Bebeğinizin beyin gelişimi bu hafta daha da hızlanarak devam ettiğinden artık düşünce duyularının da gelişmesiyle birlikte verdiği tepkileri anlamlandırmanız mümkündür. Ara verdiğimiz mide şikayetleri eskisi kadar olmasa da tekerrür edebilir. Mide şikayetleriyle ortaya çıkan kabızlık ve gaz sorunları basur gibi rahatsızlıkların görülmesine sebep olabilir. Anne adayı için uykusuz haftalar başlamıştır. Sürekli hareket eden bebek, uyuma ve uyku esnasında anne adayını rahatsız edebilir.
Hamileliğin bu haftasında bebeğiniz hızlı bir şekilde nasıl geliştiğini göreceksiniz. Hamileliğin yirmidokuzuncu haftasında ağırlığı yaklaşık olarak 1250 gramdır. Boyu da37 cm ulaşmıştır. Kafası yirmidokuzuncu haftasında gelişen bebeğinizin beyin hücreleri günden güne büyümektedir. Günden güne büyüyen bebeğiniz aktif bir şekilde hareket etmekte olup, anne bunu fazlasıyla fark etmektedir. Doktorunuz bu haftadan itibaren bebeğin ne kadar hareket ettiğini anne adaylarına takip etmelerini söylemektedir. Eğer bebeğin hareketlerinde diğer günlerden farklı olarak artış ya da azalış olması halinde mutlaka doktora bilgi verilmesi gerekmektedir.
Hamileliğin Yirmidokuzuncu Haftasında Annede Görülen Değişimler
Annede yirmidokuzuncu haftada mide şikâyetlerinin artması tekrar gündeme gelmektedir. Bunun yanında kabızlık ve gaz şikâyetleri de boy gösterir. Buna bağlı olarak birçok anne adayında tıp dilinde hemorid halk dilinde basur problemi ortaya çıkar. Anne adayı artık uykuya dalarken ve uyurken birço sıkıntı ile karşılaşır. Büyüyen karnı ve bebeğin sürekli olarak hareket etmesi yüzünden anne adayı rahat uyuyamaz. Bir de bu duruma ayak yanmaları ve kas ağrıları da eklenirse uyumak neredeyse imkânsız bir hal alır. Anne adayı için yüz üstü yatmak ne kadar tehlikeli ise sırt üstü yatmak da bir o kadar tehlikelidir. Çünkü anne sırt üstü yatış pozisyonunda uyandığında aniden kalkış yaparsa baş dönmesi ortaya çıkar. Bunun için anne mümkün oldukça sol pozisyonda uyumayı tercih etmelidir. Eğer bunu sağlayamıyor ise yastık desteği almalıdır.
Hamileliğin Yirmidokuzuncu Haftasında Beslenme
Bebeğiniz her gün neredeyse 250 mg. Kalsiyum depolamakta ve anne bunu bebeğine yeterli düzeyde veremez ise annede kalsiyum eksikliği çıkmaktadır. Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka bol miktarda protein, C vitamini, demir ve folik asit içerikli ürünler yemeniz gerekmektedir. Yüksek lifli ürünler tüketmek ve bol su içmek anne sağlığı açısından önemlidir. Çünkü hamilelik döneminde oluşan sindirim problemlerini en aza indirmeyi başarır.
Hamileliğin Yirmidokuzuncu Haftasında Spor
Hamileliğin ilk haftasından itibaren düznli yapılan sporun farkı yirmidokuzuncu haftada ortaya çıkar. Çünkü spor yapan anne yapmayana göre daha formda ve daha dinç olur.
Hamileliğin Yirmidokuzuncu Haftasında Cinsel Yaşam
Anne adayının ilk üç ay cinsel anlamda yaşadığı tereddütler ilerleyen zamanlarda son bulmuş olsa da yirmidokuzuncu haftada rahat bir şekilde hareket edememesi yüzünden tekrar ortaya çıkmıştır. Anne istenilen her pozisyonda ilişkiye girememektedir. Çünkü rahat olamadığı için kasılmalar yaşamaktadır. Bu sebepten dolayı baba adaylarının anneye daha sakin bir şekilde davranarak cinsel pozisyonu ona bırakmaları gerekmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
4 yorum
Bu hafta bebeğinizin akciğerleri ve kasları gelişimini sürdürüyor. Beyni büyümeye devam ettiği için doğru orantılı olarak kafatası da genişliyor. Bebeğinizin gerekli vitamin ve mineralleri alabilmesi için bol miktarda protein, C vitamini, folik asit ve demir almanız gerekiyor.
Bebeğinizin yerinde duramadığını fark etmiş olmalısınız. Bu dönemde bebeğinizin hareketleri yakından takip etmek, kaç kez tekmelediğini saymak büyük önem arz eder. Doktorunuz tekme sayılarını düzenli olarak kayıt etmenizi isteyebilir. Bebeğinizin normal gelişim sürecinde olup olmadığının tespiti için bu çok önemlidir.
İnsan sütünün en mükemmel özelliklerinden biri de sütün içerdiği maddelerin çeşitliliği ve miktarlarının gebelik haftasına göre farklı olmasıdır. Bu, bebek erken doğduğunda premature bebeğin farklı ihtiyaçlarını karşılamak açısından son derece önemlidir.
Bazı hastaneler “bebek paketi” adı altında ekstra bir ücret talep ederler. Bu ücret çocuk doktoru muayenesi, bebeğe yapılan rutin kan incelemeleri, bebek hemşiresi bakımı ve bazı yerlerde bebeğe uygulanan kalça ultrasonunu (bu inceleme son yıllarda doğuştan kalça çıkığının erken tanısı için uygulanmaktadır, hiç bir risk faktörü olmayan bebeklere rutin olarak yapılmasının gerçekten gerekli olup olmadığı henüz tartışmalıdır. Eğer ailede doğuştan kalça çıkığı öyküsü varsa veya bebek makat gelişi ile doğmuşsa yapılması faydalı olabilir) içerir. Bebek paketi ücreti bazı hastanelerde oldukça yüksek olabilmektedir.
Bebekte veya sizde beklenmedik bir sorun çıktığında yapılan incelemeler, uygulanan tedaviler ve hastanede fazladan kalınan günler ayrıca ücretlendirilir