Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalı?
Horlama Neden Tedavi Edilmelidir?
Horlama, horlayanın kendisi için birçok sağlık riski oluşturduğu gibi, horlayanla aynı odayı paylaşan kişiyi de etkiler. Bu nedenle horlama bir an önce tedavi edilmelidir. Ara sıra horlama endişe kaynağı değildir, ancak bu, yüksek sesli olduğunda ve kronik hale geldiğinde komplikasyonlara yol açabilir.
Horlama, uyurken rahatsız edici sesler çıkardığımız, yüksek sesli nefes alma olarak tanımlanır. Erkeklerin horlamadan muzdarip olma olasılığı kadınlardan daha fazladır. İstatistikler, erkeklerin yüzde 40’ının, kadınların ise yüzde 24’ünün düzenli olarak horladığını göstermektedir.
Horlama birçok nedenden dolayı olabilir, ancak havanın solunum yollarından düzgün veya eşit bir şekilde akamadığı durumlarda ortaya çıkar. Hava, dar hava kanallarından uygun şekilde aktığında, dokunun titreşmesine ve gürültülü solunuma neden olur.
Horlamanın altında her zaman bir neden vardır. Ancak horlama, horlayanın yanında uyuyan kişiyi, genellikle horlayanın kendisinden daha fazla rahatsız eder ve etkiler, çünkü genellikle horlayan horladığının farkında değildir. İstatistiklere göre, horlayan birinin yanında uyuyan insanların yüzde 40’ı uyku kalitelerinin ve ruh hallerinin ciddi şekilde bozulduğunu dile getirmiştir.
Bununla birlikte, horlama, solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle solunumun geçici olarak birkaç saniye kesintiye uğradığı, uyku apnesi olarak bilinen daha ciddi bir soruna dönüşebilir. Bu sadece uyku yoksunluğuna yol açmakla kalmaz, aynı zamanda aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık riski taşımanıza neden olur:
Horlama, horlayanın kendisi için birçok sağlık riski oluşturduğu gibi, horlayanla aynı odayı paylaşan kişiyi de etkiler. Bu nedenle horlama bir an önce tedavi edilmelidir. Ara sıra horlama endişe kaynağı değildir, ancak bu, yüksek sesli olduğunda ve kronik hale geldiğinde komplikasyonlara yol açabilir.
Tedavi genellikle hava yolu daralmasının veya kolay hava akışını engelleyen tıkanıklığın nedenine bağlıdır ve genellikle tedavide ilk adım
Şimdi bu cerrahi olmayan yöntemlerden bazılarına değineceğiz ve sizin için burun bantlarını ve horlama protezini karşılaştıracağız.
Burun bantları, burun içindeki hava akışını iyileştirmek için burun deliğini veya burun geçişini açarak çalışır.
İki tip burun bandı vardır: Burun deliklerini veya burun geçişini dışarıdan açanlar ve burun deliklerini içeriden genişletenler.
Dış bantlar genellikle sertleştirilmiş bir yara bandı gibi burnun dış yüzeyine yapıştırıcı ile uygulanan sert bir şeritten oluşur.
Burun deliklerini içeriden genişleten bantlar ise, burun deliklerini ve burnun kenarlarını çekerek, içeride daha fazla yer açmak için sivri uçlu bir çadırın kenarlarını kaldırmaya benzer şekilde çalışır. Bu, burnunuzdan nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir ve horlamayı azaltabilir.
Bu bantlar, horlayanların uyku sırasında solunumlarını etkileyen uyku apnesi gibi başka bir durum yoksa iyi bir sonuç verebilir.
Burun bantlarının horlama üzerinde bir etkisi olsa da, uyku apnesini tedavi edemezler. Uyku apnesi semptomları azaltmak için burun bantlarının kullanılması, tedavinin etkinliği konusunda yanlış bir güven duygusu verebilir.
Hem uyku apnesi hem de horlama tedavisinde kullanılan horlama protezi, uyku sırasında hava yolunun açık kalmasına yardımcı olur. Alt çenenizi öne doğru iterek hava yolunuzun daha fazla açılmasını sağlar ve titreşim (horlama) veya tıkanma riski minimuma indirir.
Horlama protezi aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantaj sağlar:
Yukarıdaki semptomların son bulması veya azalması için horlama protezinin kişiye özel yapılması gerekir.
Neden mi?
Çünkü her insanın ağız ve çene yapısı farklıdır. Bu da horlama protezinin kişiye özel yapılması gerektiği anlamına gelir.
Piyasada herkese uygun olduğu söylenen horlama protezleri daha ucuz olabilir, ancak bir işinize yaramazlar ve horlama ile ilgili herhangi bir sorununuzu çözmezler. Protezi uzun süre kullanabileceğiniz için doktorunuz tarafından size özel hazırlanması gerekir. Bu, horlama protezin daha iyi çalışmasını sağlayarak herhangi bir yan etkiye uğramamanıza yardımcı olur. Cihaz takıldıktan sonra da, diş hekiminiz tarafından sürecin takip edilmesi gerekir.
Uyku apneniz veya horlama ile ilgili şikayetleriniz varsa, yaptığınız araştırmalar sonucu horlama tedavisinde kullanılan birçok yöntem olduğunu görmüşsünüzdür. Fakat bu yöntemlerden en etkilisini ve başarı oranı en yüksek olanı arıyorsanız, horlama protezinde başarı oranı yüzde 90-95’e kadar ulaşır. Horlama protezi kullanıldığı andan itibaren horlamada ciddi bir azalma görülür. Bu sayede siz de horlama ve uyku apnesi sorununuzun önüne geçebilirsiniz.
Dr. Tuğrul Saygı 17 yıllık tecrübesi ve ağız ve çene yapınıza özel hazırlayacağı horlama protezi ile uyku apnesi ve horlama sorununuza kesin çözüm üretir. Özellikle ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyat sonrası aynı sorunlarla karşılaşacağını düşünenler, cerrahi müdahale gerektirmeyen bu ekonomik yöntem ile horlamaya veda edebilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.