Bebeğin gelişim süreci hemen hemen tamamlanmıştır. Bebeğiniz artık annesi gibi doğum heyecanını yaşıyor. Bunu hissedebiliyor musunuz? Vajinal akıntıların arttığı bu dönemlerde akıntının oldukça kötü kokması ve kan olması durumunda vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Anne adayı için uykusuz zamanların bitmesine oldukça az bir süre kaldı. Baba adaylarının da işlerini organize ederek geri kalan zamanı annemizle birlikte geçirmesi gerekiyor gibi.
Bebeğiniz artık otuzyedinci haftada ve muhmetel doğum haftaları içerisindedir. Eğer bu haftada doğum gerçekleşmemiş ise aksi bir durum söz konusu olmadığı durumlarda doğuma sadece üç hafta kaldı. Anne adayını büyük bir heyecan ve stres sarmış durumdadır. Bu haftada doktorunuz sizi çatı muayenesi için çağırabilir. Çatı muayenesi bebeğin normal bir şekilde dünyaya gelip gelemeyeceği için gereklidir. Çatı muayenesinde eğer rahim ağzı açılması on santimetreye ulaşmış ise anne bebeğini normal şartlarda doğurabilir. Eğer ulaşmamış ise ve bebek de doğum pozisyonunu almamış yani başı aşağıda değil ise sezaryen tercih edilir. Birçok anne adayı korktuklarından dolayı sezaryenle doğumu tercih etmelidir. Oysaki normal doğum hem bebek hem de anne sağlığı için çok önemlidir. Bu haftada bebeğiniz yaklaşık olarak üç kilo civarında olup boyu da 46 cm.dir.
Hamileliğin Otuzyedinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Otuzyedinci haftada anne adayında vajinal akıntılar daha da artış göstermiştir. Bunun için anne mutlaka ped kullanmalıdır. Eğer akıntısında kötü koku ya da kan var ise bu durumu mutlaka doktoru ile paylaşmalıdır. Doğum çantanızı hazırlamayıysanız geç kalmış sayılmazsınız. Ama her ihtimale karşı bir an önce hazırlamanızda fayda vardır. Anne adayı bu haftada çok stresli olacakları için baba adaylarının eşlerine daha ılımlı davranmaları gerekmektedir. Anne adayı yine bu haftada ağrıları ile sıkıntı yaşamakta ve düzenli uyku uyuyamamaktadır. Çalışan anne adayları için nihayet bu hafta son olarak işe gideceklerdir. Bu haftadan sonra anne adayları evde minik yavrusuna kavuşacağı günleri sayacaktır. Kasılmaların devam ettiği bu haftada anne sancılarını doğum sancıları ile karıştırmamalıdır. Eğer bir şüphesi var ise ya da suyunda bir boşalma var ise hiç gecikmeden doktoru ile irtibata geçmelidir.
Hamileliğin Otuzyedinci Haftasında Beslenme
Her hafta minik yavrunuzu sağlıklı beslemek için elinizden gelenin fazlasını yaptınız. Fakat otuzyedinci haftada stres yüzünden ipin ucunu koy vermeyin. Yine sizin için doktor ne öneriyor ise o yiyecekleri tüketip, vitamin ilaçlarınınızı da almayı ihmal etmeyin.
Hamileliğin Otuzyedinci Haftasında Spor
Otuzyedinci hafta zaten zor hareket eden anne adayı sporu bir kenara bırakmak ister. Oysa alternatif olarak yürüyüş yapmak hem ona iyi gelecek hem de temiz hava alacaktır.
Hamileliğin Otuzyedinci Haftasında Cinsel Yaşam
Bazı uzmanlar bu haftada cinsel ilişkiye girilebileceğini söylese de bazıları da tam tersini söylemektedir. Buna en doğru karar verecek olan doktorundur. Çünkü bebeğin erken gelme ihtimalini en iyi o bilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
4 yorum
Emzirme konusundaki temel bilgilere muhtemelen sahipsiniz. Yine de bebeğiniz doğduğunda unutmamanız gereken ayrıntı, çocuk doktorunuz tavsiye etmedikçe mama desteğine başlamamanız gerektiğidir. Bebeğinizin ağlaması her zaman doymama belirtisi olmayacaktır. Mama verme kararını uzmanlara bırakmalı, sütünüze güvenmeli, bol sıvı almalı, stresten uzak durmalı ve sık sık dinlenmelisiniz. Bunları sağladıktan sonra sütünüz gittikçe artacaktır. Doğumdan sonraki ilk günlerde farklı kişilerden duyacağınız görüşler kafanızı karıştırmasın. Siz olumlu düşünün yeter.
anneysen.com Bilgi EdinmeAnne CevaplarıUzman CevaplarıUzman MakaleleriUzmanlarımızGruplarBloglarAnne YazılarıHafta Hafta HamilelikAy Ay Bebek GelişimiAy Ay Bebek BeslenmesiBebek İsimleriİsim AnaliziKategorilerHamilelikBebek3-6 Yaş6+ yaşErgenKadınGaleriler Videolar Çarşı Uzmanlara Soru SorAnnelere Soru Sor
Çarşı
Giriş YapÜye Ol
Uzman Görüşü:
Bebeğin başından poposuna olan uzunluğu (CRL) yaklaşık 35 cm’ye, toplam uzunluğu 47 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ortalama 2900 gramdır. Bebek soluk alıp verme egzersizlerine, yeri dar olsa da hareketlerine devam etmektedir. Bebeğin güçlü hareketleri dışarıdan fark edilebilir.
Anne adaylarına her an doğum olabilme ihtimaline karşın bebeğin eşyalarını, annenin geceliği, pijaması, fotoğraf makinesi, diş macunu- fırçası, iç çamaşırı, makyaj malzemeleri, temiz ped gibi ihtiyaçlarını içeren doğum çantalarını hazır etmeleri önerilir.
Doğum kanalının değerlendirilmesi
Bu haftaki takipte özellikle ilk doğumu olan anne adaylarında diğer hafta kontrollerinden farklı olarak, doktor tarafından anne adayının doğum kanalının (pelvis kemiklerinin, çatısının) değerlendirilmesi yapılır. Doğum masasında, normal doğum pozisyonunda yapılan bu muayene biraz ağrılı olabilir. Bu muayene ile doktor annenin doğum yolunun (pelvis kemiklerinin, çatısının) bebeğin geçişine uygun olup olmadığına karar verir. Böylece normal yolla doğum yapamayacak anne adayları belirlenip uygun dönemde sezeryana alınır. Böylece bu haftada doğum şekli belirlenmiş olur. Doğum şekli belirlenmesinden bir sonraki basamak anestezi şeklinin belirlenmesidir(epidural, spinal, genel anestezi). Bu konuda kadın doğum doktoru ve anne adayı haricinde bu işlemi uygulayacak anestezi doktorunun da görüşü alınarak beraberce karar verilir.
Uyurken çok derin rüyalar görebilirsiniz. Hem doğum hakkındaki endişeleriniz hem de anne olma düşüncesi size ağır gelebilir. Kendinizi rahatlatacak şeyler düşünerek uyumaya, hamilelik yogası gibi dinlendirici hareketleri kendinizi yormadan evde yapmaya yönelebilirsiniz.
Doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını bilmek pek mümkün değildir. Vücudunuz, doğumdan 1 ay kadar önce kendini bu olay için hazırlamaya başlar. Ancak bu sürecin farkında olmayabilirsiniz. Belirtiler doğum gününe yaklaştıkça kendini gösterir.