Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliğine neden olan etkenleri öğrenerek buna önlem almanız mümkün!

Adet düzensizliği çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Düzensiz adet gören kadınların öncelikle mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olmaları gerekmektedir. Adet düzensizliğine neden olan faktörün teşhis edilmesiyle birlikte kişinin tedavisi sağlanarak bu problemden kurtulması mümkün olmaktadır. Makalemizin devamını okuyarak adet düzensizliğine neden olan faktörler hakkında detaylı bilgi almanız mümkün.

Yıl boyunca normal olarak 11 ya da 13 kez adet döneminde geçen kadınlarda bazen adet düzensizliği konusunda kaygılar yaşanabilmektedir. Adet görmeye başladıktan sonraki ilk yıllar içinde düzensizlik gösterebilmektedir. Adet dönemlerinin normal olarak seyretmesi için, adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi gerekecektir.

Nedenleri

Adet düzensizliği gören kadınlar için aşağıda detaylı olarak açıklama yapmış olacağız. Bu durumdan önce farklı hastalıkların da adet düzensizliğine neden olabileceği söylenebilir. Sık yaşanan adet düzensizliklerinde tanının konulması ve tedavinin gerçekleşebilmesi için doktora görünmeniz şart olacaktır.

Hastalıklar dışında adet düzensizliğine neden olan ‘amenore’ adı verilen bir rahatsızlık görülebilir. Genellikle hamile olmayan ve menopoza girmeyen kadınlarda 90 günden fazla yaşanan adet göremem durumu normal kabul edilmemektedir. Bu iki nedenin dışında açıklamalı olarak adet düzensizliğinin nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

Doğum Kontrol Hapları: Bu hapların çoğu östrojen ve progestin hormonlarının kombinasyonlarını içermektedir. Doğum kontrol hapları yumurtalıkların yumurta bırakmasına engel olacağı için hamileliği de önlemektedir. Bu hapları kullanmak ya da kullandıktan sonra bırakmak adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Bu düzenin yeniden sağlanması, hapın kullanımını bıraktıktan 6 ay sonra başlayabilmektedir.

Endometriozis: Rahmi tamamıyla kaplayan ve her ay adet akıntısı ile beraber bu doku, rahim dışında büyümeye başladığında görülebilmektedir. Bu doku rektum ve rahim arasındaki bölge, fallop tüpleri, bağırsak ve farklı organlarda büyüyebilmektedir. Bu rahatsızlığın sonucunda vajinal bölgede yaşanılacak koku, karın alt bölgesinde ağrı, kusma, ishal, ağrı ve vajinal akıntılar da görülebilmektedir.

Stres: Kilo dengesinin bozulması, düşük kalorili diyet programlarının tercih edilmesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar stresi tetikler ve adet düzensizliğine sebep olabilir.

İltihaplı Pelvik Hastalığı: Kadınların üreme sistemini etkileyen ve bakteriyel bir enfeksiyon olan pelvik hastalığı cinsel temas yoluyla yayılabilmektedir. Doğum, kürtaj ve düşük operasyonları sırasında üreme organlarına da bulaşabilmektedir. İltihaplı pelvik hastalığının belirtileri arasında ağrı, bulantı, vajinal akıntılar ve adet düzensizlikleri görülebilmektedir.

Polikistik Yumurtalık: bu sendromda normalinden fazla androjen üretimi sağlanır. Buna bağlı olarak da içi sıvı dolu keseler yani kistler oluşabilmektedir.

Peramatüre Yumurtalık Yetmezliği: Kadınlarda genellikle 40 yaş altında görülmektedir. Yumurtalığın işlevlerini tam olarak yerine getiremediği durumlarda adet kanaması düzensizleşir ya da hiç görülmeyebilir. Kemoterapi ya da radyasyon terapisi sebebiyle de oluşabilmektedir.

Adet Gecikmesine Neden Olan Diğer Faktörler

Ameliyat ve narkoz gibi durumlar adet döneminde birkaç günlük gecikmelere neden olabilir. Uzun bir süre gecikmeye neden olmayacağı gibi sadece hormonların kısa süreli etkilenmesinden dolayı gecikmeler yaşanabilir. Fakat ameliyatın stresinden kaynaklı olarak 1-2 ay adet gecikmesi yaşanıldığı da görülebilmektedir.

Bunun yanında anormal adet gecikmesi sayılan bir takım nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Bunlar;

  • 21 günden kısa ya da 35 günden fazla aralıklarla yaşanan adet dönemleri,
  • Adet kanamasının hafif ya da fazla olması,
  • 1 haftadan uzun süren adet dönemiyle beraber, kusma ya da ağrılı adetler,
  • İlişki sonrası kanama meydana gelmesi,
  • Menopoz sonrasında oluşan kanamalar,
  • Arka arkaya 3 kez adet görememe gibi durumlar olarak sıralanabilmektedir.
  • Adet düzensizliğini belirlemek için bazı metotlar uygulanabilmektedir. Bu faktörler;
  • Adet döneminizin başlangıç ve bitiş tarihlerini not alabilir,
  • Adet döneminde yaşadığınız farklı durumları belirleyebilir,
  • Adet dönemleri arasında ya da yaşayacağınız cinsel ilişki sonrasında kanama olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bu faktörlerin tamamı adet dönemlerinin gecikmesini ve adet düzensizliğini etkileyebilmektedir. Gözlemlenen farklı durumlarda doktora başvurabilir ve uzman tavsiyelerinden yararlanarak tedbir alabilirsiniz.

7 yorum

  • serra yılmaz dedi ki:

    3 yıldır evliyim ve internette hep çocuk fotoğraflarına bakıyorum.O kadar çocuk sahibi olmak istiyorum ki anlatamam.Benim adetlerim genelde geç olur.Ara ara kusma,baş dönmesi gibi şeyler yaşıyorum ama hala testte olumlu bir sonuç alamadım.Sizce hamilelik belirtilerini neden görüyorum ben bunun başka bir konu ile mi alakası var yoksa?

  • macide körükçü dedi ki:

    Adet dönemimin üzerinden 8 gün geçti buna rağmen damla damla siyah-kahverengi arası bir akıntı oluyor sürekli.Doktora gittim.Büyük bir problem görünmüyor dedi sağlık ile ilgili ciddi bir sorunum yokmuş,dediğine göre.Ben hamile miyim acaba? Test mi yapmalıyım kararsız kaldım.Bana bir yol gösterin cevabınızı bekliyorum.

  • selda körükçü dedi ki:

    İyi günler.Benim adet günüme girmedim.Belim çok şiddetli bir biçimde ağrıyor.Kaeın ağrıları da çekmekteyim.Hamile olduğumu düşünmüyorum çünkü son zamanlarda öyle bir ilişki yaşamadım.Arkadaşlarım ciddi ybir hastalık olabileceğini söylüyorlar.Sizce ne yapmalıyım.Bu durumun sebebi ne olabilir?

  • sibel ş. dedi ki:

    Uzun zamandır ağrı ve kusma sorunları yaşıyorum.Bu sabah adet oldum test falan da yaptım gerçi ama test negatif çıktı.Hamilelik bekliyorum çocuk istiyorum.Sorun nerede acaba test mi yanlış çıktı anlamıyorum.Çocuk sahibi olmanın mutluluğunu yaşamak istiyorum yoksa ben kısırmıyım ya sizden cevap bekliyorum.

  • berire s. dedi ki:

    Adet görmem gereken zamanda adet görmedim kanama var ama öncekileri gibi değil.Rengi biraz daha değişik bir renk.Nasıl anlatsam bilemedim ama biraz daha açık sıvı bir rengi var.Sizce bu durum geçici bir durum mu llk defa başıma geldi.Biraz heyecan yaptım ben.Ne yapmalıyım şimdi sizce?

  • sesli nerede dedi ki:

    Bu önemli bilgiyi paylaştığın için teşekkür ederim hocam eline sağlık

  • Neslihan dedi ki:

    Merhaba ben 3 gun boyunca cendra 25 mg olan bi uyku ilaci kullandim bu ilaci almadan once adetim duzgun du 37 yasindayim ve hic sasmadi duzeni asla bu ilac prolaktin degerini de yukselltigini ve duzensizligi de yaziyodu kagitta asiri yan etkili bi ilac 2 gun ictikten sonra uykum duzeldi fakat adetimi duzenini bozdu 6 gun gecti hamilelik kan testi temiz cikti hamile degilm kistim yok simdi dr tarlusal vardi kullanmak istemiyorum guvemiyorum doktorlara artik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.