Ara Adet Kanaması Nedir?

Ara Adet Kanaması

Normal bir kadında adet kanaması ortalama 2 ila 7 gün arasında sürmektedir. Yedi günün üzerine çıkan ya da iki günün altına inen adet kanamaları normal bir durum değildir. Adet zamanı dışında oluşan kanamalara ise ara adet kanaması denmektedir ve bu kanamalar anormal olarak görülür. Adet döneminde yumurtalıklarda salgılanan progesteron hormonu ve östrojen, rahmin iç tabakası olan endometirum adı verilen bölgede kalınlaşmasına neden olur.

Ara Adet Kanaması Nedir?

Aşırı Adet Kanamasında Bilinmesi Gerekenler
Düzenli bir şekilde her ay adet döneminin on dördüncü gününde yumurtlama gerçekleşir. Fallop tüplerinden giren yumurta, sperm ile dölleneceği alana gider. Eğer yumurta içeride döllenmezse gebelik gerçekleşmez. Bu nedenle hormon seviyeleri düşer. Hormon seviyelerinin düşmesiyle birlikte herhangi bir gebelik için hazır hale gelmiş rahim iç tabakası belirli bir miktar kanla beraber vücuttan dışarı atılır. Adet dönemi, kanamanın başladığı ilk günden itibaren sayılmaya ve takip edilmeye başlanmalıdır. Kadınlar normalde 28 günde bir adet görmektedirler. Fakat bu süre azalabilir ya da arta da bilir. Bu durumda önemli olan adetlerin her ay aynı zamanlarda olmasıdır. Eğer kişide üç normal dönem ya da altı ay boyunca kanama gerçekleşmezse bu duruma amenore (hiç adet görmeme) denir.
Her zaman bu etmenlerin dikkat edilerek sağlanması gerekir. Kanamalar nasıl ya da neden meydana geldiği araştırılarak sonuçlarının araştırılması ve çeşitlerinin ne olduğu bilinmesi önemlidir. Çünkü buna göre bir tedavi yolu izlenmesi de sağlanacaktır.

Anormal Rahim Kanamaları Nelerdir?

  • Cinsel ilişkiden sonra gerçekleşen kanamalar,
  • Adet dönemleri dışında oluşan kanamalar,
  • Adet dönemi sırasında lekelenme,
  • Adet kanamalarının normale göre daha fazla veya uzun süreli olması.

Ara adet kanamaları veya anormal adet kanamaları kadınlarda her yaşta görülebilmektedir. Kişinin adet dönemlerinin anormal olduğu farklı dönemler vardır. Adetin ilk başladığı zamanlarda düzensiz olan adet kanamaları tamamen doğal sayılmaktadır. Ayrıca 35 yaşından sonra menopoz dönemi yaklaştığı için de düzensiz adet kanamaları görülebilmektedir ve doğaldır. Fakat bu durumlar haricinde sebebi bilinmeyen ara kanamalar meydana geliyor ise bu durum normal değildir. Aynı zamanda adetler düzensizse ve yoğun kanama oluyorsa kişinin kesinlikle bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Ara Adet Kanamalarına Yol Açan Faktörler

Her şeyde olduğu gibi ara adet kanamalarına sebep olabilecek birçok durum vardır. En önemli nokta yaş grubudur. Yaş, cinsel ilişki, sorunun ne kadar zamandır devam ettiği gibi faktörler kanamaların tedavisini daha kolay hale getirir. Fakat bu tür durumlara yol açabilecek faktörlerin öğrenilmesi tedavileri daha da kolaylaştırmaktadır. Ayrıca ara adet kanamalarına yol açabilecek bazı diğer sebepler ise şöyledir:

  • Yaşanmış düşük,
  • Hamilelik,
  • Dış gebelik,
  • Myomlar,
  • Rahim veya rahim ağzı iltihapları,
  • Doğum kontrol hapı, spiral vs,
  • Polipler,
  • Rahim kanseri,
  • Rahim ağzı kanseri,
  • Pıhtılaşma ile alakalı bazı bozukluklar,
  • Şeker hastalığı,
  • Tiroit,
  • Diğer kronik rahatsızlıklar.

Ara Adet Kanaması Tanısı Nasıl Konulur?

Öncelikle hastada kanamalara yol açan faktörlerin tespit edilmesi için hastanın sağlık geçmişine bakılmalıdır. Bu durum için ise sorulan sorulardan bazıları şöyledir:

  • Geçmişte kullanılan ilaçlar,
  • Geçmişteki veya şimdiki rahatsızlıkları,
  • Hastanın vücut ağırlığı,
  • Doğum kontrol hapı kullanılması,
  • Hastanın beslenme düzeni,
  • Stres düzeyi,
  • Egzersiz alışkanlıkları,
  • Geçirilmiş cinsel hastalıklar.

Bu aşamalarda doktor bunlarla beraber hastanın adet düzenlerini de soracaktır. Bundan ötürü her kadının adet olduğu andan itibaren kayıt altında tutması gerekmektedir. Bu muayene yapıldıktan sonra ise fiziki muayeneye geçilir. Son olarak ise kan sayımı yapılır. Eğer hastada gebelik var ise bunu gösterecek kan testleri yapılır.

Ara Adet Kanaması Teşhisi
Endometrial Biyopsi: Rahim içi bazı tıbbi aletler yardımı ile kazınır ve alınan örnek mikroskop altında incelenir.
Sonohisterografi: Katater vasıtası ile rahim içi yeterli sıvı ile doldurulur ve vajinal yoldan değerlendirilir.
Ultrason: Pelvik organlarının görüntüleri, ses dalgaları ile görüntülenir. Ultrason, hem vajinal yoldan hemde karın üzerinden yapılabilmektedir.
Histeroskopi: Bir çeşit teleskopla rahim ağzı ve vajen direkt olarak gözlemlenir.
Dilatasyon ve Küretaj: Rahim ağzı genişletilerek, rahim içini döşeyen endometrium yapısı kazınır ya da vakumlu yöntemle örnek alınarak incelenir. Yine alınan parça mikroskop yardımıyla incelenir.
Laparoskopi: Kasık bölgesinden karın içine ince bir teleskop yerleştirilir ve karın içi incelenir.

Ara Adet Kanaması Tedavisi
Öncelikle ara adet kanaması yaşayan hastanın sağlık geçmişinin incelenmesi ve bu duruma yol açan durumların tespit edilmesi gerekmektedir. Hastaya en uygun tedavinin bulunması için yaşı, gebelik isteyip istememesi ya da kanamanın yoğunluğu da bilinmelidir. Doktor, hastaya göre bu faktörleri de göz önünde bulundurarak doğru tedaviyi belirler. Bazı hastalarda sadece hormon tedavisini uygulamak yeterli olmaktadır. Bazı çeşitli durumlarda ise cerrahi yönteme başvurmak gerekebilmektedir. Hastaya ilaç tedavisi uygulandıktan sonra, işe yarayıp yaramadığı ancak birkaç adet döneminden sonra belli olmaktadır. Eğer hastada hamilelikten şüpheleniliyor ise tedaviye başlamadan önce gerekli testlerin yapılması lazımdır.

Hormon Takviyeleri
Genellikle adetlerin düzenli olmaması ya da ara adet kanaması yaşanması durumunda doğum kontrol hapları önerilir. Doğum kontrol hapları, adet düzensizliklerine iyi gelmektedir. Aynı zamanda doğum kontrol hapları rahim içi kalınlaşmasını da engeller. Bu tarz hormonlarda etkili sonuçlara ulaşabilmek için uzun süreli kullanım gerekmektedir. Kullanılmaya başlandıktan sonraki ilk haftalar ara kanamalar devam etse de ilerleyen haftalarda azalmalar görülür.

Diğer İlaç Tedavileri
Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ara adet kanamalarını kontrol altına almakta işe yarar. Bunun yanında ayrıca adet sancısının da azalmasını sağlar. Diğer tedavi ise pıhtılaşmayı kontrol altına almaktır ve ara adet kanamaları ile birlikte enfeksiyon da var ise antibiyotik kullanılması gerekebilir.

Cerrahi Tedavi Yöntemleri
Ara adet kanaması gören hastaların birçoğunda kanamaların nedeni myom ve polip gibi iyi huylu kanamalardır. Fakat bu yapıların çıkartılabilmesi için cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulur. Bu tarz işlemler genelde histereskopi ile uygulansa da bazı durumlarda açık yöntemle ameliyat da yapılması gerekebilmektedir.

Ara adet kanamasında sıkça uygulanan bir diğer yöntem ise endometrial ablasyon’dur. Lazer, ısı, elektrik veya dondurma yollarından herhangi birisi ile rahim içi kazınır. Bu tedavi yönteminde genellikle kanama kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılır. Yalnızca tedaviden önce kesinlikle endometrial biyopsi alınması gerekmektedir. Fakat önemli bir noktadır ki, hasta bu işlemden sonra gebe kalamamaktadır.

Rahmin alınması da bir çözüm olabilmektedir ve bu işleme histerektomi denir. Ara adet kanamaları ve anormal kanamalarda bu tedavi yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat bu tedavi yönteminden önce, hastanın tedaviden sonra gebe kalamayacağı kesinlikle bilgilendirilmelidir. Bu yöntem ise genelde bir daha çocuk yapmak istemeyen kadınlarda uygulanmaktadır.

Ara Adet Kanaması Yaşayan Kadınların Bilmesi Gerekenler
Eğer adet kanamalarınız düzensiz veya normalde olduğundan fazla ya da ara adet kanamaları sizde görülüyor ise kesinlikle bir uzman doktorla konuşmanız gerekmektedir. Uzman bir doktora gidilmeden ve doğru bir tedavi yöntemi uygulanmadan bu durum kendiliğinden geçmez. Bu nedenle bir uzman tarafından kontrol edilerek doğru tedavi uygulanmalıdır. Fakat bazı durumlarda birçok tedavi ve işleme karşı olumlu sonuçlar alınamamaktadır. Bu durumda farklı tedavi yöntemlerine başvurulmasında fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.