Düzenli adet gören bayanlar, geçen hafta adet görmemeleri yüzünden yaptıkları testlerde veya jinekolojik muayeneler sonucunda hamile olduklarını öğrendiler. Bu haftadan sonra alkol ve sigara gibi maddeler gebelik boyunca tüketilmemelidir. Artık bir bebeğiniz var bu dönemde ona karşı sorumluluklarınızı yerine getirmeye başlamalısınız. Birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından gebeliğinizin takip süreci başlaması ile telefonlar alabilirsiniz. Korkmayın periyodik 4 izlemden birisi için aranıyorsunuz. Anne adayının hastalık özgeçmişinde düşük veya ölü doğum gibi tehlikeler yoksa bu haftalar cinsel ilişki için de halen uygun olan haftalardır.
Hamileliğin beşinci haftası artık net bir şekilde anne baba olacağınızı öğrendiğiniz dönemdir. Eğer bir doktora görülmemiş iseniz mutlaka bu hafta içerisinde randevu alıp muayene olmanızda fayda vardır. Doktor ultrason ile muayene yaptığında keseyi görür fakat kalp atışlarını küçük olduğu için görememektedir. Embriyo bu hafta içerisinde baş ve kuyruk kısmı görülür ve ortalama 5-2 mm boyutlarındadır. Bir elma çekirdeği büyüklüğünde olan bebeğinizin bu haftada mide ve bağırsak sistemi, omuriliği, kalbi, beyni, kan ve kan damarları her ne kadar ultrasonla görülmese bile şekillenmeye başladı.
Hamileliğin Beşinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Hamileliğin bu haftalarında bazı anne adaylarında mide bulantısı ile kusmadan dolayı iştahsızlık ve kilo kaybı gerçekleşir. Anne adayları bu hafta özellikle sabahları kendilerini aşırı şekilde yorgun hissedebilir. Ayrıca ağızda metalik bir tat olması anne adaylarının iştahını biraz da olsa azaltmaktadır. Bu hafta da annede herhangi bir kilo alımı söz konusu olamaz. Yine bu hafta içerisinde annede göğüs uçlarında hassasiyet ve koyulaşma başlanır. Hamileliğin beşinci haftasında annede görülen değişimler dışarıdan fark edilecek kadar fazla değildir.
Hamileliğin Beşinci Haftasında Beslenme
Annenin kullanmış olduğu kötü alışkanlıklar ve yanlış beslenme gelişmeye çalışan embriyo için bir risk taşımaktadır. Bu dönemde ve ilerleyen dönemlerde annenin alkol ve sigara kullanması ileriki yaşamda çocuk için zekâ geriliğine neden olur. Hamileliğin beşinci haftasında beslenme alışkanlıklarına dikkat eden annelerin hem hamilelikleri rahat geçmekte hem de bebek sağlıklı bir şekilde gelişmektedir. Hamilelikte alınan kalsiyum, magnezyum bebek sağlığı açısında büyük önem taşımaktadır. Hamilelik döneminde kesinlikle çiğ et tüketilmemelidir. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketmek zararlıdır. Ama eğer çok canınız istiyorsa mutlaka iyi pişirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Hamileliğin Beşinci Haftasında Spor
Hamileliğin beşinci haftasında spor o kadar önemsiz gibi görülse de bu haftadan itibaren düzenli bir şekilde yapıldığında annenin sağlıklı bir şekilde kilo almasına neden olur. Hareketsiz kalan anneler ilerleyen haftalarda aşırı kilo alarak hareket etme ve nefes alma güçlüğü çekerler. Hamilelik döneminde dikkatli olunmak kaydı ile düzenli bir şekilde yapılan spor sayesinde daha rahat hamilelik dönemi geçirirsiniz.
Hamileliğin Beşinci Haftasında Cinsel Yaşam
Eğer herhangi bir sebebi belli olamayan düşük riski ile yasaklanan cinsel ilişki durumu yok ise hamileliğin beşinci haftasında cinsel yaşam kısıtlanmadan devam edilebilir. Normal olan gebelik sürecinde son dört haftaya kadar cinsel bir kısıtlama söz konusu değildir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Hamileliğinizin 5. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler? Bebeğiniz artık bir susam tanesi kadar Rahminizdeki embriyo, büyük bir süratle büyüyor. Bu zamanda bebeğiniz yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde ve insandan çok minicik bir kurbağa yavrusuna benzer. Şu an vücudu üç tabakadan oluşuyor – ektoderm (iç deri), mezoderm (orta deri), endoderm (dış deri) – bunlar sonraları organ ve dokuların formlarını oluşturacaklar. Bebeğinizin beyin, omurilik, omurga ve sinirlerinin filizleneceği Nöral Tüp (Sinir Yolu), ektoderm denilen en üst tabakada gelişmeye başlar. Bu tabaka aynı zamanda onun deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin gelişimini sağlar. Kalp ve dolaşım sistemi, orta tabaka yani mezodermde şekillenmeye başlar
(Hatta bu hafta bebeğinizin minik kalbi haznelere bölünmeye, atmaya ve kan pompalamaya başlıyor.) Mezoderm aynı zamanda bebeğinizin kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokularını da şekillendirir. Üçüncü tabaka yani endoderm ise, bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organlarını şekillendirir. Bu sırada, bebeğe gıda ve oksijen sağlayan plasenta ve göbek bağı ise, görevini yapmaya devam eder.