Gebelik Döneminde Faranjit ve Tedavisi

Gebelik döneminde faranjit daha risklidir

Gebelikte anne adaylarının faranjite yakalanma riski daha yüksektir. Bu yüzden daha dikkatli olunmalı ve gereken önlemler alınmalıdır. Bu dönemde faranjit tedavisi de anne ve bebek açısından daha zorludur. Önemli olan gebelikte faranjit rahatsızlığından uzak kalmaktır. Çünkü faranjit tedavisinde kullanılan antibiyotikler, ağrı kesici gibi ilaçlar gebe kadınlar için uygun olmayabilir. Bu konuda alınabilecek en önemli tedbir bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Bunun yolu da düzenli ve iyi beslenmeden geçmektedir. Gebelikte faranjite karşı önlem almak, faranjit tedavisinden daha kolaydır.

Gebelik Döneminde Faranjit ve Tedavisi

Faranjit herkes için riskli bir rahatsızlıktır. Yani sadece gebelik döneminde değil, her zaman etkili olabilir. Fakat gebelik süreci hem anne, hem de bebek açısından özel bir dönemdir. Bu yüzden gebelik döneminde faranjit daha riskli bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Gebelikte faranjit için ilaç kullanımı ve bitkisel tedavilerde riskli olduğundan dolayı, tedavide zorlu bir süreç yaşanıyor. Çünkü anne adayları hem tedavi edici ilaçları kullanamıyor, hem de tavsiye edilen her bitkisel kürü uygulamaları bebek açısından zararlı olabiliyor. Bunlar için anne adaylarının mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.

Faranjit rahatsızlığı burun ve ağız boşluğunun arkasındaki kısmın iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlık ilerledikçe başka bölgeleri de etkileyebilir ve ciddi bir iltihaplanmaya yol açabilir. Bu yüzden gebelikte faranjit teşhisi yapıldığı andan itibaren nasıl tedavi edilmesi konusunda bir uzmandan yardım alınmalıdır. Bu sadece gebe kadınlar için değil, herkes için geçerlidir. Faranjit nedeni virüsler, mantarlar, bakteriler ya da alerjik tepkimeler olabilir. Ancak bunların vücudu etkilemesinin de en önemli temel nedeni bağışıklık sisteminin zayıflamış olmasıdır. Bu yüzden gebelikte beslenmeye dikkat edilmemesi, yaşam düzeninin sağlıklı olmaması gibi etkenler anne adaylarını faranjit rahatsızlığına karşı riskli duruma getirebilir. Öncelikle gebelik döneminde faranjit tedavisi için, bu etkenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekir.

Gebelik döneminde faranjit belirtileri

Gebelikte yaygın faranjit belirtileri arasında baş ve boğazda ağrı, geniz akıntısı, öksürük, kas ve eklem ağrıları, uykusuzluk, iştahsızlık, ateş sayılabilir. Ancak bu belirtilerin hepsinin birlikte olması gerekmez. Bu nedenle anne adayları bu belirtilerden rahatsız oluyorsa, bir doktora giderek gereken teşhisin konması için yardımcı olmalıdır. Çünkü bu belirtilerin nedeni başka bir solunum yolu rahatsızlığı da olabilir.

Gebelikte faranjit nasıl önlenir

Gebelikte faranjit tedavisinden ziyade bunu önlemenin yollarını iyi bilmek gerekir. Çünkü tedavide anne ve bebek için sakıncalı olabilecek sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle anne adaylarının bu süreçte öncelikle iyi beslenerek bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları gerekir. Günlük yaşamda stresten uzak kalmaları, spor yapmak için zaman ayırmaları ve düzenli uyumaları önerilir. Bu önlemler bağışıklık sistemini destekleyerek, faranjit rahatsızlığından korunmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra hastalardan uzak durmak, nemli ya da kuru ortamlarda bulunmamak gibi önlemlerde faranjiti önlemeye yardımcı olacaktır.

Ayrıca gebelik döneminde dişlerin her gün en az iki defa fırçalanması, yeterince su içilmesi, boğaz ve ağız bölgesinde bakterilerin beslenmesine neden olan şekerli besinlerin tüketilmemesi de faranjitten korunmaya yardımcı olabilir. Faranjite neden olan etkenler, ilk aşamada ağızdan girerek etkili olduğu için ağız temizliği çok önemlidir. Buna dikkat edilmediği takdirde ağız bakterilerin çoğalmasına uygun bir ortam haline gelebilir.

Gebelikte faranjit ve tedavisi

Faranjit tedavisinde genellikle ağız gargarası, antibiyotik, ağrı kesici, ağız spreyi kullanılır. Fakat gebelik döneminde bu ilaçların kullanımı kadınlar için uygun değildir. Gebe kadınlara duruma göre, doktor önerisiyle ilaç reçete edilebilir. Ancak bu kişiye özel verilir. Her gebe kadın için uygun olmaz. Bu nedenle gebe kadınların faranjit için başkalarından duyduğu ilaçları kullanmamaları gerekir.

Doktor tarafından anne adayının gebelik haftasına, bebeğin durumuna ve anne adayının genel sağlık durumuna göre bir değerlendirme yapılmalı ve hastaya uygun ilacın, uygun dozda verilmesi sağlanmalıdır. Bilinçsiz kullanılan antibiyotikler herkeste olduğu gibi gebe kadınlarda da anne ve bebek için çok zararlı olabilir.

Gebelik döneminde faranjit tedavisinde kullanılan antibiyotiklerden sonra, bağırsaklardaki bulunan yararlı bakterilerin bir kısmı da yok olacaktır. Bu nedenle tedavinin ardından prebiyotik yoğurt ve kefir gibi yiyecekler beslenmeye dahil edilmelidir. Bu sayede faydalı bakteriler yeniden etkisini arttırır.

1 Yorum

  • Dilara Kestaneci dedi ki:

    Kızlar hamileyken kendinize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bir arkadaşım hamileyken birkaç kez alkol aldı, soğuk içecekler içiyordu. Kaç kere hasta olduğuna şahit oldum. Çocuğu kalp hastası olarak doğdu. Siz siz olun kendinizi kollayın. Eğer kollayamayacaksanız da bu sorumluluğu almayın. Sırf siz istiyorsunuz diye dünyaya bir canlı getirme hakkınız yok….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.