9 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz bu gün itibarıyla anne karnında geçirdiği vakit kadar dünyada da vakit geçirmiş oldu!

Bebeğiniz artık daha hassas bir yapıya bürünüyor. Tanımadığı insanları tehlike olarak görmeye başladı. Bunun sebebi; gelişim sürecinin savunma mekanizmasında devam etmesi olarak öngörülebilir. Bu dönemlerde bebeğinizin bir yeden tutunarak ayağa kalkmaya çalıştığını da fark edebilirsiniz. Bacak kaslarının gelişmesiyle birlikte artık ayağa kalkma eğilimlerinde artmalar görülecektir.

9 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz bu dönemlerde “en sevdiği oyuncağı, en sevdiği yemeği” ve bunun gibi onlarca “en” ‘i ayırt edebilecek seviyeye gelmiştir. Oyuncakları arasında bir tanesini gözüne kestirerek sürekli onunla oynama, gelen yemeklerde mimikleri ve işaret diliyle fikir beyan etme gibi birçok hareketi yerine getirebilmektedir. Bardak, kaşık gibi şeyleri eline alarak bir şeyler yapma, yemeklerde ebeveynlerini taklit etme, onların seslerine mimikleriyle tepkiler verme gibi durumlar onun bu aya kadar gelişimini normal olarak sürdürebildiğinin göstergeleridir.

Geçen ay başlayan “annesini göremeyince huzursuzluk ve ağlama” eylemleri bu ay artarak devam etmiş gibi görünüyor. Savunma mekanizmasını geliştiren bebeğiniz, bu dönemlerde annesini en büyük koruyucusu olarak gördüğünden yabancı insanlara karşı ani ve aşırı tepkiler sergileyebilir. Artık evini, yatağını ve odasını sahiplenmiştir. Bebeğinizi başka bir ortama götürdüğünüzde ilk birkaç saatte ortamı algılama, alışma ve zihninde değerlendirme faaliyetleriyle sessiz bir tutum sergileyerek uğraşacaktır. Sonra bebeğiniz yine hareketli, gülen ve taklitler yapan o tatlı haline geri dönecektir.

Bebeğinizdeki en önemli gelişmelerden birisi de “çözüm üretmeyi öğrenmek” olacaktır. Bu aylarda bebeğiniz artık daha önce ulaşamadığı bir yere ulaşmak için zihnindeki tüm bilgileri birleştirerek çözümler üretecek, bunda başarılı olacaktır. Oyuncakları kaybolduğunda hemen fark edecek, onların yerlerini hafızasına kazıyacaktır.

Bebeğim Dağcı mı Olacak?
Bebeğiniz ilk kez göreceğiniz şekilde tırmanmaya başlıyor olabilir. Bu, yukarıda bahsettiğimiz çözüm üretme eğilimleri sonucunda ortaya çıkan bir harekettir. Daha önceleri boy, korku gibi etkenlerden dolayı ulaşamadığı yerlere artık tırmanmayı, sonraki aşamada altına yükseklik verecek bir nesne bulduktan sonra istediği yere ulaşmayı öğrenecektir. Tırmanma eğilimi öyle bir hal alır ki; bebeğiniz normal şartlarda ayağa kalkarak ulaşabildiği koltuğun üzerine emeklerken tırmanma yoluyla çıkmayı denemeye başlar.

Anne sütünü artık istemiyor olabilir.
Artık büyüyor ve anne sütünü istemiyor olabilir. Normal şartlarda ihtiyacı olan zaman kadar anne sütüyle beslendi, bu süreçten sonra da anne sütünü tercih edebileceği gibi artık diğer besinlerin tadını daha çok sevdiğinden anne sütüne yüz çevirebilir. Bebeğiniz artık özgür bir birey olmaya adım atıyor.

Artık bardakla su içmeyi başarabilecek seviyeye geldi. Hoş siz gelmediğini düşünseniz de o her fırsatta o bardağı eline alacak. Ona rahat tutabileceği bir bardağı tahsis ediniz. Kendi bardağında su içmesine izin veriniz. Bu dönemden sonra lego gibi zihinsel zekayı geliştirmeye yönelik oyuncaklara teşvik edilmesi gereken bebeğinizin yanında onunla ev, duvar vb. nesneler yapmanız gelişim sürecinin boyutunu ayarlayabileceği gibi onun öğrenmesini ve el becerilerini geliştirmesini de sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.