1 Aylık Bebek Gelişimi

1 Aylık bebeğinizin gelişim süreci ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyunuz.

Oldukça büyük sorunlarla geçilen doğum süreci bitti ve artık bebeğinizi kucağınıza aldınız. Halen onun cilt yapısı ve nefes alışverişlerinde dünyamıza alışmaya çalıştığını, seslere ve ışığa tıpkı karnınızdaki tekmeleri anımsatan hareketler yapıyor değil mi? Hey fark ettiniz mi bebeğiniz sizin sesinizi tanıyor! Bu dönemden itibaren bebeğinizin içgüdüleri dışında hareketler göstermesini de öğrenecek. Günün çoğu kısmını uyuyarak geçirmesi onun sağlıksız olduğu anlamına gelmiyor.

Yeni doğan bebek henüz şiş ve kırmızı bir görünüme sahiptir. Derisinde pul gibi kremsi yapılar bulunur. Gözleri ve yüzü oldukça şiş görünebilir. Doğumdan henüz çıkmış bebekler için bu görüntü oldukça normaldir. Zamanla şiş olan gözler normale dönecek ve bebeğin derisi temizlenecektir. Yeni doğmuş bebeğin gözleri ilk günlerde kapalı olabilir. Günler geçtikçe gözlerini rahatça açabilecektir.

Yeni doğan bir bebek için dünya oldukça renkli ve gürültü bir yer olarak algılanır. Bu dönemde bebeğin en çok ihtiyaç duyacağı ses annesinin sesidir. Özellikle gebelik dönemi boyunca bebeğiyle konuşup iletişim kurmaya çalışan annelerin doğum sonrası bebekleriyle daha kolay iletişime geçtiği gözlemlenmiştir. Yeni doğan bebek, annesinin sesini ve kokusunu tanıdığı için annesinin göğsünde huzur bulmaktadır. Onu ilk zamanlar bu karmaşık mekanda rahatlatan tek şey elbette ki annesinin kucağı olacaktır.
Yeni doğan bebeklerin ay ay gelişimi kapsamındaki ilk hafta, bebeğin henüz rahatça göremediği bir süreçtir. Ancak işitme de herhangi bir eksiklik görülmez. Etrafıyla henüz iletişim kuramadığı için insanlarla etkileşim halinde olamaz. Boyun kasları güçlenmediğinden dolayı kucağa alındığı zaman başını tutamaz ve baş kısmı öne ya da arkaya düşebilir. Bu sebeple yeni doğan bebeği tutarken özellikle baş kısmına destek vermekte fayda vardır.

Tüm canlılarda olduğu gibi insanlar da bazı refleks ve içgüdülerle dünyaya gelirler. Bu içgüdülerin başında beslenme gelmektedir. Bu sebeple yeni doğan bir bebek annesini nasıl emeceğini ve karnını nasıl doyurması gerektiğini aslında biliyordur. Memeyi arayıp bulması ve emmesi uzun sürmeyecektir. Bununla birlikte elleriyle tutma ve kollarını açarak sarılma içgüdüleri de bulunmaktadır. Tüm bunlar annesine tutunup sarılması ve beslenebilmesi içindir.

1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Ay ay bebek gelişiminde henüz 1 aylık olan bebek günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Günde yaklaşık 18 – 20 saat uyuyan bebek, uyanık olduğu vakitlerde annesini emerek karnını doyurur. Bu aralıklarla altının değiştirilmesi ve gazının çıkarılması da uygulanmalıdır.

Yeni doğan bebek ortalama olarak 15 – 30 cm’lik uzaklığı görebilmektedir. Daha uzak mesafeyi bulanık gördüğü için uzaktaki insanlarla göz teması kuramaz.

Hareket halindeki cisim ya da insanları gözleriyle takip edebilir. Ancak uzak mesafeleri henüz iyi göremediği için bu takip işi kısa sürer. Gözlerine yakın olan cisim ve insanlarla ilgilenebilir.

1 Aylık Bebek Nasıl Emzirilir ve Uyutulur?
Yeni doğmuş olan bebek ağladığı zaman çoğunlukla kucağa alındığında ağlamayı bırakır. Ona en tanıdık gelen ses ve koku elbette ki annesinin sesi ve kokusudur. Bu sebeple annesinin kucağındayken daha huzurlu olur. İçgüdüsel olarak acıktığını ve annesini emmesi gerektiğini bilir. Bu refleksle annesi emer. Bebek, ağzıyla annesinin memesini bulur ve oldukça güçlü bir kuvvetle sütü çeker. Bu süreçte henüz boyun kasları gelişmemiştir. Bu nedenle başını dik tutamaz. Ancak eğer yüzüstü yatırılırsa baş kısmını yukarı kaldırmaya çalışabilir. Boyun kasları zamanla güçlenecektir.

Bebeğin iletişim kurma şekli ağlamadır. Eğer herhangi bir şeye ihtiyacı varsa bunu ağlayarak anlatmaya çalışır. Yeni doğan bir bebeğin ne tür ihtiyaçlara sahip olduğunu tahmin etmek zor olmaz. Karnı doymuş olan bebeğin gazı çıkarıldıktan ve altı temizlendikten sonra uyumaya ihtiyacı vardır. Anneye düşen görev bu ihtiyaçlara zamanında ve etkili bir şekilde cevap verebilmektir. Bu şekilde bebek belli bir rutine sahip olarak daha huzurlu ve sağlıklı bir gelişim gösterir.

1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenmelidir?
Yeni doğan bir bebeğin anne ilgisine ve sevgisine oldukça ihtiyacı vardır. Bebeğin huzur bulduğu tek yer annesinin kucağı olacaktır. Bu nedenle bebeğin ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir. Eğer bebek ağlıyor ve annesinin onu kucağına almasını diliyorsa bu isteği cevapsız kalmamalıdır. Çünkü bebek o anda annesine ihtiyaç duymuştur. Bebeğin kucağa çok sık alınmasının onda alışkanlık yapacağını ve anneyi daima bu konuda sıkıştıracağını düşünseniz de henüz yeni doğmuş bir bebek bu tip planları yapmak yerine yalnızca içgüdüsel olarak hareket eder. 1 aylık bebek kucağa alınmasından ve ona dokunulmasından hoşlanır. Bu ona güven verir. Yumuşak bir ses tonuyla konuşmak bebeğin hoşuna gider. Her geçen gün ilgisi artar. Etrafında olumlu insanlar ve gülen yüzler görmek onu mutlu eder. Uzak mesafeleri çok net göremeyeceği için bebeğinizi yüzünüze yaklaştırarak ona bakmak, onu mutlu edecektir. Güven duygusuyla büyümesi için bebeğinize dokunmaktan ve onu kucağınıza almaktan çekinmeyin. Annesinin ninni ve şarkı söylemesi bebeği sakinleştirecektir. Rengarenk oyuncaklar ve cisimler ilgisini çekmeye başlar. Uyku esnasında bebeğe gevşek bir kundak yapmak faydalı olacaktır. Bu sayede yalnızca refleksleriyle kontrol edebildiği kollarını ve bacaklarını uyku esnasında oynatmayı engeller. Bu da rahat uyumasını sağlar.

1 Aylık Bebek İçin Gerekli Aşılar Nelerdir?
Bebek doğduğu gün Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Bu aşı 2 doz şeklinde uygulanır. Bebek 1. ayını doldurduktan sonra 2. doz uygulanır.

2 yorum

  • helin C. dedi ki:

    bir anne adayıyım olacagız inşallah bu sekilde ay ay açıkladıgınız süper olmuş bilgiler muhatesem gercekten okudukca aydınlanıyorum. emeginize saglık tesekkür ederim arkadaslar..

  • Bahar K. dedi ki:

    Yazıyı okuyunca , gözlerini ilk açtığı an geldi aklıma , bir anne olarak gerçekten eşsiz bir anıydı.Hızla büyüyorlar tabi bu büyüme evresinde bir çok farklılıklar gözlemleyebiliyorsunuz..Sosyal ve duygusal gelişim içindeyken annelerin sesini ayırt edebiliyorlarmış ve daha kolay iletişim sağlayabiliyormuşuz..aklınızda bulunması gereken bir bilgi bence..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.