Sürekli hareket eden, acıktığında tekmeleriyle uykunuzu bölen bebeğiniz atık daha dayanıklı bir cilde sahip olma yolunda da ilerleme göstermektedir. Boyu yaklaşık olarak 30- 32 cm, kilosu 650 gram kadar olan bebeğinizin ağırlığı sizleri etkiliyor değil mi? Baba adayları bu zamana kadar sizlere yönelik bir şey söylemedik ancak sizler de doğum çantası, doğum senaryosu gibi hazırlıklara başlamalısınız. Doğum anında gidilecek hastane seçimi, doğum çantasında bulunması gerekenler ve doğumu gerçekleştirecek doktor ile randevulaşmanız doğum anı kaygılarından uzak olmanızı sağlayacaktır.
Bu haftada bebeğinizin cildi ilk haftalardaki gibi şeffaf olmamakla birlikte kırışıktır. Tat duyuları hamileliğin yirmidördüncü haftasında fazla miktardadır. Ayak ölçüsü diğer haftalara göre iki katı fazla büyüyen bebeğinizin baş ile popo arasındaki ölçüsü yaklaşık olarak 30 cm. ulaşmıştır. Hızlı bir şekilde gelişen bu haftalarda bebeğiniz ortalama 650 ya da 700 gram aralığındadır. Bu haftada anne adayları mutlaka şeker tarama testi yaptırıp gebelik şekeri olup olmadığı öğrenilmeli var ise bir diyabet uzmanından destek alınmalıdır. Eğer ailede şeker hastalığı öyküsü var ise bu tarama yirmidördüncü haftadan önce yapılması en doğru karardır. Yine bu haftada anne adayına tetanostan koruyan aşı yapılması önerilmektedir.
Hamileliğin Yirmidördüncü Haftasında Annede Görülen Değişimler
Anne adayları yirmidördüncü haftada hızlı bir şekilde kilo almaya devam ederler ve iştahları çok fazla artmıştır. Önüne ne koysanız silip süpürecek durumdadır. Bu hafta anne sıcağa karşı daha hassas olup, bazı durumlarda aşırı sıcaklara dayanamaz. Annede karın ve göğüslerin büyümesi ile çatlaklıklar fazla bir şekilde görülmeye başlanabilir. Çatlak bölgelerinde hatta tatlı bir kaşıntı ortaya çıkar.
Hamileliğin Yirmidördüncü Haftasında Beslenme
Bebeğinizin yirmidördüncü haftadan itibaren kemiklerinin gelişe bilmesi için çok fazla sayıda kalsiyuma ihtiyaç duymaktadır. Bu sebepten dolayı anne adayları beslenme konusunda daha itinalı davranarak mutlaka her gün süt ve süt ürünlerini düzenli olarak almalarında fayda vardır. Yoksa bebek kalsiyum ihtiyacını anneden almaya başlayacağı için annede kalsiyum eksikliği sonucunda birtakım sıkıntılar ortaya çıkar. Gebelikte düzensiz beslenmek ve hatta geç saatlerde yemek yemek aşırı kilo alımına neden olur. Eğer yirmi dördüncü haftada daha halen mide şikayetleriniz devam ediyor ise az ve sık yeme alışkanlığınıza devam edin.
Hamileliğin Yirmidördüncü Haftasında Spor
Hamileliğin yirmidördüncü haftasında anne adayının ağırlaşması sonucunda anne spor yapmaktan uzak kalmayı tercih eder. Oysa günlük ortalama 30 dakika hafif tempoda yapılan yürüyüş hem anneye düzenli bir kilo olma sağlayacağı gibi hem de psikolojik olarak rahatlama sağlayacaktır. Ama mutlaka bu haftalarda yapılan her türlü egzersizlerin uzman gözetimi tarafından yapılması gerekmektedir. Bebeği kasacak olan ağır egzersizlerden hamileliğin hemen hemen her haftası kaçınılmalıdır.
Hamileliğin Yirmidördüncü Haftasında Cinsel Yaşam
Gebelik döneminde yaşanan cinsel ilişki sonunda bebeğin sakat doğacağı inancı kulaktan dolma bilgiden başka bir şey değildir. Gebeliğin ilk üç ayında anne adayında cinsel isteksizlik ortaya çıksa da yirmidördüncü haftada böyle bir duruma saptanmaz.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Bu haftalarda anne adayları sıcağa karşı duyarlı olabilirler. Bol bol su içmelisiniz.Kendinizi fazla yormadan düzenli olarak egzersiz yapmanızda fayda var.Annede karın ve göğüslerde kaşıntı , çatlaklar meydana gelebilir.Bu sorunu yaşayan anne adayları iyi bir nemlendirici veya losyon kullanarak şikayetlerini azaltabilirler.Gebelik döneminde anne adayının gözlerinde de kuruluk meydana gelebilir.Suni gözyaşı kullanılarak şikayetler azaltılabilir.
Diyabet açısından daha yüksek risk altında olanlara 100 gram glikoz yüklemesi ile OGTT adı verilen tanı koydurucu test birer saat aralıklarla toplam dört kez kan şekeri ölçümü yapılır.Risk grubunda olmayan anne adaylarına ise 50 gram glikoz ile PPG adı verilen tarama testi ile 1 saat sonra tokluk kan şekeri ölçülür