6 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizi sadece anne sütüyle besliyorsunuz değil mi?

Gelişim sürecinin sağlıklı devam etmesi, ek gıdalardan oluşma ihtimali olan sorunların önüne geçmek için bu ayda da yeterli ise anne sütünden vazgeçmemek gerekmektedir. Bu dönemden sonra bebeğinizle yemek masasında dahi oturabileceğiniz bir periyot başlamıştır. Onları her hareketinizde yanınızda tutmanız bebeğinizin kendine değer verildiğini hissetmesine sebep olacaktır.

Bu aydan itibaren kendi başına oturma konusunda sizlere sinyal veren bebeğiniz desteklerden sıkılmışa benziyor. Beşinci ayda ayna karşısında kendine gülümseyen bebeğiniz artık aynadaki görüntüsüne kendi dilince bir şeyler anlatmaya dahi başlamıştır. Artık aile bireyleri ve akrabaların yanında komşuları ve tanımadığı insanları dahi ayırmaya başlamıştır. Duyguları ve becerileri yetişilmeyecek bir hızda devam ediyor! Artık bir nesneyi tutmak için nesnenin büyüklüğüne göre parmağını nasıl kullanacağı konusunda kombinasyonlar dahi üretebilmektedir. Ellerini her alanda kullanması ellerinin dikkatini cezbetmesine sebep olduğundan iki elini birbirine vurarak selse çıkarmaktadır.
Tam olarak hangi elini birincil olarak kullanacağı (sağlaklık veya solaklık) kavramları iki üç yaşında belli oluyor olsa da bu aylardan itibaren hangi elini kullanacağı ile ilgili fikir verebilmektedir.

Ek Gıdaya Başlangıç
Bu tarihlerde anne sütü için zorunlu kılınan dönem bitmiştir. Yine belirtmekte fayda buluyoruz ki; bundan sonra da mümkün olduğunca anne sütü ile devam etmek gelişim sürecini olumlu etkileyecek bir kavramdır. Bebeğinizin beslenmesinde ek gıdaya başlamanızdan sonra onu sadece püre vb. yiyeceklerle değil sıvı içeriği olan besinlerle de beslemeye çalışmanızdır. Hafif sulu ve püremsi yapıya sahip besinler çene yapısının güçlenmesine de etki sağlayacaktır. Bebeğinizin ek gıdaları sürekli reddetmesi ek gıda başlangıcı için doğru dönemde olduğumuza işarettir. Anneler kusura bakmayın bir süre daha göğüs pedi kullanmaya devam etmelisiniz.

Ek gıda bebeğimiz tarafından kabul gördüyse biberon kullanımına da başlamanın zamanı gelmiştir.

O gördüğümüz bir diş mi?
Evet, aylardır beklediğimiz elini ağzından çıkarmamasına sebep olan dişlerden bir iki tanesi baş göstermeye başladı bile.
Her dönemde olduğu gibi bebeğinizle bu ayda da sıkı muhabbetlere girmelisiniz. Hatta ona yaptığı ufak tefek haylazlıklardan rahatsız olduğunuzu dahi sakin bir ses tonuyla ve gülümseyerek belirtebilirsiniz. Bu dönemlerde bebeğiniz konuşmaya meraklı ise ilk söyleyeceği kelime “baba” olabilir. Bu kelime tek çene hareketinin tekerrürü ile söylendiğinden “anne” kelimesinden daha kolaydır.

6 Aylık bebek Gelişimi Nasıl Desteklenmelidir?
Artık yürüme eğilimlerini de fark ediyor olmanız gerekiyor. Bebeğiniz ne kadar hızlı gelişiyor değil mi? Bebeğinizin bu denli hızlı gelişmesi, siz de ebeveynleri olarak ona ayak uydurduğunuz sürece oldukça kaliteli bir yaşam sürmesinde oldukça etkili olacaktır. Bu ayın ilk dönemlerinde ellerinin farkına varan bebeğiniz uzanma eylemlerini de yerine getirmesiyle birlikte ayaklarının da ilgisini çekmesini fırsat bilir ve ayakuçlarına dokunmaya çalışarak bedensel gelişimine hızlı bir şekilde devam eder.
Hadi Aşıya Gidelim!

DTacB-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 3. doz
KPA 13/Pnomokök Aşısı 3. doz
Hepatit B 3. doz
Rotavirüs aşısı 3. Doz (Not: Rotatrix marka aşı yapıldıysa 3.Doz yoktur.)
Bu ay içinde bu aşıların yapılması için doktorumuzun yolunu tutmamız gerekiyor. Merak etme bebecik çok acımayacak J

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.