Over Kist Torsiyonu (Yumurtalık Dönmesi, Burkulması)

Over Kist Torsiyonu Nedir ve Kimlerde Görülür?

Bağlar aracılığıyla rahmin yan duvarına tutunan yumurtalıkların kendi etraflarında gerçekleştirdikleri hareket over kist torsiyonu olarak adlandırılmaktadır. Bu yumurtalıkların kendi etraflarında dönüşlerini gerçekleştirememeleri ise semi-torsiyon olarak bilinmektedir. Yumurtalıkların dönme durumu ise kan damarlarının dönmesine ve bazı problemlerin yaşanmasına neden olabilmektedir.

Over Kist Torsiyonu (Yumurtalık Dönmesi, Burkulması)

Over kist torsiyonu genel olarak tek bir overde görülmektedir. Overde bulunmakta olan kist veya tümörün over kist torsiyonuna neden olabildiği söylenebilmektedir. Bu durum, tüm kadınlarda herhangi bir zamanda görülebilme ihtimali olan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Fakat hamilelik döneminde over kist torsiyonu görülme ihtimali daha fazla olmaktadır. Bu durumun sebebi ise hamilelikte kadın vücudunda yer alan bağ ve dokuların elastikiyetinin artmasıdır.

Over Kist Torsiyonu Neden Görülür?

Over kist torsiyonu durumu yaşayan kadınlarda bu duruma neden olan durumlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Doğuştan tüplerin uzun olması
  2. Yumurtalıkları rahme bağlama işlevi gören bağların uzun olması
  3. Overlerde bulunan kist ve tümörler
  4. Hamilelik döneminde bağların gevşekliğinin artması
  5. Kısırlık (infertilite) tedavisinin kist oluşumu ile yumurtalık oluşumuna neden olması

Over kist torsiyonunun neden olduğu durumlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kanamalı dış gebelik
  2. Korpus luteum kanaması
  3. Pelvik enfeksiyonlar

Over kist tersiyonunun genel olarak 30 yaş altı kadınlarda görüldüğü bilinmektedir. Görülen 10 over kist torsiyonunda ise kadınların hamile oldukları bilinmektedir.

Over Kist Torsiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bu jinekolojik problemin görüldüğü kişilerde bazı ortak belirtilerin görülebilmesi mümkündür. Bazı kişilerde hiçbir belirti görülmemekle birlikte bazı kişilerde tüm belirtilerin görüldüğü bilinmektedir. Over kist torsiyonu durumuna sahip olan kişilerde görülebilen belirtiler ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kasık bölgesinde meydana gelen ağrı
  2. Mide bulantısı ve kusma
  3. Yüksek ateş görülmesi
  4. Vücutta ve özellikle karın bölgesine meydana gelen ağrılarda artışın görülmesi
  5. Kasık bölgesinin alt kısmında meydana gelen ağrı
  6. Kasık bölgesinde oluşan hassasiyet

Over Kist Torsiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Over kist torsiyonu oldukça sık görülen jinekolojik problemler arasında yer almaktadır ve laparoskopi aracılığıyla teşhis edilebilmektedir. Bu durum kasık ağrısı, enfeksiyon, kısırlık, genital organda görülebilen yapışmalar ve sepsise neden olabilmektedir.

Over kist torsiyonundan şüphelenen kişi mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmalıdır. Kadın doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilen muayene sonrasında kişide ultrasonografi aracılığıyla bu durumun görülüp görülmediği tespit edilir. Ultrasonografi sırasında yumurtalıklarda kist oluşup oluşmadığı tespit edilir. Bununla birlikte ultrasonografi aracılığıyla yumurtalıkların olması gerekenden büyük olup olmadığı da öğrenilebilmektedir. Doppler ultrasonografi ise dönme sonucunda overlere doğru gerçekleştirilmekte olan kan akışında herhangi bir azalma veya sonlanma olup olmadığını göstermeyi sağlamaktadır.

Over Kist Torsiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Over kist torsiyonu yalnızca cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilmektedir. Cerrahi müdahale dışında herhangi bir yöntem bu durumun tedavisinde uygulanamamaktadır. Over kist torsiyonu kan akımının azalması ile durmasına sebebiyet verebileceği için erken tanı konulamamış olması ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bu problemler arasında nekroz oluşum yer almaktadır.

Over kist torsiyonu durumu erken teşhis edildiği takdirde herhangi bir kalıcı rahatsızlığın görülmediği bilinmektedir. Fakat bu durumun erken teşhis edilememesi sonucunda ilerlemesi over dokusunda nekroz görülmesine sebep olur. Doku yıkımı olarak bilinmekte olan nekroz oluşması sonrasında kişinin mutlaka cerrahi bir operasyon geçirmesi gerekmektedir. Ameliyat sırasında şişmiş durumda olan overlerin alınması gerekir.

Bu durum görüldüğü takdirde kişide tek yumurtalığın alınması gerekebilmektedir. Tek yumurtalığın alınması durumu ise vücutta üretilen hormon miktarı düşeceği için infertiliteye (kısırlık) neden olabilmektedir. Bu durum infertilitenin yanı sıra menopozun erken başlamasına da sebebiyet verebilmektedir.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.