Hamileliğin 21. Haftası

Artık sizi duyabilen, sesleri algılamaya çalışan bir bebeğiniz var!

Bu haftadan itibaren bebeğiniz sadece kemik ve zihinsel anlamda değil, duyu organları olarak da gelişmeler göstermektedir. Bu haftadan itibaren bebeğinizin sesleri duyduğunu ve bir süre sonra duyduğu seslere hareketle tepkiler verdiğini hissedebilirsiniz. Artık konuşmalarınızı duyuyor. Onunla konuşmaya ne dersiniz? Bu haftalarda bebeğin duyu organları ultrason yardımıyla kontrol edilebilir. Bu kontrol muayenesi duyu organlarının işlevsel sorunlarının tespitlerinde de oldukça etkilidir. Bu haftadan itibaren bebeğinizin verdiği hareketli tepkiler ile yatış, oturma gibi pozisyonlarınıza yön vermeniz gerekmektedir.

Hamileliğin 21. Haftası

Hamileliğin yirmincibirinci haftasından itibaren bebeğiniz daha hızlı kilo alarak fazla gelişmeler gözlemlenebilir. Ultrason muayenesi yapıldığında bebek daha net bir şekilde izlem yapılabilir. Hamileliğin yirmibirinci haftasından sonra bebeğiniz dışarıdan gelen bütün sesleri net bir şekilde duyabilir. Bu sebeple ona müzikler dinletin ve bol bol sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Ultrasonda bebeğinizin görüntüsü artık ekrana parça parça yansımakta olup, tek bir parça halinde görmeniz mümkün değildir. Yirmibirinci haftada bebeğinizin ortalama kilosu 320 ya da 400 gram ağırlığındadır. Baş ile popo ölçüsü yani boyu da 24 ile 27 cm arasında değişkenlik gösterir. Bebeğinizi bu haftada ayrıntılı ultrasonda daha net bir şekilde görme şansına sahipsiniz. Bütün organları tek tek incelenen bebeğinizde herhangi bir sıkıntı olup olmadığı araştırırlar.

Hamileliğin Yirmibirinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Hamileliğin bu haftasından sonra anne adaylarının karnı daha hızlı büyüdüğünden çatlak oluşumu daha belirgin olmaktadır. Eğer anne baştan çatlaklıklara tedbir almazsa eğer doğumdan sonra karın bölgesinde kötü bir görüntü ortaya çıkar. Yirmibirinci haftada anne rahminin daha fazla büyümesi ile anne rahat hareket edemez hale gelir. Özellikle nasıl yatış pozisyonunda uyuması bebek sağlığı için önemlidir. Anne adayı eğer içi rahat değil ise mutlaka yatarken yastık desteği alınmalıdır. Bu haftada anne adaylarında diş eti hastalıkları çok sık karşılaşılır. Diş eti hastalıklarının devam ettiği durumlarda mutlaka bir diş hekimine görülmekte fayda vardır.

Hamileliğin Yirmibirinci Haftasında Beslenme
Hamileliğin hemen hemen her haftasında beslenme bebek sağlığı için önemlidir. Bebeğinize ne kadar iyi bakarsanız o kadar sağlıklı bir bebek dünyaya getirirsiniz. Süt ürünleri bebeğin kemiklerini geliştirirken ceviz, fındık, ıspanak ve balık tüketimi de zekâ gelişimi açısından çok önemlidir. Yine bu haftada vitamin ve demir ilaçlarını gününde ihmal etmeden almaya dikkat gösterilmelidir.

Hamileliğin Yirmibirinci Haftasında Spor
Hamileliğin ilk haftasından itibaren spor yapmak anneye fayda sağlamaktadır. Yirmibirinci haftada daha fazla şişen karın ile sırt ağrıları şikâyetleri spor sayesinde en aza indirilir. Ayrıca hamilelik döneminde spor yapan anneler yapmayan annelerden daha az kilo alma şansına sahiptir. Normal doğum yapma şansına yine spor sayesinde kavuşan anneler doğum kolay bir şekilde gerçekleştirir.

Hamileliğin Yirmibirinci Haftasında Cinsel Yaşam
Yine diğer haftalarda olduğu gibi hamileliğin yirmibirinci haftasında cinsel hayatın uygun pozisyonlarda kısıtlanmadan devam edilmesi kadar normal bir şey yoktur. Kafanıza takılan her türlü sıkıntıyı doktorunuzla paylaşabileceğiniz gibi cinsel anlamda aklınızda ne varsa bilgi edinin.

2 yorum

  • elif dedi ki:

    Bebek haraketleriniz bir iki hafta önce başladı ve bu haftadan itibaren bebeğinizin oynama sıklığı ve hareketlerin hissedilebilirliği artacak. Bu süreçte siz zaman zaman bebeğinizin “daha az oynadığını” hissederek endişeye kapılabilirsiniz. Bilmeniz gereken, bu haftalarda bebek hareketlerinin tutarsız olduğudur. Hareketler bebeğiniz büyüdükçe ve beyin dokusu geliştikçe daha anlamlı ve daha istikrarlı olacaktır. İleri gebelik haftalarında bebeğinizin seslere, yediklerinize ve hatta sizin konuşmanıza tepki verdiğini görecek ve bu duyguyu çok seveceksiniz

  • elif dedi ki:

    Diş eti kanamaları da bu haftalarda sıktır ve gebelik döneminde diş etinde ortaya çıkan değişikliklere bağlıdır.
    Bu haftalardan itibaren yaşayabileceğiniz diğer bir durum da “kasık ağrısıdır”. İki taraflı kasık ağrısı olarak hissettiğiniz bu ağrı aslında “apışarası” adı verilen bölgede yani bacağınızın iç yüzünün kemik çatınızla birleştiği yerde duyduğunuz bir gerginliktir. Bu gerginlik bölgedeki kaslarla kemikleri birbirine bağlayan ligaman adını verdiğimiz bağ dokusu elemanlarının gerilmesinden başka birşey değildir ve normaldışı bir duruma işaret etmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.