Bebeğiniz bu hafta itibarıyla yaklaşık 300 gram ağırlığında ve 17 cm. boyundadır. Gebeliğin tamamında olduğu gibi bu haftalardan sonra da kilolarınızı kontrol altında tutmaya, sadece normal ölçülerde kilo almaya özen göstermelisiniz. Bu dönemlerde alınan fazla kilolar doğum sonrasında oldukça zor verileceği gibi sizin ve bebeğin sağlığını da doğrudan etkileyecektir. Demir takviyesi için verilen ilaçları aksatmadan kullanmalısınız. Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi için doktorunuz tarafından verilen tüm ilaçları aksatmadan almanız olası sağlık sorunlarının önüne geçecektir. Bu haftadan sonra cinsel yaşamınıza kısıtlamalar gelmeli. Artık ayda bir kez cinsel ilişki seyrinde giden gebeliklerde uygun olarak önerilmektedir.
Bu hafta dokuz aylık olan serüvenin yarısına gelen anne ve baba adaylarını büyük heyecan sarmıştır. Kucaklarına alacağı günü sayan aile için bebek artık bir havuç büyüklüğündedir. Bu hafta yine bir gelişme içerisinde olan bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 16 ya da 17 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Ağırlığı ise 280 ya da 330 gramdır. Bebek ultrasonla gözlemlendiğinde diğer haftalara göre bu hafta yutkunma hareketlerini çok sık yaptığı tespit edilebilir. Bebeğiniz yirminci haftada ilk dışkısını siyah yapışkan bir madde olarak yapar. Bu yapışkan madde asla dışarı atılmaz bebeğin bağırsaklarında durur ve doğduktan sonra ilk dışkısında rastlanır. Bebeğinizin kalbi yirminci haftada gelişmesini tamamlamış ve dakikada 120 ya da 160 hızla artmaktadır.
Hamileliğin Yirminci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Rahminizin üst kısmı göbek deliğinizle aynı seviyeye geldiği yirminci haftada yaklaşık olarak on kilo almanız normaldir. Fakat bu haftadan itibaren her hafta bir kilo alabilirsiniz. Fazla kilo almak hem anne adayı için hem de bebek sağlığı için olumsuz şeyler ortaya çıkarır. Bel ağrıları yine bu haftada anne adaylarını fazlasıyla rahatsız etmektedir. Bunun önüne geçmek için mutlaka ayağınıza rahat bir ayakkabı tercih etmenizin yanı sıra eğilip kalkarken daha temkinli olunması gerekmektedir. Hormon değerleriniz etkisi ile ciltte oluşan özellikle göbek deliğinde çizgi kahverengi olarak ortaya çıkar.
Hamileliğin Yirminci Haftasında Beslenme
Hamileliğin yirminci haftası demir ihtiyacı bakımından beslenmek önemlidir. Eğer yeterli demir alınmaz ise doktor tarafından verilen ilaçların mutlaka düzenli bir şekilde alınması gerekmektedir. Kırmızı et demir bakımından en çok zengin yiyecektir. Eğer kırmızı et tüketemiyorsanız mutlaka baklagiller, ıspanak, kuru incir, kuru üzüm, kümes hayvanları ve kabuklu deniz ürünleri tüketilmelidir.
Hamileliğin Yirminci Haftasında Spor
Sağlıklı yaşamanın en temel kuralı düzenli bir şekilde spor yapmaktır. Günlük yaşamda spor ne kadar önemli ise hamilelikte de spor bir o kadar önemlidir. Hamileliğin yarısında yani yirminci haftasında fazlasıyla kilo alan anne adayları yapmış oldukları hafif egzersiz hareketleri ile daha fazla kilo almanın önüne geçtiği gibi ilerleyen zamanlarda yapacak olduğu doğum sancılarını aza indirir.
Hamileliğin Yirminci Haftasında Cinsel Yaşam
Anne ve bebeğe zarar verecek olan cinsel pozisyonlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Hamileliğin yirminci haftasından sonra erkeğin üste olduğu pozisyonlar yerine bayanın üstte olduğu ya da yanda olduğu durumlar tercih edilmelidir. Bu haftada ayda beş kez yapılması normal iken diğer aylarda bir kere cinsel ilişkiye girilmesi tercih edilmelidir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Bebeğinizin koku, tat alma, görme, dokunma ve duyma alanları belirmeye başlıyor Bebeğinizin duyusal gelişimleri bu hafta adeta patlıyor! Minik beyninde koku, tat alma, görme, dokunma ve duyma alanları belirmeye başladı. Bazı araştırmalar bebeklerin bu dönemde artık sesinizi duyabildiğini gösteriyor. Yani siz de onunla konuşmaktan, ona kitap okumaktan ya da şarkı mırıldanmaktan çekinmeyin. Kim bilir belki sizi duyabiliyordur.
Bebeğinizin şu anda boyu 15 cm civarındadır ve iri bir portakal büyüklüğündedir. Kolları ve bacakları artık birbirleriyle orantılı hale geldi. Böbrekleri idrar üretmeye devam ediyor ve kafa derisinde de saçları filizlenmeye başladı. Amniyotik sıvıda meydana gelen herhangi bir sorundan onu korumak için vücudu verniks kazeoza denilen balmumuna benzeyen bir madde ile kaplanmaya başladı.