Emzirme Döneminde Alkol Kullanmak

Emzirme döneminde alkol Kullanmak Bebek İçin Oldukça Zararlıdır

Emzirme döneminde alınan alkol kana geçtiği gibi anne sütüne de geçer. Anne sütündeki alkol miktarı ile kandaki alkol miktarı en geç bir saat içinde aynı oranda olur. Anne sütündeki alkolün temizlenmesi ise, alınan alkole bağlı olarak 2-6 saat içinde gerçekleşir. Dolayısıyla bebeklerde bu durumdan olumsuz etkilenir. Hatta alkolden annenin etkilendiğinden daha fazla etkilenirler. Bu yüzden emzirme döneminde annelerin alkol kullanmaması önerilir. Kullanmak zorunda kalırlarsa da, en az 2-3 saat kadar bebeklerini emzirmemeyi göze almalıdırlar.

Emzirme Döneminde Alkol Kullanmak

Emzirme döneminde alınan alkol, kandan anne sütüne aynı oranda geçebilir. Alkollü içeceğin alınmasından ortalama 30-60 dakika içinde anne sütündeki alkol oranının seviyesi en üst düzeyde olur. Bu süreçte kadının kanındaki alkol oranıyla anne sütündeki alkol oranı aynı seviyeye çıkar. Bu yüzden emzirme döneminde alkol kullanmak uzmanlar tarafından sakıncalı olarak kabul edilir. Anne sütü bebek beslenmesi açısından çok değerlidir. Bebeğin sadece alkolün etkisiyle sütten kesilmemesi için anneler çok duyarlı olmalıdır.

Emzirme döneminde alkol kullanmanın zararları

Bu dönemde alınan alkol oranıyla anne sütünde görülen alkol oranı aynı seviyede olur. Bu etkisinin dışında, alkol kullanan kadının göğüslerinden gelen sütün hem miktarı azalır, hem de sütün akışı zayıf olur. Yani alkolün etkisiyle göğüslerdeki süt akışında yavaşlama olur. Bu etki alkolün etkisi azaldığı zaman, göğüslerde biriken sütün fazla gelmesiyle sonuçlanır. Bu yüzden toplumda alkolün anne sütünü arttığı gibi yanlış bir inanış vardır. Aksine alkol anne sütünü arttırmaz ve herhangi bir faydası yoktur. Bebeklerde sütü emme iştahını azaltır ve sütü emme süresinde kısalmaya yol açar. Anne sütünün kokusunu ve tadını değiştiren alkol yüzünden bebekler emmeyi bile reddedebilir. Emzirme döneminde, lohusalıkta alkol kullanan annelerin bebeklerinde derin uyku hali, uyuşukluk gibi belirtiler ortaya çıkar.

Emzirme döneminde sürekli alkol kullanmanın bebek üzerindeki etkileri

Kadını emzirme süreci boyunca düzenli olarak alkol kullanmasının, uzun dönemde bebekte yaptığı etkiler üzerine farklı değerlendirmeler yapılır. Yapılan araştırmalar sonrasında bunun bebeklerdeki zihinsel ve motor fonksiyonlarında olumsuz etki yaptığı görülmüştür. Ancak bu etkiler kesin olarak ispatlanmamıştır.

Emzirme döneminde kullanılan alkollü içeceklerin hepsi aynı etkiyi gösterir mi?

Emzirme döneminde kadının kullandığı alkollü içeceğin ne olduğu önemli değildir. İçeceklerin alkol oranı da önemli değildir. Bira, rakı, şarap, cin, votka gibi her türlü alkollü içecek aynı şekilde bebeğe zarar verecektir.

Emzirme döneminde alkol kullanımında hangi önlemler alınmalı?

Alkolün emzirme dönemindeki zararları herkes tarafından bilinmektedir. Buna rağmen emzirme döneminde kadının alkol alması söz konusu ise bunun için bazı önlemler alabilir. Bebeğin alkolden zarar görmemesi için, annelerin alkol aldıktan sonra ortalama 2-3 saat sonrasında bebeklerini emzirmesi önerilir. Fakat bu sürede bir bebeğin beslenmesinde uzun bir süreçtir. Bu yüzden uzmanlar kadının alkol almadan hemen önce bebeğini emzirmesini ya da alkolü hiç tüketmemesini önerirler. Bazı kadınların kronik alkol kullanma alışkanlığı olabilir. Bu durumda bebeklerine aldıkları alkol oranından fazla zarar vereceklerini de dikkate almaları gerekir. Çünkü bebekler yetişkinlere göre alkolü yarı yarıya az metabolize edebilirler. Anneler alkolü az bile aldıklarını düşünseler, bebeklerine büyük oranda zarar vereceklerdir. Annenin vücudunun absorbe ettiği alkol oranı, bebekler için büyük zarardır.

Emzirme döneminde alkol kullanılırsa etkisi ne zaman geçer?

Bu dönemde alınan alkol ne kadar az olsa da, anne sütündeki alkolün arınması için en az 2 saate ihtiyaç vardır. Bu süre kadının kilosuyla, alkolün miktarıyla, içme hızıyla değişebilir. Alkol kullanımı fazla miktarda olursa, anne sütünden temizlenmesi 6 saate uzar. Alkolün anne sütünden daha hızlı arınması için, bol su içilmesi, kahve içilmesi, yürüyüş yapılması ve göğüslerdeki sütün elle sağılması gibi önlemler alınabilir. Bu sayede anne sütü alkolden daha hızlı bir şekilde arınmış olur.

Emziren Anne Alkol Alabilir Mi?

Alkol almak vücudumuza ve birçok organımıza geri dönüşümü olmayan zararlar vermekte ve hasarlar bırakmaktadır. Özellikle hamile olan anne adayları ve emziren anneler bu konuda oldukça dikkatli olmalı ve alkol almamaya dikkat etmelidir. Uzman doktorlar tarafından özellikle emziren anneler bilhassa alkol konusunda dikkatli olmaları için uyarılmaktadır.

Emziren anneler bu emzirme döneminde hem bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve gelişiminde bir sorun olmaması için hem de annenin sağlığı için alkol almamaları gerekmektedir. Alkolün süt yoluyla bebeğe geçtiği ve bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtilmektedir. Öncelik her zaman anne ve bebeğin sağlığının korunması olduğu için alkol kullanmamaya dikkat edilmelidir.

Alkol Aldıktan Sonra Ne Zaman Emzirilir?

Emzirme döneminde alınan alkol annenin kanına geçtiği gibi emzirmesi durumunda sütü aracılığıyla bebeğine de geçer. Bu sebeple alkol kullanılır kullanılmaz emzirmek kesinlikle yanlıştır. Bunun için yapılan araştırmalar, anne sütündeki alkolün temizlenme süresinin alınan alkol oranına bağlı olarak 2 ile 6 saat arasında değiştiğini göstermektedir.

Söz konusu süreler göz önünde bulundurulduğunda bebek için oldukça olumsuz bir durumdur, bu sebeple emzirme döneminde alkol kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ancak bir şekilde alkol alındıysa ortalama 3 saat beklenmesi gerekmektedir. Burada annenin dikkat etmesi gereken en önemli husus alınan alkolün miktarıdır. Alkol miktarı fazla ise bekleme süresi de uzayacaktır.

Alkol Anne Sütünden Ne Zaman Çıkar?

Alkolün anne sütünden ne zaman çıkacağı doğrudan alınan alkol miktarı ile yakın ilişkilidir. Bir bardak şarap ile rakının alkol oranı aynı olmayacağından ne zaman kandan temizleneceği konusunda kesin bir süre vermek yanlış olur. Ama genel anlamda bir bardak ve düşük alkollü bir ürün tüketilmesinden sonra 12 veya 24 saat sonunda tamamen kandan atıldığını varsaymak mümkün olur.

Bebeğinizin süt alması halinde bu süreye yakın bir zaman dilimine kadar beklemelisiniz. Aksi durumda bebeğinizin huzursuz olması veya düşük oranda da olsa alkol etkisinden rahatsız olması kaçınılmaz olur. Alkol oranının yüksekliğine bağlı olarak bu süre uzayabilir. Buna göre hesaplanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.