Bebeğinizin bu haftada ayak tırnakları oluşmaya başlıyor, sürekli parmak emmek yerine bazen mimiklerini kullanıyor ve annesinin sesini algılayınca gülümsüyor. Kavuşmaya çok az kaldı. Bu haftadan itibaren anne adayının görürlerinden az miktarda da olsa süt gelmesi ihtimali mevcuttur. Halk arasında bu durum erken doğum ihtimalini çağrıştırsa da bu tip inançlar kesinlikle doğru değildir. Kemik gelişimi aşırı miktarda hızlanan ve kalsiyum ihtiyacı artan bebeğiniz için süt ürünlerine ağırlık vermelisiniz. Cinsel yaşam programınızda sonraki ilişkiniz bu tarihe denk geldiyse bebeğe zarar vermeyecek pozisyonlarda cinsel yaşamınızda sorun olmayacaktır.
Hamileliğin otuzikinci haftasında bebeğiniz neredeyse 42,5 cm uzunluğunda ve ağırlığı ise 1,7 kilogramdır. Bu haftada bebeğinizin şuana kadar uzamayan ayak tırnakları uzamaya başlamıştır. Bebeğinizin içeride keyfine diyecek yok kafasına göre takılıyor. Bazen parmak emiyor, gülümsüyor, annesini tekmeliyor; bazen de öyle sakin bir şekilde duruyor. İşte sakin olduğu zamanlar anne adayının en dikkat etmesi gereken anlardır. Eğer bebeğiniz iki saatte on defa hareket etmiyor ise mutlaka doktora bilgi verilmesi gerekir. Eğer anne adayı çalışıyor ise mutlaka bu hafta içerisinde eğer işine devam etmek istiyor ise çalışabilir raporu alması gerekmektedir. Eğer sağlık durumu elverişli ise doğuma son üç hafta kalana kadar çalışabilir. Bebeğin baş kısmı bu hafta itibariyle aşağıya dönebilir. Dönmeyen bebekler birkaç hafta sonrasında döner ya da hiç de dönmeyebilirler.
Hamileliğin Otuzikinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Hamileliğin otuzikinci haftasında karın ve göğüsleri iyice büyüyen anne adayı biraz kambur yürümeye başlamıştır. Göğüslerin fazla büyümesi ile göğüs altları terleyen anne adayı bu durumdan günlük duş alarak kurtulabilir ya da pudra sürebilir. Bu haftada anne adayının göğüslerinden bir miktar süt gelebilir. Anne adayının bu haftada hareketleri daha da güçleşmekle birlikte yere düşen bir şeyi alamayacak duruma gelmiştir. Anne nefes almakta güçlük çekmekte olup, merdivenleri yavaş yavaş çıkmaya başlamıştır.
Hamileliğin Otuzikinci Haftasında Beslenme
Hamileliğin otuzikinci haftasında bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başlamakta ve kalsiyum ihtiyacı daha da artmaktadır. Bunun için bebeğinize yeterli düzeyde kalsiyum vermeniz şarttır. Süt, yoğurt, peynir, balık, yeşil yapraklı ürünler kalsiyum açısından zengin ürünlerdir. Yine bunun yanında ceviz, havuç, tereyağı ve fındık gibi ürünler tüketmek de bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde desteklemektedir. Beslenmenin yanında su tüketimi de hamilelik döneminde fazlasıyla önemlidir.
Hamileliğin Otuzikinci Haftasında Spor
Hamilelik döneminde zararlı olduğunu düşünüp ilk haftadan beri yerinden kımıldamayan anne adayları için otuzikinci hafta kilo alma daha fazla olmaktadır. Spor yapan anne düzenli bir şekilde kilo aldığı gibi bel ve sırt ağrıları daha az görülmektedir. Yine spor yapan annenin normal doğum yapma şansı yapmayana göre iki kat fazladır.
Hamileliğin Otuzikinci Haftasında Cinsel Yaşam
Anne ve babanın otuzikinci haftasında cinsel ilişki esnasında bebek ilginç bir şekilde tepki verebilir. Bazı bebekler cinsel ilişki sırasında sakinken bazı bebeklerde normalden daha fazla hareket halindedir. Onun içeride bu şekilde davranması rahatsız olduğu anlamına asla gelmemektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Bebeğiniz hayatta kalmasına yardımcı olacak emme ve nefes alma becerilerini tecrübe etmeye başlıyor.
Aynı zamanda rahiminiz Braxton Hicks (yalancı kasılmalar) kasılmalarıyla karşı karşıya…
Bebeğiniz yaklaşık 1kilo 700 gr. ve 42 cm, rahiminizde oldukça büyük bir yer işgal ediyor. Bundan böyle her hafta yaklaşık 500 gr. alacaksınız ve bunların yarısı bebeğinize gidecek. Şu anda ayak ve el tırnakları, kafasında saçı var ve cildi de doğum sonrasında ki haline çok yakın, yumuşak ve parlak. Küçüğünüz birkaç zamandır parmağını emebiliyor