Emzirmeye Nasıl Başlanmalı?

Bebek Nasıl Emzirilmeli?

Hem bebeğin dünyaya geldiğini hissetmesi hem de annenin bebeği ile bir an önce tensel temas yaşaması için emzirme gerçekleşmelidir. Emzirmeye başlanan süre ne kadar kısa olursa emzirme o kadar kolay olur.

Emzirmeye Nasıl Başlanmalı?

İlk emzirme doğumun hemen ardından tensel temasın çok önemli olduğu doğumda anne ile kurulan ikinci bağdır emzirme. Hem bebeğin dünyaya geldiğini hissetmesi hem de annenin bebeği ile bir an önce tensel temas yaşaması için emzirme gerçekleşmelidir. Emzirmeye başlanan süre ne kadar kısa olursa emzirme o kadar kolay olur.

Emzirme de en önemli olan ve halk arasında Ağız sütü yani “kolostrum” adı verilen anneden gelen ilk süt bebeği hastalıklardan koruyan antikorlar içerir. Doğumdan sonraki ilk gün emmek için çok istekli ve kuvvetli bir emme şekli olmayabilir. Böyle durumlarda bebeğin başı ve vücudu okşanarak emmeye teşvik edilebilir ve emzirmeye böyle başlanılır.

Meme ucu veya parmağınız ile bebeğin dudak ve ağız kenarlarına dokundurularak ağzını açması ve bebeğin memeyi kavraması sağlanır. Bebek meme ucunu değil memenin kahverengi kısmını da ağzı ile kavraması gerekir. Bebeği emzirirken meme üstte kalan başparmak ve alttan dört parmakla ile desteklenmelidir. Memeyi tutarken parmakların memenin kahverengi kısmına (areola) değmemesine özen gösterilmelidir. Eğer emzirme esnasında memeden süt gelmiyor ise bebeğin eyleme devam etmesi için mutlaka süt olması gerekir. Bu durumda süt salgılanmasını artırmak için memeye masaj yaparak süt salgısı uyarılır.

Bebeğin doğru pozisyonda emzirdiğini nasıl anlarım?

  • Ağzı geniş açık olmalı
  • Bebeğin çenesi memeye dayanmalı
  • Alt dudağı dışa doğru kıvrılmış olmalı
  • Meme olabildiğince ağzı doldurmuş olmalı (sadece meme ucunu değil, meme ucunun etrafındaki kahverengi bölgenin çoğunu da ağzına almış olmalı)

Bebek memeyi ilk kavrama sırasında meme hassasiyeti nedeniyle annenin canı yanabilir. Ama bu acı sürekli devam ediyorsa bebeğin memeyi kavrayış şekli veya emzirme pozisyonu yanlış olabilir. Böyle bir durum sırasında bebeğin memeyi doğru bir şekilde kavraması için bebek memeden ayırılmalıdır. Bebek memeden ayrılmak istendiğinde serçe parmağın ucuyla nazikçe bebeğin dudağı itilerek gevşetilir ve memeden kolayca ayrılır.

Bebek her iki memeden de emzirilmelidir. Böylece iki meme de süt salgılar. Hangi öğünde hangi memeden emzirildiğini takip ederek her seferinde bir sonraki memeden emzirilmelidir. Memenin hijyenini korumak hem de emzirdiğiniz memeyi takip etmek için göğüs pedi kullanılabilir.
Bebeklerin midesi küçüktür bundan dolayı azar azar ve sık emmek isterler. Eğer bebek 2,5- 3 saat içerisinde kendiliğinden uyanmıyorsa uyandırılıp mutlaka emzirilmelidir. Prematüre bebeklerde bu sınır 2 saattir. Bebeğin kan şekeri düşmesin diye her 2 saatte bir emzirmek gerekir. Yeni doğan bebekler ilk haftalarda günde 10-12, sonraki haftalarda 8-10 kez emerler.

Emzirme esnasında hem annenin hem bebeğin rahat ve doğru bir pozisyonda olması önemlidir. Anne adayı bunu deneme yoluyla zaman içerisinde öğrenecektir. Ayakaltını destek vererek yükseltmek, Kolun altını yastıkla desteklemek rahat bir emzirme pozisyonu için anneye yardımcı olacak seçeneklerdir. Emzirme sırasında anne adayının ve bebeğin rahat bir pozisyonda olması gerekir. Kolun altını yastıkla desteklemek, ayakaltını destek vererek yükseltmek emzirme rahat bir emzirme pozisyonu için anneye yardımcı olur.

Hangi konumda olursa olsun bebeğin memeye tutuluşunda dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır;

  • Bebeğin başı ve gövdesi düz bir hatta olmalı, burnu tam meme ucunun karşısında olmalı, yüzü memeye bakmalı,
  • Vücudu annesininkine yakın olmalı,
  • Yeni doğmuşsa poposundan desteklenmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.