Hamileliğin 3. Haftası

Bebeğiniz bu haftada ilk mücadelesini veriyor ancak bunun o bile farkında değil.

Hamilelikte üçüncü haftada döllenme gerçekleşiyor ve anne adaylarında ender görülse de koku alma, tat beğenmeme gibi hassasiyetler görülmektedir. Erken gebelik belirtileri görünen anne adayları bu haftada günlük spor faaliyetlerine ve beslenme alışkanlıklarında sebze, tahıl gibi besinlere önem vermeye devam etmelidirler.

Hamileliğin üçüncü haftası anne adayları için her ne kadar bir bebeğin varlığını fark etmese bile oldukça önemli bir haftadır. Çünkü bu hafta içerisinde bebeğin yaşama ilk tutunmaya çalıştığı zamandır. Yani tıbbi olarak döllenmenin gerçekleştiği an bu andır. Eğer planlanmış bir gebelik geçiriyorsanız bu hafta içerisinde yapılacak olan testlerle hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz. Fakat erken dönem olduğundan dolayı yapılış olan test sonuçları yüzde yüz doğru sonuç vermediği gibi yanıltıcı olabilirler. Hamileliğin üçüncü haftasında bebeğin kilo ve boyundan söz etmek mümkün bile değildir.

Hamileliğin Üçüncü Haftasında Annede Görülen Değişimler
Hamileliğin üçüncü haftasında annede gözle görülen bir değişim söz konusu değildir. Çünkü bu hafta içerisinde birçok anne adayları hamileliğin farkında bile değildir. Bazı kadınlarda hamilelik dönemlerinde bu hafta içerisinde erken belirtiler ortaya çıkar. Bazı bayanlarda hamileliğin üçüncü haftasında koku alma duyusunda hassasiyet, mide bulantısı ve kusma görüldüğü gibi normal olan zamandan daha sık idrara çıkma durumu gözlemlenirken bazı bayanlarda ise hiçbir farklılık gözlemlenmemektedir. Hamileliğin bu haftasında bazı anne adaylarında ara kanama yaşanabilir. Bu durum bebeğin rahme yerleşmeye çalışırken bazı enzimleri salgılamasından kaynaklanmaktadır.

Hamileliğin Üçüncü Haftasında Beslenme
Folik ait alımı bebek sağlığı ve sağlıklı bir gebelik için oldukça önemlidir. Hamile kalmaya karar vermeden önce mutlaka günde 400 mg. Folik ait alınmalıdır. Bunun yanı sıra hamileliğin üçüncü haftasında beslenme açısından kalsiyum, vitamin ve mineral alımı oldukça faydalıdır. Bunun için yeşil yapraklı sebzelere, baklagillere, omega kaynağı olan balık, süt ve süt ürünlerine, yumurta gibi birçok faydalı ürünleri asla sofranızdan kaldırmayın.

Hamileliğin Üçüncü Haftasında Spor
Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik için düzenli olarak spor yapmaları onlar için fayda sağlayacaktır. Günde sadece 15 dakika yapılacak olan spor hem bebeğe iyi gelmekte hem de anneyi psikolojik olarak rahatlatmaktadır. Hamilelikte mutlaka bir uzman gözetimi altında spor yapmak için bir spor salonuna yazılmalıdır. Aşırı derecede kendinizi yoracak şekilde yapılacak olan spor bebeğe zarar vermektedir. Diğer haftalarda ne kadar önemli ise hamileliğin üçüncü haftasında spor bir o kadar önem taşımaktadır.

Hamileliğin Üçüncü Haftasında Cinsel Yaşam
Bu hafta içerisinde bazı anne adayları bir bebek sahibi olabileceklerini öğrenmesi ile birlikte dışarıdan gelecek olan her türlü müdahalenin bebeğe zarar vereceği düşüncesine kapılarak cinsel yaşamdan uzaklaşırlar. Hamileliğin üçüncü haftasında cinsel yaşam vücut ve nefes kokularına kadar hassas olmakla birlikte birçok anne adayını tiksindirmektedir.

3 yorum

  • elif dedi ki:

    Hamilelikte ilk 3 hafta, bebeğin henüz rahimde oluşmadığı süreyi kapsar. Bebek dördüncü haftada rahimde yerleşmeye başlar ve böylece hamileliğin de başlangıcına adım atılmış olur. Hamilelikte 3.Haftanın büyük bir önemi vardır. O da spermin rahime doğru yol almaya başladığı bir süreçtir. Biliyorsunuz ki bir hamileliğin gerçekleşebilmesi için, sperm ile yumurtanın birleşmesi yani yumurtanın spermle karşılaşması gerekmektedir. Yumurta hücresine girebilen bir sperm tanesi, sizin bebeğinize kırk haftalık bir süreç içerisinde dönüşmüş olacaktır. İşte o ilk yola çıkış hamileliğin üçüncü haftasına denk gelmektedir.

  • elif dedi ki:

    Kadının yumurta hücresi, yumurtalıkta gelişmiş olan folikülün çatlaması ile meydana gelir. Yumurta hücresiyle aynı yönde bulunan fallop tüpünün saçakları tarafından hücre içeriye alınır ve böylece bu hücre, tüpün iç boşluğuna ilerlemeye başlar. İlişki sonrasında kadının yumurta hücresinin etrafı yüzlerce sayıda sperm ile sarılır. Anca bu savaşı sadece tek bir sperm kazanır (ikiz durumu hariç). Tüpün içine giren yumurta hücresi, rahimin içerisine doğru ilerler ve bu noktada kendisini bekleyen sperm hücreleri ile karşılaşır. Buradan sonrasında ise, o en kritik an yaşanır. Sperm hücreleri içerisindeki en güçlü olanı, yumurta hücresince içine doğru alınır ve alınmasıyla birlikte yumurta hücresi diğer başka bir hücrenin içeriye girmesini engelleyecek şekilde kapanır. Artık bebeğiniz ilk adımını atmış durumdadır.

  • EYMEN dedi ki:

    Kurtaj olali 3 ay oldu tekrar bu hamileligimde aynisini yasarmiyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.