4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebeğiniz artık almak istediği nesnelere rahatlıkla uzanma eyleminde bulunabilir.

Bebeğinizin nesnelere el uzatması, aynada kendini görmesi ve ışığa karşı gösterdiği duyarlılık onun gelişim sürecindeki gelişme hakkında yeteri bilgi edinmenize yetecektir. Bebeğiniz normal şartlarda bu dönemlerde ilk dişlerini çıkarmaya başlayabilir. Bu durum onun biraz daha huylanmasına ve sizleri de huzursuz etmesine yol açacağından sinirlerinize hâkim olmalısınız.

Nesnelere uzanan, ışığa ve hareketlere olumlu tepkiler veren bebeğiniz bu dönemlerde halen ağlayarak isteklerini belirtmeye çalışmaktadır. Diş çıkarmaya başlaması onun bu dönemlerde bir elini diş etlerini kaşımakla geçirmesi ile salya akıtmasına sebep olacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu dönemlerde diş çıkarması gereken bebeğiniz genetik ve gelişimsel faktörlerden dolayı sonraki aylarda da diş çıkarmaya başlayabilir. Bu durum büyütülecek bir sorun değildir.

Bebeğin Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeğiniz sıklıkla diş etlerini kaşısa dahi sizler merakla beklediğiniz o ilk beyaz dişleri göremeyeceksiniz. Dişleri görmeniz için bir ay kadar daha beklemeniz gerekmektedir. Genel anlamda huzursuzluk başlığı altında toplanabilecek diş çıkarma belirtilerinden birkaçı şu şekildedir;

  • Aşırı salya akmasından kaynaklı olarak özellikle çene bölgesinde aşınma ve deri döküntüleri,
  • Önüne gelen her şeyi ısırmaya çalışması,
  • Özellikle sizin uyku saatlerinize denk getirecek şekilde ağlayarak tüm evi ayağa dikmesi,
  • Dişlerinde meydana gelen kaşıntılardan dolayı meme ve biberonu reddetmesi,
  • İshal ve ateşlenmeden duyduğu huzursuzluk,

Bebeğin diş çıkarma dönemini en az acı ve daha hızlı bir şekilde atlatması için doktorunuzun tavsiye ettiği diş kemiklerini kullanabilirsiniz.
Bebeğiniz yuvarlanmaya başladı mı?
Bu aydan sonra bebeğiniz reflekslerini ve fiziksel gücünün getirilerini test etmek için yuvarlanma, hareketlenme, her nesneye dokunma gibi faaliyetlerde bulunabilir. Karının yuvarlaklığından aldığı güçle karın üstüne yatar ve yuvarlanmaya başlar bu görüntü eminiz ki dünyanın en güzel kareleri arasına girebilir. Yuvarlanma eylemini gerçekleştirmesi onun kemik ve kas yapısının gelişiminde oldukça etkili olacaktır.

4 Aylık Bebekler Nasıl Desteklenmelidir?
Bu ayda en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında bebeğinizin nesnelere, tanıdıklara, anne ve babasına nasıl baktığının gözlemlenmesiyle ortaya çıkacak olan tanıma özelliğinin ne alemde olduğunu öğrenmektir. Elindeki oyuncakların çıkardığı sesler, anne ve babasının durumlara verdiği tepkilerdeki çeşitlilik, akraba ve yakınların onu gördüğünde gösterdiği tepkiler… Tamamı bebeğinizin gelişim sürecine fayda sağlayacak etkenler olup bu aylarda dahil olmak üzere onu sevdiğinizi sürekli söyleyip hissettirmenizle gelişimine katkı sağlayacağınız faaliyetlerdir.

Onun bu dönemlerde yaptığı tüm hareketleri anlamlandırma isteğini görmezlikten gelmeden onunla konuşmanız zihinsel ve beceri yönünden gelişimini oldukça önemli seviyede etkileyecektir. Her ne kadar sizi anladığını ifade edemese de emin olun o sizi gayet iyi anlıyor. Bunun farkında olarak yukarıda belirttiğimiz gibi sürekli sevginizi, yaptığı yeni şeylere duyduğunuz hayranlığı ve huzuru söyleyerek ona bunu hissettirmelisiniz.

4 Aylık Bebekte Uyku Düzeni
Yaklaşık 4 aydır size gün ve gece yüz göstermeyen o tatlı varlık sizi bu aylarda bir nebze de olsa rahat bırakacaktır. Bu aylardan sonra uyku sorunlarının önüne geçebilmek için onu sabit bir uyku periyoduna uymaya alıştırmanız gerekmektedir. Onunla uyumasını istemediğiniz zamanlarda biraz daha ilgilenerek, onu meşgul ederek ve onun verdiği huzursuz tepkilere sabrederek onu uyku saatlerine alıştırmanız gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.