. Yine bu hafta bebeğinizle sürekli olarak konuşun, ona şarkılar söyleyin masallar anlatın. Yani kısacası ona zaman ayırın. Günlük yarım saatinizi o dünya gelmiş gibi onunla ilgilenerek geçirin. Hamileliğiniz boyunca özellikle son haftalara yaklaştığınız şu haftalarda cep telefonu ile konuşmayı azaltın ve uyuduğunuz odada kesinlikle bırakmayın. Bebeğiniz yine bu haftada hareketli dönem içerisinde olup, günlük hareketlerinde azalma olup olmadığını takip etmeniz gerekmektedir. Eğer kafanızda bir tereddüt var ise mutlaka doktorunuz ile paylaşınız.

Hamileliğin Otuzuncu Haftasında Annede Görülen Değişimler
Anne adayı otuzuncu haftada yaklaşık olarak 12 ile 16 kilo almıştır. Daha fazla alan annelerin bu duruma bir dur demelerinin vakti gelmiştir. Bebeğiniz sürekli büyüme içerisinde olduğundan daha fazla alan kaplamak ister ve bu durum annenin sürekli olarak idrara çıkmasına neden olur. Çalışan anneler için bu haftadan sonra işe gitmek onlara ağır bir yük gelir. Çünkü sürekli bedenlerini yorgun hissettiklerinden dinlenme ihtiyacı duyarlar. Yine bu haftada bacaklarda varis oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Yine bu haftada size huzurlu uyku yok. Büyüyen karnınız ve ayak şikâyetleriniz devam etmekte. Fakat sabırlı olun. Sakın uyku verici ilaçlar kullanmayın. Kullandığınız takdirde bebeğinize zarar verebileceğini kesinlikle aklınızdan çıkarmayın.

Hamileliğin Otuzuncu Haftasında Beslenme
Fazla ağırlaştığınız bu dönemde daha fazla kilo almamak için mutlaka gereksiz yiyeceklerden yani abur cubur yemekten kaçının. Bunların bebeğe hiçbir faydası olmadığı gibi zarar vermektedir. Bebeğinize faydalı olan vitamin bakımından zengin yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Doktorunuzun kan tahlilleri sonucunda vermiş olduğu ilaçları yine otuzuncu haftada düzenli olarak kullanmaya dikkat edin. Günde ortalama iki ya da üç litre su tüketmek bebeğin gelişimi için oldukça faydalıdır.

Hamileliğin Otuzuncu Haftasında Spor
Diğer haftalara göre fazla kilo alan anne adayları hamileliğin otuzuncu haftasında hareket etmekte güçlük çekmektedir. Her ne kadar hareket edemeseler bile mutlaka günlük yarım saat hafif tempoda yürüyüş yapmalarında fayda vardır.

Hamileliğin Otuzuncu Haftasında Cinsel Yaşam
Anne adaylarının ilk haftalarında acaba cinsel ilişki anında bebeğime zarar gelir mi düşüncesi yine hamileliğin otuzuncu haftasında da akıllarında yer etmektedir Oysa tehlikeli bir pozisyonda girilmeyen cinsel ilişki son dört haftaya kadar zarar sağlamamaktadır.

8 yorum

  • elif dedi ki:

    Hafta hafta hamilelik serüveninin 30. haftasındasınız ve son 10 haftaya girdiniz doğuma az kaldı minik kelebeğinizle tanışmaya az kaldı son haftalarınız daha hızlı geçecek 30. gebelik haftasına gelen kadınlar merakla diğer evli ve çocuklu ailelere daha dikkatle bakar ve onları izlerler.Daha önce anne olmuş deneyimli arkadaşların yaşadıklarına dikkat kesilirler.

  • elif dedi ki:

    Kadınların özünde anne olmak var zaten aslında hamilelikle kadın olmanın önemini hissedecek ve anne olmanın o müthiş hissi sizi her geçen gün biraz daha olgunlaştıracaktır.

  • selma dedi ki:

    Gözlerini açtığında da ışıkta ki değişime cevap verecektir ama görüş açısı %5 olacaktır. Yani sadece çok yakınında ki objeleri fark edecektir.Göz gelişimi 2 yaşını bitirmesine kadar sürecek.

  • aysel dedi ki:

    Rahatsız edici semptomlar ve hormonal değişikliklerinizin birleşmesinden dolayı duygusal durumunuz sürekli değişmekte olabilir. Doğum hakkında yada ilerideki ebeveynliğiniz hakkında endişe duymanız da oldukça normal.

  • hümeyra dedi ki:

    Genişleyen rahminiz mideye ve bağırsaklara baskı yapıyor bu hafta karın şişkinliğini daha kötü hissedeceksiniz ve önümüzdeki haftalarda da. Küçük ve sık sık yiyin. Sindirim sisteminize aşırı yükleme yapmaktan kaçının.

  • selin dedi ki:

    Diş etleriniz şişmiş, iltihaplanmış ve hatta kanıyor olabilir. Buna rağmen kanayan diş etleri çok bilinir (ve muhtemelen doğumdan sonra gider), diş ve diş etlerinize özel ilgi gösterin günde iki kere fırçalamaya özen gösterin.

  • medine dedi ki:

    Genişleyen bedeninize uyum sağlamak için genişleyen cildinizde (hamilelerin %90’ı yaşar bunu) artık pembe çatlaklar görmeye başlayabilirsiniz. Çatlaklar için mucize bir kür yok bu yüzden onları kaybedeceğini söyleyen çok pahalı kremlere servet harcamayın. Kremler her zaman kaşınan belinizi rahatlatacaktır.

  • hatice dedi ki:

    İkinci üç aylık döneminiz geçti. Büyüyen bebeğiniz vücudunuza daha fazla ağırlık veriyor ve uykusuzluk gün boyu takatinizin kalmamasına neden oluyor. Şimdi yardım isteme zamanı (doğurduktan sonra işe yarayacak bir yetenek) özellikle çok zor bir şey yaptıktan sonra.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.