Bebeğinizin doğumuna sadece dört hafta kaldığı bu günlerde doğum çantası, doğumun gerçekleşeceği yer gibi tüm hazırlıkların tamamlanmış olması doğum kaygısına hazırlık kaygısının da eklenmesinin önüne geçecektir. Bu haftada anne adayında meydana gelecek saç ve tüy dökülmeleri olağan durumlardan birisidir. Bebeğinizin beyni %90 oranında tamamlansa da gelişimine doğuma yetişme kaygısıyla devam etmektedir. Bebeğin normal doğumla hayata gelmesi için bu haftalarda kasılmalar ve spor egzersizlerine büyük önem göstermek gerekmektedir. Kasılmalara alışmalı ve egzersizlere devam ederek vücudun normal doğuma hazırlık sürecine yardımcı olunmalıdır.
Doğuma sadece altı hafta kalması ile telaşa giren anne adayı bebeği için bütün hazırlıkları neredeyse tamamlamış olmalıdır. Hatta her ihtimali göz önüne alarak doğum çantası hazırlığını bu haftada bitirmiş ve eşinin de bildiği bir yerde hazır bir şekilde bekletmeleri gerekmektedir. Yine diğer haftalar gibi bu haftada büyük bir şekilde gelişmeye devam eden bebeğinizin akciğeri bu haftada gelişmiştir. Hamileliğin otuzdördüncü haftada bebeğinizin boyu 48 cm., ağırlığı ise neredeyse 2200 gram civarındadır. Bebeğiniz içeride doğum hazırlıklarına başladı bile. Baş aşağıya dönerek kendini hazırlamakta ve ara sıra anneye kasılmalar yaşatmaktadır. Bebeğiniz uykunun nasıl bir şey olduğunu bu haftada bilir. Uyurken gözlerini kapar, uyanıkken açar.
Hamileliğin Otuzdördüncü Haftasında Annede Görülen Değişimler
Yine anne adayı bu haftada da kilo almıştır. Bu haftada annede görülen bir değişiklikte doğum sonrasında bile görülecek olan saç dökülmesidir. Bu durum tamamen anne adayının değişen hormonlarından başka bir durum değildir. Yine eğer aşırı dökülme var ise tiroit değerlerine bakılmalı bir sıkıntı var ise hemen kontrol altına alınmalıdır. Kilo alan anne adayı rahat hareket edememenin sıkıntısını yaşadığı gibi cilt problemleri oldukça fazla canını sıkmaktadır.
Hamileliğin Otuzdördüncü Haftasında Beslenme
Hemen her haftada ne kadar düzenli bir şekilde beslenilirse bebeğin o kadar sağlıklı dünyaya geleceğinsen defalarca söz ettik. Hamileliğin ondördüncü haftasında da beslenme açısından oldukça önemli haftadır. Bebek her ne kadar beyin gelişiminin büyük bir kısmını tamamlamış olsa bile gelişmeyi daha halen sürdürmektedir. Bu nedenle beyin gelişimini destekleyici yiyecekler tüketilmeye önem verilmelidir. Yine bu haftada anne çok kilo aldırıcı aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler ile hamur işlerinden uzak durmalıdır. Az ve sık yiyerek mideye fazla yüklenmemelidir.
Hamileliğin Otuzdördüncü Haftasında Spor
Bebeğini normal bir doğum yöntemi ile dünyaya getirmeyi tercih eden anne adayları için spor çok önemlidir. Hamileliğin ilk haftasından beri yapılan spor doğum anında anneye kolaylık sağlamaktadır. Spor sadece bununla kalmayıp otuzdördüncü haftada kolay hareket edemeyen anne bu sayede rahatça zorlanmadan hareket edebilir. Ayrıca spor yapan anne adayı yapmayana göre daha az kilo alır.
Hamileliğin Otuzdördüncü Haftasında Cinsel Yaşam
Hamileliğin otuzdördüncü haftasında cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur. Fakat anne adayı bu dönemlerde oldukça hassas olduğu için baba adayları daha ılımlı davranmalıdır. Anneyi istemediği bir şeye zorlamamalıdır. Ayrıca ilişki sırasında miktar ne olursa olsun kanama var ise hiç vakit kaybetmeden doktora bilgi verilmesi gerekmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
4 yorum
Erkeklik organları karnından skrotumuna iner. Seyrek olarak testiküllerinden biri veya ikisi doğumdan önce olması gereken pozisyonu almazlar. Bu durumda bebeğinizin testikülleri muhtemelen birinci doğum gününden önce aşağı iner. Eğer bebeğinizin skrotumu doğumdan sonra büyük gibi görünüyorsa endişelenmeyin, şişme ekstra sıvıdan dolayı oluşur ve doğumdan bir iki hafta sonra kaybolur.
Bebeğiniz artık daha az hareket ediyor ve bu durum yerinin sıkışıklığı sebebiyle gerçekleşiyor. Tabii ki büyüdüğü için bir türlü yerleşemiyormuş gibi de durabilir (yaklaşık 2 Kg ve yaklaşık 46 cm boyda). Artık en ufak bir hareketi bile hissedebilirsiniz. Gerçekten de bebeğiniz tam rahim duvarına dayandığı için hangi vücut kısmını hissettiğinizi artık tahmin bile edebilirsiniz.
aha şiddetli görünmesidir.
– Tek gebeliklerde beklenen hamilelik süresi 40 hafta üzerinden hesaplanırken ikiz gebeliklerde bu süre 37 hafta, üçüz gebeliklerde 33 hafta olarak hesaplanma eğilimindedir. Yani çoğul gebeliklerde erken doğum riski daha yüksektir. Bunun nedeni de rahmin taşıyabileceğinden daha fazla yükü taşımaya çalışması ile açıklanabilir. Bu nedenle çoğul gebelik taşıyan anne adayları 3. trimester başından itibaren (28. hafta) aktivitelerini kısıtlamaları açısından uyarılırlar.
Doğum sonrası kanama riski artmıştır. Rahim bir kas kütlesidir, doğum sonrasında kanamayı kasılarak durdurmaktadır. Hamilelik boyunca normalde taşıyabileceğinden daha büyük bir hacim taşımaya gayret eden rahim doğum sonrasında kasılmakta zorlanabilir. Bu durumda anne adayları daha fazla miktarda kan kaybedebilir.