Hamileliğin 16. Haftası

Bebeğiniz 12- 13 cm boyuna ulaştı! Ayrıca 100 gram ağırlığı olan bebeğinizi gördünüz mü?

Sabırsızlandığınızı hissediyoruz… Karın bölgesinde büyüme daha da fark edilir hale geldi ve süt bezlerinin çalışmaya başladığı bu haftalarda göğüs bölgenizde kılcal damarların daha da belli olduğu görülmektedir. Anne adaylarının sürekli belirttiğimiz gibi bu dönemlerde kilolarını kontrol etmeye dikkat etmeleri, ani hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir. Bu haftadan sonra artık terapilere baba adaylarının da katılmaları gerekmektedir. Dünyalar güzeli karınızın göbeği büyümeye başladı. Ona ne kadar güzel olduğunu sık sık söylemelisiniz.

Hamileliğin onaltıncı haftası itibariyle cinsiyet oluşumunu daha önceki haftalarda tamamlayan bebeğinizin kız mı yoksa erkek mi olduğunu utrasonla öğrenmeniz mümkündür. Biraz daha yavaş büyümeye başlayan bebeğinizin baş ile popo arasındaki uzunluğu ortalama 12 ya da 13 cm.dir. Bu haftada bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 100 gram ile 110 gram arasında değişkenlik gösterir. Bebeğiniz gittikçe büyüyor ve dördüncü ay içerisindesiniz. Ona kavuşmak için gün sayarken kavuşacağınız anı sabırsızlıkla beklersiniz.

Hamileliğin Onaltıncı Haftasında Annede Görülen Değişimler
Yine hamileliğin onaltıncı haftasında annede görülen değişimler diğer haftalara göre farklılık göstermektedir. Karın bölgesi gittikçe belirginleşmeye başlar ve en önemli değişiklik ise göğüslerde ince damarların daha belirgin olmasıdır. Süt bezleri hamileliğin onaltıncı haftasında çalışmaya başlamaktadır. Anne adayları için yatış pozisyonu çok önemlidir. Kesinlikle yüz üstü yatılması bebek için sakıncalı olduğu gibi sırt üstü yatılması da aniden yataktan kalkıldığı durumlarda anne adayının tansiyonunun düşmesine neden olur.

Hamileliğin Onaltıncı Haftasında Beslenme
Yine diğer haftalarda olduğu gibi bu haftada da anne adaylarının beslenmesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Karınlarında bir can taşıdıklarının bilincinde olan anne adayları iki kişilik yemek yerine az ve sık yemeyi tercih etmelidir. Kalsiyum, vitamin, demir bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Anne adaylarının mutlaka haftada bir ya da iki kere balık tüketmeleri, süt içmeleri, yumurta yemeleri, yağsız kırmızı et tüketmeleri ve daha bunun gibi birçok faydalı yiyecekler yemeleri hem kendi hem de bebeğin sağlığı açısından önem taşımaktadır. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir husus da alkol ve sigara tüketimidir. Kesinlikle hamile olduklarını öğrendiklerinden itibaren ya da hamile düşüncesine girdikten sonra bunlardan uzak kalmaları gerekmektedir. Anne adaylarının sadece kendilerinin içememeleri çözüm yolu değildir. Sigara içilen ortamlardan da uzak durmaları gerekmektedir.

Hamileliğin Onaltıncı Haftasında Spor
Hamilelik dönemi aileye gelecek olan bir bireyin heyecanıdır. Kilo artışı her ne kadar anne adayını rahatsız edecek durum gibi görülmese de aslında kafalarında büyük yer etmektedir. Düzenli yapılan spor hem anneye psikolojik olarak iyi gelebileceği gibi formda sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.

Hamileliğin Onaltıncı Haftasında Cinsel Yaşam
Kilo artışı ile birlikte cildinde de birtakım problemler yaşayan anne adayları eşlerinin kendilerini beğenmeyeceği düşüncesi ve bebeklerine zarar gelecekleri için cinsel yaşamdan uzak kalmayı tercih ederler. Oysa ki hamileliğin onaltıncı haftasında cinsel yaşam hayatında bir sakınca olmadığı gibi gebeliğin son dört haftasına kadar cinsellik devam edebilir.

2 yorum

  • elif dedi ki:

    Hafta Hafta Gebelik
    16 Haftalık Gebelik

    16. gebelik haftası artık ayakları daha sağlam yere basan, kötü düşünceleri ve endişeleri yenebilen daha kontrollü bir anne adayısınız. Enerjinizin yükselmesiyle kendinizi daha mutlu ve sağlıklı hissedeceğiniz bir dönemdesiniz. Gitgide ağırlaşan vücudunuz tempolu ve uzun bir günün ardından ayakta çok kalmanızın sonucu olarak yorgun ve bitkin hissetmeye devam edecektir.

  • elif dedi ki:

    Doğum izni ile ilgili araştırmalar yapıp işe başlayana kadar geçecek olan dönemle ilgili olarak planlar yapmaya başlamalısınız.

    16. haftaya kadar en az 2 kez doktor kontrolünden geçmiş olmanız gerekir. Kontrol amaçlı özel kan testleri yapılır. Eğer doktorunuz daha önceden bu testleri yaptırmadıysa doktorunuza başvurup bu testleri yaptırmalısınız. Bu tür kan testleri hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için gereklidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.