Hamileliğin 31. Haftası

Yaklaşık 7 ayı deviren anne ve bebek birbirini anlıyor.

Yaklaşık olarak 7 aydır birlikte olan anne adayı ve bebek arasında oluşan bağ sayesinde bebek, anne adayının sesini onlarca ses arasından ayırt etmeye başlamıştır. Bebeğinizin boy gelişimi hemen hemen durma aşamasına gelmiş, solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerinin oluşması ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu dönemden sonra anne adayının daha fazla kilo almaması sağlıklı bir doğum gerçekleşmesi açısından oldukça önemlidir. Sabredin son dokuz hafta!

Bebeğiniz bu haftada doğum esnasında doğacağı boya yaklaşmış olup yaklaşık olarak 41 cm civarındadır. Hızlı bir şekilde kilo alamaya devam eden bebeğiniz 1500 gram ağırlığına ulaşmıştır. Bebeğiniz bu haftada dışarından gelen tüm seslerden annesine ait olanı ayırt edebilir. Artık yerinde hiç duramayan bebeğinizin hareketleri otuzbirinci hafta itibariyle biraz olsun azalma göstermiştir. Anne adayları bebeğin hareketlerini mutlaka takip etmeli aksi bir hal var ise hiç beklemeden doktora bilgi verilmesi gerekmektedir.

Hamileliğin Otuzbirinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Otuzbirinci haftada hamilelikte çatlaklardan kaçamaz hal alırsınız. Sürekli olarak problemli olan bölgeye nemlendirici sürmeniz önemlidir. Yine bu haftada anne adayının sürekli olarak ayakta kalması ayaklarının şişmesine neden olacağından belli aralıklarla dinlenmesinde fayda vardır. Bu haftadan itibaren göğüslerinizde bir miktar lekelenme görülebilir. Bu durumun önüne geçmek için göğüs pedi kullanılabilir. Anne hamile kaldıktan bu yana yaklaşık 12 kilo almıştır. Daha fazla alması hem anneye hem de bebeğe zarar verir. Yine çok sık idrara çıkma durumundan da bu hafta kurtulamamış olursunuz.

Hamileliğin Otuzbirinci Haftasında Beslenme
Hamileliğin hemen hemen her haftasında ne kadar dengeli ve düzenli beslenilmesi gerektiği mutlaka doktor tarafından anne adaylarına defalarca tekrarlanmalıdır. Çünkü anne adayı içindeki küçük kelebeği ne kadar iyi beslerse o kadar sağlıklı bir bebek dünyaya getirir. Bebeğin beyin gelişimi yine anne karnında başlar ve doğduktan sonra da devam eder. Annenin bebeğine vereceği beyin gelişimine destekli yiyecekler bebeğe fayda sağlamaktadır. Hamileliğin otuzbirinci haftasında gelişmeye devam eden bebeğinizi beslenme düzeniniz ile gelişmesine destek olabilirsiniz.

Hamileliğin Otuzbirinci Haftasında Spor
Hamileliğin ilk haftalarından itibaren düzenli spor yapan anne adayları yapmayan anne adaylarına göre daha şanslıdır. Çünkü anne otuzbirinci hafta itibariyle 12 kiloya yaklaşmış ve hareket edemez bir hal almıştır. Oysa spor yapan anne daha rahat hareket edebildiği gibi daha az kilo almıştır. Yine bu haftada spor yapmakta zorlanan anneler için günde sadece yarım saat yürüyüş yapmaları önerilir. Anne adayı hem temiz hava almış olarak biran olsun kafasını rahatlatma şansına sahip olur.

Hamileliğin Otuzbirinci Haftasında Cinsel Yaşam
Doktor tarafından aksi söylenmediği sürece cinsel ilişkiye kısıtlama getirilmemelidir. Hamileliğin son haftalarına yaklaşıldığı şu haftalarda annede cinsel ilişkiye eğilimde yine bir azalma görülse de ilişkiye girdiğinde bebeğe zarar vermeyeceğini unutmamalıdır. Tabi cinsel ilişki esnasında kana ya da suyun gelmesi halinde hemen doktora bilgi verilmelidir.

3 yorum

  • elif dedi ki:

    Bebeğin başından poposuna olan uzunluğu yaklaşık 28 cm’ye, toplam uzunluğu yaklaşık 41 cm’ye, ağırlığı 1400 grama ulaşmıştır. Bebeğin sinir sistemi, akciğer gelişimi hızla devam etmektedir. Bebeğin kemikleri sertleşmek için anneden bol kalsiyum almaya devam eder. Bu nedenle anne adayları kalsiyumdan zengin beslenmeye (süt, yoğurt, ayran…gibi) gayret göstermelidirler.

  • elif dedi ki:

    Anne adayının karnı göbek deliğinden yaklaşık 10 cm üstüne kadar büyümüştür. Göbek deliği tamamen silinmiştir. Karında gerilmeye bağlı kaşıntı hissi olabilir. Cildi nemlendirecek ürünlerle (bebek yağı, badem yağı, nemlendirici özel ürünler) karna masaj yapılması şikayetlerin azaltılmasına katkıda bulunurken olası çatlak oluşumunu da azaltabilir. Büyüyen rahimle beraber artan mide basısı ile reflü (mide yanması) şikayetlerini azaltmak için sık aralıklarla, azar azar yemek yemeli, yemekten hemen sonra yatmaktan kaçınmalı, yatarken gövdenin üst yarısını yükseltecek şekilde vücutlarını yastıkla desteklemelidir.

  • sude dedi ki:

    Göğüslerinizden hafif hafif süt gelmeye başlamış olabilir. Eğer böyle bir durum varsa, kıyafetlerinizi korumak için koruyucu göğüs bantlarından kullanabilirsiniz. Normalde giydiğiniz sütyenleriniz artık sizi rahatsız ediyorsa emzirme sütyenlerinden edinebilirsiniz. Bir beden büyük almaya gayret gösterin çünkü ileride ihtiyacınız olacak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.