Normal doğum için halen 4 haftalık bir süremiz varken planlı yapılacak müdahaleli doğumların bir iki hafta içinde gerçekleşme ihtimali mevcuttur. Burada anne adayı artık bebeğiyle iletişimini somutlaştırmak ve onun mis kokusunu içine çekmek için sabırsızlanırken, bebeğimiz de dünyamızla tanışmanın sabırsızlığını taşımaktadır. Bu haftadan itibaren yanınızda biri olmadan evde yalnız kalmak veya dışarıya yalnız çıkmak hiç doğru bir karar olmayacaktır. Sürekli yanınızda birilerinin olması, lavaboya çıkıldığında bu kişinin birkaç dakikada bir sesle anne adayının iyi olduğundan haberdar olması olası erken doğum risklerini azaltmada oldukça büyük bir etken olacaktır.
Neredeyse doğuma sayılı haftalar kaldı. Normal doğumu tercih eden anne adayları için bebeklerine kavuşmalarına sadece dört hafta var iken planlı bir hamilelik düşünüyor ise iki ya da üç hafta vardır. Bebeğiniz bu haftada 2700 grama ulaşmıştır. Boyu ise yaklaşık olarak 48 cm kadardır. Tabi bu durum her bebeğe göre farklılık göstermektedir. Bebeğiniz doğum pozisyonunu almıştır. Yani başı aşağıdadır. Bazı bebekler de ise bu durum gerçekleşmemiştir. Böyle durumlarda normal doğum tavsiye edilmez. Bebeğiniz hareketlerini artık eskisi kadar belirgin bir şekilde hissetmezsiniz. Çünkü bebeğinizin hareket edeceği uygun bir ortam artık yoktur.
Hamileliğin Otuzaltıncı Haftasında Annede Görülen Değişimler
Otuzaltıncı haftalarda anne adaylarında bel ve kalça ağrıları daha da şiddetlenmiştir. Özellikle çalışan annelerde bu daha da belirgin bir hal alır. Hamile olan bayanların fırsat buldukça kendilerini dinlendirmeleri gerekmektedir. Bebeğiniz doğum kanalına yerleştiği için artık eskisi kadar rahat nefes alamazsınız. Özellikle yürürken sürekli olarak dinlenme ihtiyacı hissedersiniz. Yine bu haftada anne adayları sürekli olarak idrara çıkmaktan şikayet etseler de birkaç hafta sonunda bu sıkıntı son bulacaktır. Eğer bu haftada ayak problemleriniz devam ediyor ise yastık desteği ile ayaklarınızı havada bir şekilde dinlendirin. Uyku problemleri bu haftada daha da şiddetlenmiştir. Çünkü anne adayı sürekli olarak doğum nasıl gerçekleşeceğini kafasında problem yaratarak uykularını kaçırdığı gibi vücut ağrılarından da uyumamaktadır. Kilo alımı ile anne adayı terleme problemi ile karşı karşıya kalır. Özellikle bu haftada süt birikmesi sonucunda fazla büyüyen göğüslerinin altı terlemekte ve koku oluşmaktadır. Bazı anne adaylarından süt otuzaltıncı haftada gelebilir.
Hamileliğin Otuzaltıncı Haftasında Beslenme
Yediklerine ilk haftadan itibaren dikkat eden anne adayları otuzaltıncı haftada önüne konulan her şeyi tüketmemelidir. Faydalı şeyler yemek hem anne adayına hem de bebeğe fayda sağlamaktadır. Su tüketmeye özen gösteren anne adayları özellikle yaz aylarında bu ölçüyü biraz daha artırmalıdır. Sigara ve alkol kesinlikle hayatınızda olmamalıdır. Unutmayın ki siz nasıl beslenir iseniz bebeğinizde o şekilde beslenir. Eğer dengesiz beslenirseniz bebeğiniz ya düşük kilolu doğar ya da ileride obezite olur.
Hamileliğin Otuzaltıncı Haftasında Spor
Hamileliğin otuzaltıncı haftasında spor yapmak size zor geliyor ise akşamüstü eşiniz ile günde otuz dakika hafif tempoda yürüyüş yapmanızda fayda vardır. Bu haftada ağır egzersizlerden kaçının.
Hamileliğin Otuzaltıncı Haftasında Cinsel Yaşam
Bazı anne adayları otuzaltıncı haftada cinsel ilişkiyi noktalar. Oysaki cinsel ilişkiye girebilmeniz için bu son haftadır. Çünkü son dört hafta doktorlar tarafından cinsel ilişkinin zararlı olduğu söylenmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
3 yorum
Bu haftanın başında rahim artık en yüksek konumuna ulaşmıştır. Akciğerlere, mideye yaptığı baskı iyice artmıştır. Ancak bu haftanın sonlarına doğru anne adayları karınlarının üst taraflarında ciddi bir rahatlama hissederler, karınları aşağı doğru yer değiştirmiştir. Artık nefes almak daha kolaydır, mide yanması şikayetleri, kaburgalarda hissettikleri acı azalmıştır. Bunun nedeni özellikle ilk hamileliği olan kadınlarda leğen kemiklerinin (pelvis kemikleri, doğum yolu) iyice gevşemesi ve hazırlık sancılarının etkileri ile bebeğin kafasının doğum kanalına girmesidir. Bu olaya ‘angajman’ denir.
Bazı şikayetlerin azalması yanında doğum kanalına inen bebek başının idrar torbasına (mesane) bası yapmaya başlaması nedeni ile hamileliğin ilk haftalarında olduğu gibi sık idrara çıkma şikayeti gözlenir. Anne adayları gece rahat uyumalarına izin vermeyecek kadar sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirler. Bu durumu azaltmanın yolu yatmaya yakın sıvı alımını kısıtlamaktır.
Bu haftadan itibaren bebeğin başının leğen kemiği boşluğuna girmesiyle mide yanması, sindirim ve solunum güçlüğü yakınmaları azalır. İdrar torbanız baskı altında olduğunda daha sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. Bu haftalarda karnınızın üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilirsiniz. Bu bebeğinizin doğum kanalına doğru indiğini belirtir ve angajman olarak adlandırılır. Midenizdeki baskı ortadan kalkacağı için iştahınızın yeniden açılabilir. Benzer şekilde akciğerlerinizdeki baskı da olmayacağından soluk alıp vermeniz kolaylaşır. İdrara çıkma sıklığınız angajman sonrası tıpkı hamileliğinizin ilk başlarındaki gibi iyice artacaktır. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir. Zaman zaman karnınızın bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri özellikle göğüs kafesinizin altında size acı verebilir, canınızı yakabilir.