Bebeğiniz bu dönemlerde dahi kemik gelişimini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. Omurilik, sinir ve kemik gelişimlerinin tam gaz devam etmesi onun artık kafasını taşıyabilmesine, arkasına eğik bir şekilde yaslanmadan oturabilmesine sebep olmaya başladı. Annesine ise halen ilk günkü kadar ihtiyaç duyuyor. Dilinin döndüğünce çıkardığı namelerle ilgi çekmeyi de başarmaya devam ediyor.
3 aylık bebek artık annesini tamamen tanımış demektir. Annesini gördüğü an heyecanlanır ve ona uzanarak gitmek istediğini belirtir. Annesiyle iletişim kurar ve onu uzun uzun dinler. Bu nedenle annenin bebeğiyle konuşması, ona şarkılar söylemesi bu süreçte oldukça önemlidir. Ses çıkarmaya başlamıştır. Özellikle agu gibi anlamsız sesler çıkartır. Etraftaki insanlara karşı gülümser. Kendi kendine gülerek sesini dinler. Elleriyle oynar ve ellerini tanımaya çalışır. Elleriyle tutma işlemini rahatça gerçekleştirebilir. Bu tutma işlemi birkaç dakika kadar sürebilir. Ses çıkaran oyuncaklara karşı ilgi gösterir.
3 aylık bir bebek artık çevresine karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle insanlarla ve cisimleri tanımaya başlar. Yumuşak nesnelerden hoşlanırlar. Battaniye, ayıcık, yastık gibi yumuşak nesnelere karşı ilgi gösterirler. Huzursuzlandığı zaman yumuşak bir eşyaya ihtiyaç duyabilir.
3 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Boyun kasları gelişmiş olan bebek artık başını dik tutabilmektedir. Bununla birlikte başını yanlara doğru çevirebilir ve hafif şekilde kaldırabilir. Yüzüstü yatırıldığı zaman kollarından güç alarak başını ve göğsünü yerden kaldırabilir. Kol kaslarıyla birlikte bacak kasları da gelişim gösterdiği için ayaklarını yere daha sert basabilir konuma gelir. Annesinin desteğiyle ayakta durabilir. Ancak yürümesi için önünde uzun bir süreç vardır. Bu nedenle acele etmemeye ve doğal süreci takip etmeye özen göstermek gerekir.
El kasları geliştiği için nesneleri daha sıkı tutabilir. Ellerini incelemek hoşuna gider ve uzun uzun ellerine bakabilir. Ellerini birleştirmeye çalışır. Ellerinin etrafla iletişim kurmasına ve herhangi bir işte en büyük araçlardan biri olduğunu tanımasına az kalmıştır. Bir nesneyi eliyle tuttuğu zaman onun düşmediğini ve elini sağa sola hareket ettirdiğinde o nesnenin de eliyle birlikte hareket ettiğini ve ses çıkarabildiğini fark edecektir. Bu fark edişle birlikte sebep – sonuç ilişkisini kurmaya başlayacaktır. Gözleriyle daha uzun temaslar kurabilir. Bu da nesneleri ve insanları gözleriyle uzun süre takip etmesine ve gözlemlemesine olanak tanır. Herhangi bir tehlike karşısında kendini korumak için reflekste bulunmak içgüdüsel olarak bebekte var olan bir duygudur. Bu refleksler zamanla daha da gelişim gösterirler.
3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenmelidir?
3 aylık bebek yavaş yavaş dünyaya adapte olmaktadır. Etrafıyla daha fazla iletişim halinde olur. Gebeliğin 4. evresi olarak da tanımlanan bebeğin dünyadaki ilk 3 ayı bittikten sonra bebek tıpkı bir uyanışa geçer. Bu süreden sonra bebeğin gelişimi hızlanır ve etrafıyla ilişkisi güçlenir. Bebek isteklerini ve rahatsızlıklarını daha rahat bir şekilde ebeveynlerine aktarabilir. Bu dönemdeki bebeğin en çok ihtiyaç duyacağı şey anne – baba ilgisidir. Bu sebeple bebekle daima iletişim halinde olmaya ve ona şarkılar söyleyip onunla oyun oynamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Bebek huzursuzlandığı zaman annenin onu kucağına alıp sakinleştirmesi gerekir. Ses çıkaran ve çeşitli renklere sahip olan oyuncaklar bebeğin ilgisini çeker. Bunun için bir oyun halısı almak doğru olacaktır. Bebek, kendi kendine oynarken annesinin ya da babasının ona eşlik etmesi bebeği mutlu edecektir. Özellikle ellerini keşfetmeye çalıştığı zamanlarda ona eşlik etmek bebeği mutlu edecektir. Hareket eden oyuncaklara karşı ilgisi artar. Göz teması kurabildiği için hareket halindeki eşyalar hoşuna gider. Farklı dokuları öğrenme dönemindedir ve çeşitli nesnelere dokunma arzusu gelişir. Bunun için bebeğe farklı dokulara sahip oyuncaklar almak doğru olacaktır.
Bebeği farklı pozisyonlarda tutarak etrafı görmesine imkan tanımak gerekir. Ana kucağında oturur pozisyonda etrafı incelemesi sağlanabilir. Ana kucağına asacağınız birkaç tane renkli yumuşak oyuncak oldukça ilgisini çekecektir. Bebeği farklı pozisyonlarda tutmak, onun hangi pozisyonu daha çok sevdiğini anlamak için de doğru olacaktır. Bu şekilde onu daha mutlu etmeyi sağlamış olursunuz. Bu sayede kaslarının gelişimi de desteklenmiş olmaktadır. Özellikle sırt ve boyun kaslarının gelişmesi için yüzüstü yatırılması sağlanabilir.
Bu süreçte bebek annesinin kokusunu ve sesini duyduğunda huzur bulacağı için ihtiyaç duyduğu her anda yanında olmaya özen göstermek gerekir. Ağladığı zaman kucağa alınarak ilgi gösterilmesi onu rahatlatacak ve güvende olduğunu hissettirecektir.
3 Aylık Bebek İçin Gerekli Aşılar Nelerdir?
Bu ayda rotavirüs aşısının ilk dozu yapılmaktadır. Ancak rotavirüs aşısının ilk dozu 2 aylıkken yapılmışsa bu ayda başka bir aşıya ihtiyaç duyulmaz.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Eğlenceli dönemlerinden birtanesinden geçiyor gerçekten.O kadar masum ve tatlı şeyler yapıyorki eşimle gülerek seviyorduk kızımızı :))Ufak ufak mimikler yapıyor ve ellerini sürekli ağzında tutmaya çalışıyor.En önemlisi eşimle benim seslerimi ayırt edebiliyordu.