2. Aylık Bebek Gelişimi

Dünyamıza Alışabildin mi Güzel Bebek?

Artık ailemizden biri olduğunu kabul ettin değil mi? Hareketlerin, bakışların ve mimiklerinle ne anlatmaya çalışıyorsun söyle bakalım? Evet, bebeğiniz artık iki aylık ve bu dönemden itibaren irtibat kurmaya daha çok meraklı olan bebeğiniz sürekli dikkat çekmeye çalışacaktır. Bu tarihlerde meraklı olması otururken yatarken daha güvenli pozisyonlarda bulunmalıdır.

2 aylık olan bebek henüz dünyaya alışma çabası içerisindedir. Yavaş yavaş iletişim kurmaya başlasa da hala tam olarak dışa açılmış sayılmaz. Doğumdan sonraki ilk 3 aylık dönem, gebeliğin 4. dönemi olarak nitelendirilir. Bu sebeple bebek ilk 3 ayı boyunca en çok annesine ihtiyaç duyar. Annesinin onu kucağına alıp şarkı söylemesi, öpüp koklaması onu rahatlatır ve güvende hissettirir.

2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Henüz 2 aylık olan bebek artık refleks haricinde de gülebilir. Bebekle iletişim kurmaya çalışan insanlara karşı tepki verir. Bu tepki çoğunlukla gülme ve sesler çıkarma şeklinde gerçekleşir. Karşısındakinin ilgisini far edebilen bebek konuşulduğunca dinler ve karşılık vermeye çalışır. 2 aylık bebek kucağa alındığı zaman bundan hoşlanır. Cisimleri gözleriyle takip eder. Özellikle renkli cisimler ilgisini çeker. Bu nedenle rengarenk oyuncaklar ve dönenceler en beğendiği eşyalar arasında yer alır. İlk haftalarına göre daha uzun mesafeleri görebilir. Bu da net bir odaklama yapmasına olanak tanır. Eliyle bir nesneyi ya da insan elini tutmaya çalışır. Etrafındaki sesler ilgisini çeker. Annesinin konuşmalarına kulak verir. 2 aylık bebek, annesinin sesini çok net ayırt edebilir. Yumuşak ses tonları onu her zaman rahatlatır. Negatif söylemleri anlayabilir. Bu sebeple yumuşak bir ses tonuyla konuşulmasını ve güzel şeyler söylenmesini arzu eder.

2 aylık bir bebeğin boyun kasları güçlenmeye başlamıştır. Çoğu bebek bu dönemde artık başını tutabilir hale gelir. Yüzüstü yatırıldığı zaman yalnızca başını değil vücudunu da kaldırmaya çalışır. Kolları, bu dönemde güç kazanmıştır. Değişik sesler çıkararak neşesini belli edebilir. Yüz kasları gelişmeye başladığı için kaşlarını yukarı aşağı hareket ettirebilir. Bu dönemde ellerine uzun uzun bakar. Henüz keşfetmiş olduğu ellerini uzun süre inceler.

2 aylık bebek bu sürecin sonlarına doğru etrafına daha fazla ilgi göstermeye başlar. Bu nedenle eğik bir pozisyonda oturtularak etrafı izlemesi sağlanabilir. Bunun için eğimli bir ana kucağından faydalanılabilir. Ya da bebeğin baş bölgesine orta sertlikte geniş bir yastık konulabilir. Bebekler etraflarına ilgi duydukları kadar ebeveynlerinin sıcaklığına da ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle anne ya da babasının kucağında yüzleri ebeveynlerine dönük olacak şekilde durmaktan hoşlanabilirler.

2 aylık bebekler kanguruda taşınmak istendiğinde dışa dönük değil de yüzü anneye ya da babaya olacak şekilde oturtulmaları tercih edilmelidir. Çünkü henüz gelişim aşamasında olan bebeğin çevresiyle etkileşim halinde olurken anne – babasına duyduğu ihtiyaç büyüktür. Çevrede olup bitenler bebeği yorabilir. Bu sebeple yüzü annesine ya da babasına dönük olarak etrafı gözlemlemesi daha doğru olacaktır. Bebeğin kanguruda dışa dönük olarak taşınması için birkaç ay daha beklemek faydalı olacaktır.

2 Aylık Bebek Nasıl İletişim Kurar?
Bu süreçteki bebekler etraflarındaki insanlarla iletişim kurmaya çalışırlar. Konuşulanları dikkatle dinler ve taklit etmeye çalışabilir. Bu taklit henüz sadece anlamsız sesler çıkararak gelişim gösterse de ilerleyen zamanlarda daha net kelimeler ortaya çıkacaktır. 2 aylık gelişim sürecindeki bir bebek ses çıkarırken çoğunlukla sesli harflerle başlayan kelimeleri tercih etmektedir. Dilin nasıl hareket etmesi gerektiğini etrafındakileri gözlemleyerek çözmeye çalışır. Bu aşamada anne ve babaların bebekleriyle uzun uzun konuşmaları doğru bir davranış olacaktır. Konuşma esnasında duraksayarak bebeğin karşılık vermesine olanak tanımak gerekir.

2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenmelidir?
Bebeğin sırt ve boyun kaslarının güçlenmesini sağlamak için yüzüstü yatırarak kollarıyla ayağa kalkmasına imkan tanımak gerekir. Bu şekilde bebeğin boyun kasları kısa süre içerisinde gelişim gösterecektir. Bebek yüzüstü yatarken anne ve babalarda bebeğin yanına uzanıp onunla iletişim kurmaya çalışabilirler. Bebek yüzüstü yatarken ilgisini bir nesne üzerinde odaklaması için eline renkli bir oyuncak ya da ses çıkaran bir nesne verilebilir. Bebeğin avucuyla tutabileceği büyüklükteki ve biçimdeki oyuncaklar daha çok ilgisini çekecektir. Bu dönemde renkli oyuncaklar kadar renkli kitaplar da bebeğin ilgi odağı haline gelir. Bebekle konuşarak onun sakinleşmesini ve iletişim kurmaya çalışmasını desteklemek mümkündür. Bebeğe hafif müzikler ve ninniler dinletmek doğru olacaktır.

Bebeğin neye ihtiyacı olduğunu ve durumdan hoşnut olup olmadığını anlamak için bebeği tanımak gerekir. Bunun için aşağıdaki maddelerden faydalanmak mümkündür.

2 Aylık Bebek Mutlu Olduğunda Nasıl Davranır?
Mutlu ve ilgi isteyen bebek kendisini annesine ya da babasına doğru atmaya çalışır. Kollarıyla uzanarak kucağa alınmak ister. Karşısındakinin yüzüne odaklanarak inceler. Kol ve ayaklarını heyecanlı bir şekilde hareket ettirir. Değişik sesler çıkararak mutluluğunu belli eder. Gülümser ve gözleriyle iletişim kurar.

2 Aylık Bebek Huzursuz Olduğunda Nasıl Davranır?
Bebekler huzursuz olduklarında çoğunlukla ağlarlar. Bunun yanında sızlanma, iletişim kurmamak için kafayı başka bir yere çevirme gibi belirtiler de görülebilir. Kaşlarını oynatmayı öğrenen bebek kaşlarını çatar. Esneme ve öksürme gibi belirtiler de rahatsız olabildiği anlamı taşır.

2 Aylık Bebek İçin Gerekli Aşılar Nelerdir?
Bu ayda bebeğe beşli karma aşısı (1. doz), verem aşısı, pnömokok aşısı (1. doz), rotavirüs aşısı (1. doz) yapılmaktadır.

1 Yorum

  • Necla G. dedi ki:

    En güzel dönemleri sanırım bebeklerin, özellikle de haylaz çocuk annelerinin özlediği aylar olabilir bu zamanlar. Bebeklerin seslere tepki vermeleri, renkli ve ilgisini çeken her şeye doğru bakmak isteyişi vs. en sevimli oldukları zamanlar 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.