Çocuklarda Ve Bebeklerde Yüksek Ateş

Yüksek Ateş

Çocuklarda meydana gelen yüksek ateş hastalık değil sadece hastalık belirtisi olarak yerini almaktadır. 38-39 derece ateş hafif, 39-40 derece ateş orta olarak yerini alırken 40-42 derece arasında olan ateşler de yüksek olarak yerini almaktadır. Yüksek ateşler asla hafife alınmamalı ve bunun için de gerekli önlemlerin alınması gerekir. Çünkü beraberinde birçok farklı yapıda sağlık sorunlarını getiriyor olabilir.

Çocuklarda Ve Bebeklerde Yüksek Ateş

Çocuklar ve bebeklerde yüksek ateşe oldukça dikkat edilmesi gerekir. Daha çok kış aylarında meydana gelen bu durumlar bebeklerin ve çocukların ebeveynlerini etkilemekte ve korkmalarına neden olmaktadır. Ateşler tedbirler alınmadan müdahale edilmedikleri zaman ciddi anlamda oluşan tablolara dahi neden olabilirler. Bu yüzden bebeklerde ateşlerin nasıl düşürülmeleri gerektiğini bilmek gerekir. En garanti yöntem olarak da ateşin yükselmesi anında doktorlara başvurulması gerekecektir. Ateş hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Ateş her zaman en uyarıcı bulgu olarak yerini alır. Bedenlerde meydana gelen yüksek ateş, bebeklerin bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olduklarına işaret etmektedir. Bebeklerin ve çocukların en kısa sürede hastaneye götürülmesi noktasında en uyarıcı bulgu olarak yerini alır. Ateş doktorlar arasında da söylenildiği gibi aslında bedenlerin bağışıklıklarına karşı cevapları olmaktadır. Bedenlerde olan ateş yükselmelerinin asıl nedeni bedenlerin içine giren bakteri ve mikroorganizmalar olmaktadır. Ateşin çıkması ile de onların çoğalmasını engellemek bedenlerin verdiği reaksiyonlar olarak yerini almaktadır.
  • Bebeklerde ve çocuklarda bedenlerin verdiği sinyallerin dikkate alınması gerekir. Ateş yükselmeye başladığı anlarda artık 39 ve 40’ın üzerine çıkmaya başlar. Bu anlarda bedenler daha çok enerji harcamaya da başlar. Bedenlerin en önemli organları olan kalp ve solunum sistemleri karşıt olarak daha hızlı çalışmaya başlar. Böylelik ile beden kol ve bacaklarda bulunan damarları büzmeye başlar. Bunun ardından beyin kalp ya da karaciğer gibi organlara da az kan gönderimi sağlanmış olur. Ateşin iyice yükselmesi anlarında beden refleks olarak mermerimsi yapıda olan bir görüntü olmaya başlar. Her ne kadar el kol ya da bacaklar soğuk olsa bile beden kısımlarında bir hayli yüksek sıcaklık meydana gelir. Bu durumlar her ne kadar önemli olsa bile bir yandan da her beden ısısının artmasının ardından panik yaşanmasına gerek yoktur. Bunun için ateşlerin kırk dereceyi geçmesi gerekli olacaktır. Kırk dereceyi geçen ateşlerde direk olarak da doktora gidilmesi gerekir.
  • Yüksek ateşin çıkmasından bazı farklı nedenler gözlenebilir. Bazen ateşler 3 ve 5 gün arasında değişiklik göstermesi gözlenebilir. Bunların nedenlerinin neler olduğuna bakılacak olunursa; alt ve üst solunum yollarından tutun, enfeksiyonlara, mide ve bağırsak sistemlerinde gelişen ishal ve kusma, kız çocuklarında daha çok artış gösteren idrar enfeksiyonları nedenlerin arasında olabilir. Yüksek ateşin nedenleri için de tetkiklerin yapılması gerekir. Bu nedenler için zatürree, menenjit, eklem ve kas iltihapları bebekler ya da çocuklarda ateşi daha şiddetli olmasına neden olmaktadır. Eğer bu durumlar ortalama olarak bir ve iki hafta arasında geçme ya da azalma gibi durumlar olmasıysa tüberküloz, malta humması ya da tifo gibi daha ağır olan hastalıklardan dolayı da meydana gelebilir. Eklem iltihapları, kalbin iç kısımlarında oluşan zarların iltihapları, belki de bazı tip kanserler de gözler önünde bulundurularak ateşin neyden kaynaklı olduğunun bulunmasını sağlar.
  • Tüm uyarılara eksiksiz olarak dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilen uyarılar ile kişilerin daha ağır sorunlar olmadan kurtulmalarına katkı sağlamış olur.

Ateşli Hastalıklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ateşleri yüksek olan bebek ya da çocuklarda dikkat edilmesi gereken birçok farklı uyarı yerini alır. Bunlara dikkat edilmesi dahilinde sorunlar daha kısa sürede fark edilecek ve böylece daha hızlı yok edilecektir. Bunların neler olduğu incelenilecek olunursa;

  • Yüksek ateş söz konusu olduğu zaman ebeveynler oldukça telaş ve panik yaparlar. Fakat ilk olarak panik yapılması doğru değildir. Ebeveynlerin panik olması bebeklere uygulanacak tedavinin de yanlış olmasına neden olabilir.
  • Ateşli olan bebeklerin el, kol ya da bacakları soğuk olabilir. Fakat bedenleri oldukça sıcak olur. Çocukların ellerine ya da kollarının soğuk olmasına bakılarak üzerilerini sıkı bir şekilde örtmek tamamen yanlış bir uygulama olacaktır. Aksi halde bebeklerin havale geçirmesi ya da ateşlerinin daha çok çıkarak kısmi felç gibi durumlara düşmesine neden olabilir.
  • 38 ve 39 arasında olan ateşler normal beden yapısında ateşler olarak bilinir. Eğer ateş artık 39 ve üzerinde olan değerleri gösteriyor bunun yanı sıra kusma, ishal ya da öksürük gibi durumlara da neden oluyorsa bunun bir sağlık sorunu belirtisi olabileceğinden dolayı doktora başvuru yapılmasında fayda olacaktır.
  • Aileler arasında yanlış bilinen uygulamalar bulunmaktadır. Her zaman ateşi çıkan bebek ya da çocuklar için sirkelerin içine aspirin ezerek soğuk bez tedavisi uygulanmakta. Alın ya da koltuk altı kısımlarına koyulan bezler her ne kadar doğru olarak biliniyor olsa bile tamamen yanlış olan durumlardan olmaktadır. Tüm anlamı ile bebeklerin sağlıklarını daha olumsuz yönde etkileyen geleneksel yöntem, bedenlerde ateşlerin daha hızlı artış göstermesine katkı sağlamakta.
  • Bebekler ve çocukların ateşlerinin 38,5-39 gibi durumlarda seyir gösterdiği anlarda ateş düşürücü fitiller yapısında olan ilaçlar kullanılabilir. Fakat bazen fark edilmeyen durumlarda ateş daha da artış gösteriyor olabilir. Bunun için de bebek ya da çocukların baş kısımları suyun dışarında bırakılarak bedenlerinin soğuğa yakın yapıda olan ılık duş aldırılmaları sağlanır. Eğer bu uygulanan yöntemlerin hiç biri çocukların ateşlerinin düşmesini sağlamıyorsa kısa süre içinde doktor kontrolüne gidilmesinde fayda olacaktır.

Çocuklarda Yüksek Ateşe Alınan Beş Önlem

Her çocuk beden yapısı ne kadar farklı olsa bile yüksek ateş çıkması gibi durumlarda alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Beş önlemin alınması ile çocuklar gelen sağlık sorunlarından kurtulabilirler.

  • Ateşi çıkan çocukların kıyafetlerine dikkat edilmeli. Ateş ortalama olarak 38,5 olduğu anlarda artık kıyafetlere dikkat edilmeye başlanılarak, fazla olanların çıkartılması gerekir. İnce yapıda olan bol pijamalar yeterli olacaktır.
  • Ateşin çıkması ile beden sıvı kaybı yaşayacaktır. Bunun için bol miktarda sıvı alınmasına dikkat edilmesi gerekir. Su ve sulu olan gıdaların alınmasının artışı gerekir.
  • Ateşi yükselen çocukların bulunduğu ortamların sıcaklıklarının da muhafaza edilmesi gerekir. Ateşin daha çok artmasına engel olmak için ortamın sıcaklığı ortalama olarak 21 ve 22 arasında olması gerekir.
  • 29 ve 32 derece arasında değişiklik gösteren sular ile duş almaları sağlanmalı. Bunun ardından ateş inmeye başlamıyorsa ılık ve ıslak bezler ile sıcak olan ten üzerine pansuman yapılması gerekir.
  • Bilinçsiz ailelerin yaptığı gibi ateş düşürücü ilaçlara sarılmak yerine onlardan uzak kalınması gerekir. Beden ateşlerinin en son 39 ve üzerinde olmasının ardından doktoru arayarak ona göre ateş düşürücü ilaç tedavisi yapılması gerekir.

Bunun gibi alınan önlemler ile hem çocukların hem de bebeklerin ateşleri daha rahat bir şekilde düşürülecektir.

Çocuklara Ateşli Anlarda Yapılmaması Gerekenler

Çocuklar ve bebekler için her ne kadar ateşli anlarda yapılması gerekenler varsa yapılmaması gerekenler de bulunmalıdır. Bunlar sayesinde bebeklerin ateşleri daha rahat dengede tutulur. Bunlar;

  • Anneler ve babalar üşüyen ve titreyen çocuklarına kıyamazlar. Kıyamadıkları için de üzerilerini örterler. Fakat bu tamamen bir yanlışlıktan ibaret olmaktadır.
  • Ateşi çıkan çocuklara asla kalın kıyafet giydirilmemesi gerekir.
  • Her ne kadar ateş düşsün diye soğuk su ile çocuklara duş aldırılıyor olsa bile bu tamamen yanlıştır. Sadece ılık su ile duş aldırılması gerekir.
  • Kolonya ya da alkol ve sirkeli su gibi yapılar ile ateş düşürme yollarına başvurulmaması gerekir. Ateşleri düşürmek yerine bunlar daha çok artmalarına da neden olmaktadır.
  • Çocuklara doktor kontrolünde olmayan ateş düşürücüler verilmemesi gerekir. Doktor kontrolünde olan ilaçların dahi sık olarak verilmemesi gerekir. Çünkü bedensel reaksiyonlar gösterilerek daha çok yükselmesine ve hatta ilaçlardan gelen zehirlenmelere dahi neden olabilirler.

Böyle nedenler gözler önünde tutulması gerekir. Eğer yapılmaması gereken her şey dikkat edilerek yapılmaması gerekenler yapılmazsa çocuklar bu durumlardan daha rahat bir şekilde kurtulabilir. Ve yapılması gerekenlerin de eksiksiz olarak yapılması gerekir. Bu sayede sorunlar daha da ileri boyutlara gitmeden önce ortadan kalkması sağlanır. Sağlık sorununun habercisi olan yüksek ateş; büyük sorunlara yol açabileceği için doktor kontrolünde tutmak da fayda olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.